HARTA STATULUI MEDIEVAL-MAREA VALAHIE (MEGALE VLACHIA)

Prima atestare a unei organizari militare romanesti in Thesalia este data de rascoala militara a romanilor din acesta zona de la 1066.

Nemultumiti de politica fiscala excesiva practicata de imperiu fata de pastori,romanii organizeaza o actiune militara condusa de Niculita si Berivoi, ambii din Larissa, si Slavota al lui Carmalac.(Numele lui Berivoi apare si in Transilvania, mai precis in Tara Fagarasului,sub forma unei asezari: Berivoi Mari si Berivoi Mici.

HARTA STATULUI MEDIEVAL-MAREA VALAHIE (MEGALE VLACHIA)

Nu se cunosc detalii precise despre perioada in care Berivoi a ajuns aici dar se pare ca dupa 1094 cu Asanestii care dupa cum se stie au format in Transilvania o armata cu care au reputat o victorie impotriva ostilor imparatesti bizantine).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

In urma revoltei lor se abolesc vechile biruri, dar sunt restabilite si privilegiile pastorilor romani . Aceasta rascoala demonstreaza existenta unei stratificari sociale superioare a vlahilor, precum si prezenta lor in orase.

Se stie ca in acesta perioada comercianti vlahi instariti, ce intermediau negotul cu branza si alte produse pastoresti ale vlahilor, locuiau in orase, in acest caz Larissa, avand functii importante in organizarea lor.

Aceasta categorie este esentiala in dezvoltarea militara si apoi statala a Thesaliei valahe. Incepand cu 1250, regiunea greceasca Thesalia era considerata un stat independentent sub denumirea (data de cronicarii greci) “Megale Vlachia” (“Marea Valahie”), condusa de clasa militara si negustoreasca vlaha, ce se baza pe forta pastorilor romani de aici, care alcatuiau, dupa unele estimari, o treime din populatia regiunii.Legata de existenta Marii Vlahii este si ctitorirea complexului manastiresc de la Meteora. Desi Marea Vlahie facea parte in acesta perioada din Imperiul Sarb, si multe manastiri au fost ctitorite de dregatori sarbi, elementul romanesc ce a contribuit nu este neglijabil.

La moartea lui Athanasie in 1383, intemeietorul manastirii Megalo Meteora, ca staret al acestui asezamant urmeaza regele vlah de vita imperiala Ioan Duca Paleologul, cu numele manastiresc de Ioasaf.

Urmasul sau, Alexie Anghel, semna cu cerneala verde intr-un document “Cesar al Valahiei”. Astfel, in analele manastirilor, construite pe teritoriul acestei formatiuni politice romanesti apar nume de dregatori vlahi precum Petrita, Dragu, Calota,Bunila.

Ioan Cantacuzino, alt rege al Marii Vlahii, este ctitorul Manastirii Sfantul Stefan.Vlahia Mare a avut un rol strategic important in Imperiul Sarb al lui Stefan Dusan, insa o data cu expansiunea Imperiului Otoman in regiune, aceasta formatiune este incorporata in anul 1394.

In Imperiul Otoman, organizarea militara a vlahilor din Thesalia este mentinuta, trupele vlahe fiind folosite in repetate actiuni militare turcesti.

Publicat de prof. BAGIU OVIDIU ILIE

HARTA STATULUI MEDIEVAL-MAREA VALAHIE(MEGALE VLACHIA)
HARTA STATULUI MEDIEVAL-MAREA VALAHIE(MEGALE VLACHIA)

 

Este pentru prima oara cand se reconstituie harta statului dinastiei Asanestilor la maxima sa expansiune teritoriala.
Avand in vedere ca Asanestii au inrolat in armata lor atat valahi si secui din Transilvania, precum si valahi si cumani din nordul Dunarii, iar conform descrierilor au ajuns sa cucereasca Vidinul si Belgradul, Epirul si Macedonia precum si stralucita victorie impotriva lui Balduin imparatul Constantinopolului-obligand pe acesta sa plateasca un tribut Asanestilor ca oricare supus, arata clar intinderea teritoriala a acestui stat medieval si granitele cu latinitatea italica( Sicilia si Venetia).

Surse:
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ordin de la Kiev: Distrugerea drumurilor locale la graniţa dintre Rep. Moldova şi Ucraina

mie mart. 4 , 2015
De teama unor provocări, Ucraina adoptă noi măsuri de securitate la graniţa cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii transnistrene. Agenţia de presă Unian, citată de Independent.md, notează că autorităţile locale din raionul Frunzivka, regiunea Odesa, au ordonat consiliilor săteşti din localităţile de frontieră cu Republica Moldova, pe segmentul necontrolat de […]
Ordin de la Kiev: Distrugerea drumurilor locale la graniţa dintre Rep. Moldova şi Ucraina, sursa foto: panoramio.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News