libris.ro

Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române

Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române

Gasesc foarte interesant modul de discuție lipsit de rațiune al unor oameni care se cred perfect raționali. Deși cred cu putere acest lucru – și și-ar baga și mana in foc ca argumentele lor sunt raționale, decurgand in mod logic și firesc din chestiuni pe care le considera incontestabile – observam cu stupoare talibanismul de care dau dovada, atunci cand lanseaza lozincile preluate din propaganda inamica și ingurgitate fara discernamant.

Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române

Prin talibanism ințelegem acel comportament profund irațional, care propaga in mod iresponsabil niște lozinci, dogme, credințe pe cale violenta (nu neaparat fizica – și violența de limbaj e tot o forma de violența) fara a aduce nici cel mai umil argument rațional ca ar exista o urma de dreptate in ceea ce zic. Au dreptate pentru ca au dreptate și atat! Exact precum talibanii din Afghanistan.

Au dreptate pentru ca așa le-a zis lor immamul (nu ca așa scrie in Coran… nu!… Asta e deja ceva mult prea avansat!… Nu are importanța ce scrie in Coran…. Conteaza doar ce le-a zis immamul). Așa și cozile de topor de la noi care pun umarul cu stoicism la distrugerea neamului romanesc. In mod iresponsabil, și fara nici cea mai mica tresarire, in cea mai profunda transa posibila… acești oameni, stau cocoțați pe o creanga pe care o taie cu frenezie, injurand de toți sfinții ca fierastraul nu taie mai repede și mai eficient.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Daca odata cu caderea respectivei crengi la pamant singurele victime ar fi doar ei, aș spune ca “prostia se platește” și i-aș lasa sa-și vada de treaba lor importanta, dupa ce in prealabil i-am atenționat asupra idioțeniei pe care sunt pe cale sa o comita. Cand insa, participa cu frenezie la taierea intregului copac in care ne aflam cu toții, crezand sincer ca fac un lucru de maxima importanța, moral, rațional și benefic respectivului copac… ei bine!… lucrurile se schimba. A-l lasa pe respectivul sa-si duca opera la capat e un semn de iresponsabilitate si de complicitate.

Nu as fi pierdut atata vreme cu pospaiul acesta de cultura pe care il etaleaza cu emfaza unii, cu notiunile importante ale vietii intelese total anapoda (dar in profund acord cu paradigma oficiala a Sistemului, desi ei chiar cred sincer ca sunt anti-Sistem 😀 ), cu lozincile irationale pe care le propaga, daca nu as fi remarcat raul pe care-l rostogolesc. Neluarea niciunei pozitii – atunci cand esti capabil sa o faci – poate avea consecinte incalculabile.

Oamenii de buna credinta, asediati continuu de aceasta ofensiva a Raului, ajung sa se creada singuri in aceasta lupta, in lipsa unor asemenea riposte. Ei bine!… vreau sa se vada ca nu sunt singuri. Suntem mai multi noi cei care nu dorim sa capitulam in fata prostiei, in fata mercantilismului, in fata inculturii, in fata falsificarii istoriei, in fata modernitatii care ni se baga pe gat ca o otrava in doze mici, dar in final letale.

In ultima vreme, atacul anti-romanesc a inceput sa se concentreze pe doua fronturi principale: prezentarea cat mai sforaitoare a caracteristicilor nocive definitorii ale neamului romanesc (le cunoașteți cu toții din reportaje, din discursul media, din discursul politicienilor, al strainilor și al romanilor cu apucaturi fanariote: romanii sunt hoți, romanii sunt rai, romanii sunt așa și pe dincolo) și atacul frenetic anti-ortodoxie, dus pe multiple planuri, de o serie de vectori puternic susținuți atat mediatic, cat și financiar.

Atacul anti-ortodoxie este deosebit de puternic si este desfasurat in mod profesionist in conformitate cu ultimele descoperiri stiintifice in domeniul psihologiei sociale si a manipularii maselor. Vom demonstra in continuare ca nu este vorba de o “trezire a indivizilor” din “bezna obscurantismului religios” asa cum sustine propaganda inselatoare a inamicului, ci din contra, de o actiune profesionist executata, al carei efect asupra indivizilor este tocmai aceasta senzatie reconfortanta si auto-magulitoare de om, care „s-a trezit”.

