libris.ro

Sa intelegem nationalismul romanilor Basarabeni!

Sa intelegem nationalismul romanilor Basarabeni!

Incep prin a afirma cu certitudine ca in Republica Moldova, noua generatie vorbeste bine limba romana, si simte romaneste, cu precadere tinerii cu studii, inteligenti si seriosi. La intrebarea: exista nationlism Romanesc in Basarabia? Raspunsul poate fi doar unul, Da exista ! Am cunoscut acolo tineri care fac cu adevarat cinste natiunii noastre.

Fara acesti tineri, fara sacrificiile lor, desnationalizarea ar fi fost victorioasa, poate tocmai acest fapt, chiar acesta agresivitate a rusofonilor a generat reactia tinerilor romani. Exista acolo mult rasism rusesc, un amalgam inpotriva firii, un amestec de internationalism comunist cu antifascism generalizat si cu un soi de mesianism orthodox rusesc, greu de inteles.

Sa intelegem nationalismul romanilor Basarabeni!

Vladimir Voronin, declara zilele acestea, ca nu va permite rusofobie in Republica Moldova, dar romanofobie va permite? Dar rasism, apartheid si mesianism ? Acesta a denumit in trecut de nenumarate ori, tricolorul romanesc „steag fascist”, poporul roman, „ popor de tigani”, iar Romania „stat imperialist”, iar intr-o declaratie se revolta deoarece in Chisinau circula prea multe masini cu numere de inmatriculare romanesti.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Nationalismul in Basarabia se manifesta prin cultura si prin militantism national crestin.

Total opus cu nationalismul romanesc, rasismul rusesc se manifesta prin ura, demni urmasi ai bolsevicilor care jurau sa urasca puternic.

Mai sus am folosit termenul aparthaid, sa va expic cum se manifesta acesta, sistematic, bastinasii sunt umiliti economic, educational, sanitar. Acesta se manifesta dupa cum stim in perioada sovietica, iar dupa 27 august 1991, prin crearea de catre numeroasele fundatii rusesti, a locurilor de munca bine platite numai pentru rusofoni, „rabota dlea ruskoiazacinih”, dar indeosebi prin intoxicarea informationala.

La Chisinau apar zilnic publicatii rusesti de la Moscova cu pagini locale, si o multime de ziare si reviste locale, radiourile „Russkoie Radio”, „Radio Sanson”, „Avto Radio”, „Hit FM”, „Retro FM”, „Serebreannii dojdi”, „Radio na semi holmah”, etc, sunt mult deasupra concurentei, si asta pentru ca au asigurate frecvente bune, si sunt convins ca acestea au fost obtinute cu ajutorul coruptiei, au dotari exceptionale, si salarii mari, asigurate desigur de catre departamentele propagandei de la Kremlin.

Televiziunea este unul dintre cele mai bune instrumente ale propagandei moscovite, multe si bine dotate studiouri, reporteri, analisti, realizatori si formatori de opinie, transmit fluxuri de stiri foarte bune, reportaje on-line din cele mai instabile puncte ale mapamondului, si foarte multe filme bune, iar daca un roman basarabean ar dorii sa vada un film pe un program romanesc, iar fi aproape imposibil, acestea neavand exercitiul citirii subtitrarii, obisnuiti fiind dintotdeauna cu filmele dublate in rusa, iar cele dublate in romana, au traduceri jenante. Asadar omul, ca animal media, consuma ce este mai bun si mai pe degeaba, consumand astfel o mare cantitate de romanofobie ruseasca.

Mesianismul orthodox rus il gasim spre exemplu, intr-un articol din presa promoscovita, aparut recent la Chisinau :„…sub o forma de confederatie libera a tarilor ortodoxe (din care ar face parte si Romania reintregita) in frunte cu tarul Rusiei… ”.

