Partidul antiaustriac din România

Partidul antiaustriac din România

Tot în sensul întăririi simțământului, și deci a unui partid național, lucra in decursul vecurilor situatia Tarilor Romane fata cu puterile crestine ce le inconjurau. Groaznica apasare turceasca impinsese totdeauna pe romani a cauta sprijin si ajutor la popoarele vecine. Experienta totdeauna daduse de gres ; dar nevoia neaparata constrangea pe romani a o reincerca, si aceasta reincercare e era chiar impusa de imprejurari.

Invataturile cele mai vii si mai puternice le venira de la cele doua state, Austria si Rusia, ce inlocuisera in decursul istoriei pe vechii lor vecini : polonii si ungurii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Dar romanii se convinsera in curand ce rau era a-si cauta mantuirea in sprijinul si ajutorul strainilor, pentru a scapa de apasarea straina. Mihaiu Viteazu este cel  dintai domnitor care fu impins de imprejurri la o aplecare catre nemti. Politica lui destepta in Muntenia o impotrivire a unei parti din boieri care se temeau de propaganda catolica. Acelasi curent fu reluat de Serban Cantacuzino aduse o crestere a impotrivirei la supunerea sub nemti, care pricinui chiar moartea silnica a domnitorului: dar partidul prieten Germanilor se intarea cu cat sporea neomenia turceasca, mai ales pe timpul  lui Brancoveanu si Stefan Cantacuzino, si dupa uciderea ambilor domni unul dupa altul de catre turci, vazand si aspra, purtare cu dansii, a domnitorului grec Neculai Mavrocordat pentru a-i pedepsi de plecarea lor tot mai mare catre nemti strigau intr-un glas „De ar veni o data nemtii sa ne mantue de turci!”

Partidul care spera deci sa gaseasca in nemti scaparea lor de robia turceasa, ajunsese in destul de raspandit in Muntenia, ceeace explica si faptul cum de Mavrocordat a putut fi inselat de boieri și dat prins în manile nemților. Dar această nălucire a muntenilor asupra binelui ce era sa vina țării din partea predomnirei germane nu ținu mult timp. Anume războiul dintre turci si monarhia habsburgica sfârșindu-se în paguba celor dintâi, prin tratatul de Passarowitz, 1718, Serbia si cu Oltenia fura cedate Germaniei. Se intocmi in ele cate o ocarmuire germana care isi puse ca tinta reformarea asezamintelor tarilor supuse dupa principiile civilizatoare pe care Austria credea ca le reprezenta. In Oltenia cu deosebire ocarmuirea germana se sili a introduce reformele ei.

Partidul antiaustriac din Romania

Dar aceste reforme isi pusesera o tinta cu mult mai presus de putinta realizarii. Ele cautau sa prefaca de azi pana maine o stare invechita; sa desradacineze faradelegi adanc prinse in obiceiurile poporului; sa inlocueasca mai ales hatarul cu dreptatea si neoranduiala cu statornice intocmiri.Chiar daca asemenea planuri ar fi fost indrumate cu curatenie si seriozitate, inca lovitura naprasnica data in deprinderi straverhi ar fi desteptat nemultamiri in randurile celor, asupra carora ele erau sa fie asternute.Dar reformele germane izbutira a jigni si clasele poporului, spre binele carora ele pareu a fi intreprinse. Inlocuirea darilor multiple numai cu patru, dar mai mari riguros incasate, nemultami pe toata lumea care mai inainte, in haosul ce predomnea putea usor scapa de plata; apoi dispozitia ca doua din aceste dari, tutunaritul si oieritul, sa fie luate si de la boieri, turbura aceasta clasa.

Partidul antiaustriac din Romania
Partidul antiaustriac din Romania

Impunerea unei dari obstesti clerului, in loc de darurile si pocloanele pe cari mai inainte preotii le dadeau episcopilor si de imprumuturile silite pe care acesti din urna trebueau sa le faca domnitorului,indispun pe intregul cler, intru cat mai inainte darul si imprumutul se dadeau dupa putinta fiecaruia, iar acum darea se cerea intr-o suma fixa.

Caraturile apoi, desi restranse acum numai pentru nevoile armatei, prilejau aceleasi abuzuri, si,in sfarsit culmea nemultumirei tarii cu ocârmuirea germana o aduse reducerea valoarei zlotului, moneda de aur stearsa si stricata, venita din Turcia pentru numeroasele producte desfacute acolo, si care moneda era primita de Germani cu scadere de 25%.

Rezultatul tuturor acestor imprejurari fu ca, pe la sfarsitul domniei germane, 1739, mai mult de jumatatea populatiei, destul de subtire a Olteniei se destasara( imprastiara) si cautase aiurea adapostirea traiului ei.

«Ocarmuirea germana in Oltenia,care la inceput,umblase dupa tinte atat de inalte, cazuse cu totul la pamant. Ea se zdrobise de o stare de lucruri, prea adanc inradacinata si de plecarea spre abuzuri a organelor insarcinate cu reformele planuite si nu ajunsese decat la rezultatul de a nemultumi pe toata lumea :boieri, cler, calugari si tarani.

Toti blestemau acuma momentul cand chemasera pe nemti si doreau reinturnarea la prima lor stare. Cugetele mai inalte incepura, a vedea ca, daca, era rau sub turci, nu era mai bine nici sub austriaci»

Sursa:
[1] Istoria partidelor politice in Romania, A.D. Xenopol

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Germania are o datorie de peste 18 miliarde de euro fata de Romania

mar nov. 25 , 2014
Germania are o datorie de peste 18 miliarde de euro fata de Romania, suma ce provine dintr-un contract de Clearing semnat intre guvernele Romaniei si cel al Germaniei in luna martie a anului 1939. Romania a retrocedat mai multe proprietati Formului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) iar cel care […]
Germania are o datorie de peste 18 miliarde de euro fata de Romania

Poate vă place și:

libris.ro