Acest atac impotriva Bisericii Ortodoxe Romane se duce mascat, camuflat in umbra unui asa-zis atac mai vast impotriva religiei in general. Desi argumentele folosite se aplica in general religiilor si credintelor religioase, atacul este concentrat doar impotriva ortodoxiei, aceasta fiind considerata vinovata de tot ce este negativ sau gresit in tara.

Motivul fiind in opinia atacatorilor faptul ca, aceasta este credinta dominanta a romanilor (din Romania) si deci cea care are influenta nefasta cea mai mare. Haideti sa vedem cat sunt de adevarate aceste lucruri, sa identificam cum se desfasoara acest atac social si mai ales care este repertoriul de metode folosite.

O analiza atenta a fenomenului ne arata clar ca principala metoda folosita este cea a mesajelor scurte si percutante, care nu explica un fenomen, ci doar sugereaza o explicatie – de cele mai multe ori inselatoare sau incompleta. Vorbim aici despre lansarea si vehicularea in spatiul public a LOZINCILOR. Conform definitiei, o lozinca reprezinta “o formulare concisa și pregnanta a unei idei, destinata sa rețina atenția și utilizata pentru propaganda politica, publicitate etc.”.

Observam ca valoarea de adevar a respectivei “formulari concise” nu reprezinta un criteriu de utilizare a acesteia. Experienta ne spune chiar, ca din contra, lozincile reprezinta de obicei formulari inselatoare, partizane, care nu au nimic de-a face cu adevarul, ele fiind folosite in scopul inducerii in mase largi de oameni a unei emotii, a unei impresii, folositoare cuiva anume.

Pentru aceste multimi mari de oameni, carora le sunt adresate, psihologia sociala ne invata de mai bine de un secol (incepand cu Gustave le Bon) ca furnizarea unei explicatii rationale nu numai ca este contra-productiva, dar este si daunatoare celui care urmarește diseminarea cat mai larga a respectivului mesaj in societate. Deci, cu cat mesajul transmis prin lozinca este mai lipsit de logica și rațiune, cu atat el are mai multe șanse sa fie acceptat de mulțimile supuse manipularii. Pare lipsit de sens, dar acesta este adevarul.

Sa vedem acum cateva exemple referitoare strict la subiectul acestui articol. Ori de cate ori veți intalni atacuri propagandistice profesioniste impotriva Bisericii Ortodoxe și Ortodoxiei in general, veți vedea ca Biserica și Ortodoxia sunt acuzate de exact ceea ce a comis inamicul, acest transfer al responsabilitații la nivel declarativ, nu numai ca denota un tupeu fantastic, dar și demonstreaza ca lozincile, adevarul și rațiunea nu au nimic in comun.

Astfel o tehnica deosebit de eficienta aplicata si la nivele mai mici de cei care folosesc manipularea sociala este exact aceasta: il acuzi public pe oponent DE EXACT CEEA CE AI COMIS TU. Stii bine ca a trecut ceva timp de la producerea faptelor, stii bine ca te-ai ocupat de stregerea urmelor… asa ca n-ai de ce sa-ti faci griji. O tehnica foarte eficienta.

Ignorantul (persoana neinformata care nu stie exact ce s-a intamplat atunci, ci doar efectul produs de respectiva fapta) vede expus in fata sa un vinovat. Exact ceea ce isi si dorea in mod inconstient. Brusc incepe sa faca conexiuni… sa “descopere” si alte chestii, pe care le-a facut acel “vinovat”. Incepe sa completeze un puzzle, exact cum fac si adeptii Teoriei Conspiratiei. Sa ne intelegem…

Face acest lucru desi NU I S-A ADUS NICIO DOVADA concludenta in acest sens. S-a facut o simpla afirmatie despre ceva si s-au sugerat “chestii oculte”. Atat. Restul face bietul manipulat care habar n-are in ce capcana adanca a intrat. Asa fac cei care vad Reptilieni peste tot, cei care vad Comunismul vinovat de toate relele posibile si imposibile, cei care vad pe Americani vinovatii planetei, pe Masoni si alte aratari din astea.

