RSS

Scandal legat de semnăturile de …

O situație destul de…

Jos corupții altora, și sus coru…

Luptătorii împotriva…

Politicienii să nu mai interfere…

"Când vom trece de l…

ȘEFUL KGB ȘI LIDERUL ULTERIOR AL…

"Motto: “Am fost ca …

10 AUGUST 2018 - ZIUA MINCIUNII

"La 10 august 2018 a…

(FOTO) Șoc și groază la spitalul…

Pozele în care apăre…

Ieșenii alături de Camelia Smica…

Acțiune de solidarit…

Spitalul modular de la Lețcani: …

Sâmbătă, 8 august 20…

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva …

Avocatul Gheorghe Pi…

La 8 august 1943, la Șimleul Sil…

Potrivit unui comuni…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ungurii nu sunt in Transilvania de 800 de ani! Unora nici macar nu le-a putrezit inca panza corturilor folosite pentru colonizare!

Print Friendly, PDF & Email

De ceva vreme, multi dintre cei care au timp sa petreaca un timp mai indelungat pe retelele de socializare au putut remarca un val de propaganda filo-maghiara, fie el pro-autonomie, pro-federalizare sau chiar cu tendinte clare extremiste si iredentiste. Multi dintre ei se folosesc de marota “impamantenirii” maghiarilor pe teritoriul Transilvaniei de peste 800 de ani, iar altii chiar pluseaza, zicand ca aceasta perioada este chiar mai mare, de peste 1000 de ani.

Ne-am obisnuit de acum deja cu “exagerarile” maghiarilor in multe privinte, dar mai ales in ceea ce priveste istoria. Daca tot continentul european cunoaste o istorie a Europei aproximativ la fel, cu mici variatii pe ici pe colo, numai la unguri o sa gasesti o istorie alternativa, croita in asa fel incat pare a fi ca pisica lui Schrödinger, un paradox care sa le permita sa-si expuna in continuare minciunile si aberatiile care nu au nimic de a face cu istoria.

Ungurii nu sunt in Transilvania de 800 de ani! Unora nici macar nu le-a putrezit inca panza corturilor folosite pentru colonizare!

Maghiarizarea romanilor din Ungaria

Maghiarizarea romanilor din Ungaria

Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, romanii si alte etnii de pe teritoriul actual al Ungariei au suferit o maghiarizare fortata agresiva.Cum a evoluat maghiarizarea de la eliberarea Panoniei de sub turci de catre austrieci?

In 1715 in actuala Budapesta, pe atunci Offen, erau recenzati 55,6% germanii si doar 19,4% unguri si maghiarizati (cam 25% erau slavii si romanii), ca in 1891 sa mai ramana doar 23,7% germani in timp ce ungurii si maghiarizatii sa atinga aproape 46,1%! Intre 1880 si 1890 structura etnica a municipiului Deva a evoluat astfel: ungurii si maghiarizaţii au crescut cu 293,9%, romanii au crescut cu 21,2% iar germanii au scăzut cu 67,7%!

La fel stau lucrurile si despre vechimea prezentei ungurilor din Transilvania! Colonizarea Transilvaniei a continuat pana la inceputul secolului XX!

O buna parte dintre maghiarii care cer astazi autonomie in Romania isi datoreaza prezenta pe teritoriul tarii noastre din cauza incercarii autoritatilor de la Budapesta de a falsifica istoria prin campanii artificiale de colonizare cu scopul de a modifica raportul demografic intre romani si maghiari.

Acest proces de colonizare este foarte bine consemnat in documentele vremii dar nimeni nu aduce in discutie aceste colonizari de data recenta atunci cand se discuta situatia maghiarilor din Romania! De ce oare?

Ungurii nu sunt in Transilvania de 800 de ani! Unora nici macar nu le-a putrezit inca panza corturilor folosite pentru colonizare!

Ungurii nu sunt in Transilvania de 800 de ani! Unora nici macar nu le-a putrezit inca panza corturilor folosite pentru colonizare!

Vom apela din nou la mărturia unor izvoare ungurești, și citez deocamdată din volumul aniversar al vestitei societăţi „Emke”, „fanatică şi şovinistă” cum singură se proclamă: „Odată cu înfiinţarea societăţii „Emke” s-a pornit un curent pentru colonizări. La 12 mai 1886 s-a înfiinţat „Secţia colonizării secuilor” a societăţii „Emke”, sub preşedinţia contelui Banffy Bela şi a deputatului Horvath Gyula. Statul, în această privinţă a şi stabilit principiul colonizării, desemnând ca teren al acţiunei mijlocul Ardealului, Câmpia, părţile mărginaşe Secuimei şi împrejurimile de-a lungul rîurilor spre ţara mamă.