La paranteza „Romania reintregita”, trebuie sa adaugam sintagme precum „teritoriul Moldovei” si „Mitropolitul Romaniei”, folosite de Alexei al II-lea intr-un interviu, antifiletismul (lupta impotriva Bisericilor Ortodoxe etnice), si insistenta mediatizarii termenului „Moldova” de catre polit-tehnologii rusi, ne arata cat se poate de clar ca scenariul „confederatiei libere de tari ortodoxe in frunte cu tarul Rusiei”, desi vechi, este acum pus pe rol.

Deci nu trebuie sa ne mire insistenta agresiva cu care promotorii romanofobiei, Igor Dodon si Vladimir Voronin propaga ideea Moldovei Mari, Moldovei Istorice, care nu apartine Romaniei, a dependentei totale fata de piata rusa, nu doar energetic , si a dominatiei infumurate, ignorante si violente a moldovenismului prorusesc asupra romanismului proeuropean.

Sa tinem cont si de situatia dezastruoasa a publicatiilor in limba romana, abia gasesti un ziar, o carte sau un CD in limba romana, intr-o tara unde traiesc 3,5 milioane de vorbitori de limba romana, dar cartile in rusa ajung pentru 13 milioane de cititori, ce poate face bietul roman in lupta cu invazia rusofoniei ? Se apara cum poate, se apara singur.

Se apara cu firea lui, cu traditia lui, cu hora, cu doina, cu arhitectura, putina cat a mai ramas, cu Stefan cel Mare, cu Eminescu, cu Tatal Nostru, se apara cu luimba cea romana.

Si cu cata dragoste si bunatate se apara, taranul roman se adreseaza in Piata Centrala cu „domnule”, „doamna”, asta in timp ce rusii, ucrainienii, evreii, gagauzii, bulgarii, adica rusofonii, folosesc termeni ridicoli, umilitori, ai epocii sovietice ca : „mujcina”, „jenscina”, „devusca”. In timp ce romanul spune „nu va suparati doamna, cat costa ceapa ?”, rusofonul va spune „po ciom luk ?”…

Infatuarea lor nu cunoaste limite, fiecare roman vorbeste perfect limba rusa, iar rusii, desi traiesc acolo de zeci de ani, nu vor sa invete nici macar sa spuna „Buna ziua !”. Rusii, marea lor majoritate ajunsi acolo dupa 1945, pe roluri de comisari, ofițeri NKVD, functionari de toate nivelurile, reprezinta in jur de 6% din populatie, primesc dreptul la cea mai solida protectie sociala, cele mai mari salarii si pensii.

Un alt fapt cert este ca rusii de la Moscova, in special politrucii din massmedia, din 1989 incoace vorbesc romanii din Basarabia exclusiv de rau. Daca este sa luam in seama media rusa, noi romanii, suntem cel mai inapoiat popor de pe pamant. Discursul rus este atat de urat, incat apare intrebarea legitima: De ce urasc rusii tat de tare poporul roman ?

Zona de contact a „pustei ruse” si implicit al Orientului cu Europa, se va face la granita de est a Basarabiei cu interpusii rusi, chiar daca inca Odesa nu a urmat ordilele, si nu a devenit Dombas sau Donet, nu ma indoiesc ca acest fapt va urma. Rusia va reprezenta inca mult timp un element perturbator asupra Europei (geografice), si pentru a asigura acest hotar, este absolut necesara unirea celor doua state romanesti. In baza votului Sfatului Tarii din 27 martie 1918, a Tratatului de Pace de la Paris din 28 octombrie 1920 si nu in ultimul rand al votului Senatului SUA din iunie 1991.

Este asadar poporul roman din Basarabia nationalist, dar chiar acest popor lupta in linia intai a civilizatiei europene, straja la hotarul sau, astfel nationalismul lor este o manifestare a bunului simt, a dreptatii de care au fost vaduviti, a omeniei intruchipate.

Daca Europa nu vede acest lucru, nu realizeaza cine sunt cu adevarat locuitorii sai din est, vor condamna pe cei mai buni dintre ei la perpetuul blestem de a fi Lacrima de Sange a Romaniei.

Haiducii de la Capriana
Haiducii de la Capriana

Sursa:

[1] gutiucatalinrazvan.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info