Nu are nici cea mai mica relevanta sa le vorbesti de nuantari, de faptul ca NU TOTI americanii sunt beneficiarii conspiratiei sau si mai grav! – sa le aduci vreun argument rational (vreo dovada!)… Este ca si cum ai vorbi cu un zombie… El stie doar: “Sange!… Vreau sange!… Muhhh…” sau ca si cum ai incerca sa explicit elemente de moralitate si logica unui caine domestic, care deși pare ca te privește cu inteligența nu pricepe o boaba din explicațiila tale savante.

Ca sa nu ramanem la stadiul lor – doar de enuntare a unor fraze, fara a da dovezile necesare – sa purcedem in devoalarea metodelor gaunoase de ducere a unei dezbateri, profundei manipulari carora astfel de oameni le sunt victime și argumentelor mincinoase și inșelatoare folosite de aceste atacuri propagandistice profesioniste.

Printre multe altele, avem de-a face cu lozincile cozilor de topor de genul:

“Prea multe Biserici Ortodoxe!”, cu variatiunile: “Prea putine spitale si scoli in Romania, pentru ca sunt prea multe biserici! Huo… BOR!…”. Haideti sa cautam si argumentele aduse in spijinul acestor afirmatii… Trebuie sa cautam ceva vreme, dar pana la urma gasim: “18.000 de biserici si doar 400 de spitale si 4700 de scoli”. Oau!… Iata dovada!… Iata dovada ca BOR “construieste biserici” din banii “destinati scolilor si spitalelor in Romania”. Citesti asa ceva, interpretezi ajutat de “binevoitori” care iti explica aceste cifre (ca sa le intelegi bine! (sic!)) si cand vezi atata nedreptate in jurul tau… gata!… iti pica fisa si “descoperi” vinovatul.

Evident Biserica Ortodoxa Romana! Deci va rog sa va uitati inca o data bine la modul cum are loc aceasta inselatorie. Cineva face afirmatia ca “sunt prea multe biserici” fara sa ne spuna ce inseamna “prea multe”… “prea multe” in raport cu ce anume? In raport cu ce a fost? In raport cu ce ar trebui? Si daca este in raport cu “ce ar trebui”… pe baza caror norme, rationamente si mai ales CINE a descoperit acest “ce ar trebui”??? Aceste lucruri nu se spun, pentru ca daca s-ar spune ar incepe adevarata discutie, iar manipulatorii nu au niciun interes in acest sens.

Tot mesajul ulterior se bazeaza doar pe manipulari ale emotiilor si sentimentelor. Odata acceptata asertiunea initiala ca “sunt prea multe biserici”, incepe adevarata manipulare prin substituirea adevaratului vinovat de lucrurile ce nu pot fi contestate (vizibile cu ajutorul Bunului Simt de catre orice persoana indiferent de gradul de constienta sau de manipulare la care e supus) cu cel fictiv sau – chiar mai bine! – exact cu oponentul Manipulatorului respectiv.

In acest fel, nu mai e nevoie sa faci nimic dupa lansarea propagandei. O vor face cei zombificati pe care ii creezi picatura cu picatura, de fiecare data cand bagi astfel de mesaje de interes national la televizor, in presa sau in discutiile intre “telectualii fanarizati”.

Si cum ai nevoie totusi si de persoane care detin un pospai de cultura si care pot rafina si propaga mesajul in continuare (este musai ca lozinca initiala sa fie modificata ca forma (pentru a i se pierde urma celui care a lansat-o)), ca manipulator profesionist mai trebuie sa faci ceva foarte important.

Trebuie cumva ca preluarea sincera a mesajului manipulator sa aduca si o satisfactie de tip intelectual celui care face acest lucru. In caz contrar, mesajul/lozinca nu prezinta interes (“Asa si?!… Ce ma intereseaza pe mine asta!?…”). Multe astfel de mesaje bine concepute initial s-au pierdut pe parcurs, pentru ca manipulatorii beneficiari nu au acordat atentie acestui aspect important al problemei.

