Cum ii pune la punct un istoric sarb pe iredentistii maghiari din Romania

Dincolo de realitatile istorice si sentimentele nationaliste inflamate de ambele parti de catre manifestarile comunitatii maghiare din Romania, pentru observatorii externi din afara Romaniei aceste lucruri par inacceptabile pentru un stat de drept si le considera subminare pe fata a puterii de stat.
 
Miodrag Stanojevic, un profesor sârb de istorie din Vojvodina condamna revizionismul unguresc care are loc in Romania. Bun cunoscator al evenimentelor petrecute in Romania acesta ne propune un exercitiu de imaginatie referindu-se la ceea ce a facut Csibi Barna pe care il numeste “ un degenerat care isi permite sa dea foc in centrul Romaniei unei papusi reprezentand un erou al romanilor ( n.r. Avram Iancu) “ .

Cum ii pune la punct un istoric sarb pe iredentistii maghiari din Romania

 
“ Va propun un exercitiu de imaginatie : 
Ce s-ar fi intamplat daca :
      un roman ar fi dat foc la Budapesta unei papusi reprezenatandu-l pe Kosuth Lajos
      un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o papusa reprezentandu-l pe David Ben Gurion sau pe Golda Meir
      un un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o papusa reprezentandu-l pe Milos Obilic
 
De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.
 
Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România. “
 
Cunoastem cu totii tragediile rezultate din conflictele inter-etnice din spatiul fostei Iugoslavii si nu ne dorim asa ceva in Transilvania. La ora actuala inca sunt mult mai multe exemplele de buna convietuire intre romani si maghiari, contra-exemple pentru manifestarile celei facute de un lunatec ca Csibi Barna sau altii ca el.
 
Alta realitate a convietuirii timp de secole la rand a romanilor cu maghiarii in Transilvania pe care profesorul sârb nu o cunoaste este aceea ca in timp romanii au ajuns sa fie maghiarizati sau ungurii au ajuns sa fie asimilati ca romani.
 
Au existat momente in Transilvania cand prin catolicizare s-a ajuns si la maghiarizare atat pentru romani, secui, sasi si alte nationalitati care altfel nu ar fi putut ocupa functii in administratie.
La fel de adevarat este ca in regimul comunist mai ales intre anii 1960-1970 a existat o politica de asimilare pe cat posibil a cetatenilor romani de etnie maghiara. Multi maghiari au fost “convertiti” in romani de catre conducerea comunista rusofila care isi dorea alogeni la varfurile conducerii politice in Romania.
 
Astfel undeva in subconstientul romanilor exista si “temerea” ca se va isca un conflict fraticid pentru ca a afirma acum ca exista o rasa pura a ungurilor sau o rasa pura a romanilor ar fi o teorie la fel de imbecila ca si teroria poporului pur arian sau a poporului pur semit.
 
Studiile genetice ne dovedesc ca ungurii de astazi din punct de vedere genetic nu mai pastreaza nici 10% din ADN-ul asa zisilor stramosi huni / maghiari. Pe romani si unguri ii despart limba, obiceiurile si cultura dar din punct de vedere genetic sunt cat se poate de apropiati purtand mai departe ambele popoare genele celei mai vechi populatii europene aflate in acest spatiu comun.
 
Romanii si maghiarii din Transilvania trebuie sa convietuiasca in continuare in liniste si pace, nu trebuie sa se lase manipulati de catre politicieni, nici de catre cei maghiari nici de catre romani, nici de catre politicienii maghiari din Romania nici catre cei unguri veniti din Ungaria.
 
Atat politicienii maghiari cat si cei romani seamana zazanie si zgandaresc sentimentele ambelor etnii cu scopul de a-si creste cota de popularitate si a castiga voturi, speculand sentimentele nationaliste .
 
Asa ca domnule Miodrag Stanojevic nu romanii cu maghiarii trebuie sa se afle in conflict ci cu oamenii politici care ii reprezinta si care ii manipuleaza. Trebuie formate echipe mixte de romani si de maghiari care sa-i cotonogeasca pe politicienii care ii viziteaza in timpul campaniilor electorale.
 
Stopeaza autonomia drujbele lui Verestoy Attila? Stopeaza autonomia saracia si lipsa locurilor de munca? Stopeaza autonomia furtul celor de la UDMR? Stopeaza  autonomia Tinutului Secuiesc cardasia dintre tradatorii de la Bucuresti si cei de la UDMR? Stopeaza autonomia incompetenta celor de la UDMR si faptul ca nu au facut nimic notabil pentru comunitatea locala?
 
[tp_product id=”200934094″ feed=”396″]