1916, Exodul romanilor din Miercurea Ciuc

1916, Retragerea romanilor din Miercurea Ciuc, sursa foto: kepeslapok.wordpress.com

 Statul a realizat colonizări în 21 de locuri, lucru pe care îl consemnăm cu satisfacţie. Opt colonizări au avut loc în Ardeal, iar 13 în Caraş-Severin în Banat. În judeţul Cojocna colonizarea din Sărmaşul Mare (1894), din Cara (1903), de asemenea colonizările din judeţul Turda (Ludoş, Drighin, anul 1903) precum şi cea din Viţa (judeţul Solnoc-Dobâca) au întărit Câmpia Ardealului. (…) „Ereklye Muzeum” a făcut mult pentru acţiunea lui „Emke” de a coloniza comunele Terihaş, Nimigea şi Baia Mare. Am desemnat guvernului ca locuri potrivite pentru colonizare comunele Feldioara, Armeni, Pişchi şi Pociovalişte”. (p. 390)

Aceste colonizari maghiare in Transilvania, coroborate si cu epurarile etnice care au avut loc pe toata durata stapanirii austro-ungare au facut viata romanilor din aceasta provincie aproape insuportabila. Multi dintre etnicii romani erau fortati sa treaca la catolicism si apoi erau mai usor si de maghiarizat. Unii romani erau executati rapid dupa niste “procese” superficiale iar legea era aplicata discretionar, cu scopul intentionat de a rari populatia autohtona.

Din cauza atrocitatilor si brutalitatii stapanirii austro-ungare unii romani ardeleni treceau hotarele si ajungeau chiar si in actuala Ucraina, devenind cazaci: Cazacii romani. „Ucraina” – Tinutul Romanesc de ” la margine”.

Se încerca a se împiedica exodul românilor din Ardeal, a celor subjugaţi, ce doreau să se unească cu fraţii şi să devină cetăţeni români. Ungurii doreau ca pe de o parte să scadă elementul românesc din Transilvania, dar pe de altă parte se temea de întărirea demografică a viitoarei Românii.

1916, Retragerea romanilor din Miercurea Ciuc

1916, Retragerea romanilor din Miercurea Ciuc, sursa foto: kepeslapok.wordpress.com

Sursa:

[1] ziarulnatiunea.ro

[2] vladimirrosulescu-istorie.blogspot.ro

[3] kepeslapok.wordpress.com

 Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

3 comments

 1. petru

  Ungurii fac o propaganda furibunda pe facebook. Au creat tot felul de grupuri, unul fiind ”ardealul este al ardelenilor,,. Afiseaza steaguri si steme unguresti si incearca sa manipuleze persoanele din grup pentru ai sustine in cererile lor de autonomie. Pot la le spun doar atat, jocul s-a terminat, vedeti-va de curul vostru ca o sa va luam la suturi de o sa va iasa autonomia din cap pentru totdeauna. Ati luat-o pe cocoasa de multe ori si nu va invatati minte, masochistilor. Inchei cu o gluma: ce fac romanii cand merg la buda… se caca…

  1. Pisti

   Desigur ,harta aceea se vede ca dateaza din anii 1700-1800,aveau maghiarii deja masini de scris,imprimante,droguri si intradevar ne putem mandrii ca suntem romani ca-n rest avem de toate si romanii-s cei mai….aveti dreptate domnu Péter:))

 2. Damian Mihai

  Sa vedem lucrurile la justa lor valoare.1Transilvania a avut intotdeauna un regim aparte de Buda,un regim de larga autonomie si documentele vremii confirma acest lucru Astfel ,Transilvania este voievodat pina la jumatatea sec al XVI-lea.,nu facea parte din Ungaria.In anul 1526 a avut loc batalia de la Mohacs in care ungurii au fost zdrobiti de catre armatele lui Soliman Magnificul .Partea rasariteana a Ungariei a fost transformata in pasalic turcesc,in timp ce partea centrala si de vest a intrat in componenta Habazburgilor.In 1541 insasi Buda a fost transformata in pasalic turcesc.Aici intervin nobilii Mailat in frunte cu Stefan Mailat si Transilvania are statut de Principat aflat sub suzeranitatea otomana.La 1848 guvernul revolutionar maghiar in frunte cu Lajos Kosuth propun in dieta de la Pojoni ( actuala Bratislava ) alipirea fortata a Transilvaniei la Ungaria. Se stie care a fost reactia romanilor.Abia la realizarea dualismului austro-uungar (1867 ) Transilvania a fost alipita Ungariei si a avut acest statut pina la 1 Decembrie 1918.Unde sunt cei 800 de stapinire maghiara in Transilvania?

Lasă un răspuns


libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info