In cazul mesajelor anti-BOR, profesionist si abil concepute, nefericitul care preia si isi insuseste temeinic mesajul manipulator primeste automat si satisfactia intelectuala dupa care tanjeste. Devine automat parte dintr-o “elita” care “a inteles” cine este de fapt vinovatul pentru starea mizera a tarii; se simte superior “nefericitilor” care inca mai sunt “manipulati” de BOR si este provocat sa continue puzzle-ul “descoperind” noi si noi “dovezi” cu privire la “faptele reprobabile” la care s-a dedat acest “vinovat de serviciu”.

Acest lucru se face ulterior in cascada, pe modelul “Atunci cand ai in mana un ciocan, toate lucrurile din jur ti se par cuie!”. Aceasta satisfactie intelectuala si emotionala este concreta. Nu e o fictiune. Chiar este resimtita de cel care a preluat si si-a insusit mesajul manipulator. De aceea, odata cu preluarea mesajului inselator, el se imunizeaza automat si impotriva eventualelor argumente contra pe care le-ar putea auzi/gasi.

A recunoaste ca s-a inselat (indiferent de cantitatea de dovezi concrete, cuantificabile si masurabile pusa la dispozitie de cineva) nu este o optiune pentru respectiva persoana, deoarece produce suferinta la nivel fizic si emotional (“Cum?!… Nu fac parte dintr-o elita care descoperise Adevarul?!… Cum adica?!… de fapt sunt un prost pentru ca m-am lasat fraierit ca un ageamiu?!… L”).

Si astfel, cu mare cerbicie, manipulatul se va opune in mod inconstient ORICAREI incercari de a-i fi prezentat adevarul. Nici macar cunoasterea si intelegerea acestei metode aplicate de manipulatori nu-l va face pe cel care a preluat si insusit mesajul fals, sa renunte la el. Aceasta renuntare este dureroasa si de aceea si cei scapati din ghearele acestor capcane perverse sunt foarte putini.

Din aceasta cauza trebuie sa intelegem de ce nu functioneaza niciodata argumentele si dovezile intr-o discutie/dezbatere cu o astfel de persoana care a cazut in plasa manipulatorilor. Degeaba le prezinti cifrele concrete, verificabile de catre oricine cu privire la numarul de locase de cult pentru fiecare cult religios in parte in Romania. Degeaba reiese din toate aceste cifre ca de fapt Biserica Ortodoxa Romana este cea mai defavorizata dintre toate bisericile din Romania in ceea ce priveste numarul locaselor de cult raportat la numarul de credinciosi, nu cea mai avantajata, asa cum declara lozincard propaganda (a se vedea datele statistice de la sfarșitul articolului).

Pur si simplu, acesti oameni nu aud si nu vad aceste argumente, indiferent sub ce forma le-ai prezenta aceste dovezi. Vor prefera sa creada sincer in continuare in lozinca preluata anterior si nesustinuta DE NICI O SINGURA DOVADA, decat sa renunte la aceasta credinta, pentru ca este mult prea dureros pentru ei sa o faca (mai ales dupa ce au aparat si promovat atat de mult afirmatia respectiva).

Lozinca cu numarul de biserici este slaba-slaba si nu rezista in fata niciunei analize rationale oneste. Odata inceputa analiza serioasa (cu date concrete si folosind operatiiile logicii), totul incepe sa semene cu bancul acela cu Radio Erevan:

– Este adevărat că cetăţeanului Ivan Ivanovici i s-a dat o maşină ? … 

– Da. Însă, nu e vorba de cetăţeanul Ivan Ivanovici, ci de cetăţeanca Ludmila Petrovici; nu este vorba de o maşină, ci de o bicicletă; si nu i s-a dat, ci i s-a confiscat.

Exact la fel, este cazul si aici. Cele 18.300 de biserici nu sunt 18.300 (acesta fiind numarul TUTUROR locaselor de cult, apartinand TUTUROR cultelor din Romania, nu doar Bisericii Ortodoxe), iar ele sunt atat de “multe” incat – nu știu cum se face, dar – Biserica Ortodoxa are numarul cel mai mare de credinciosi pentru o singura biserica, comparativ cu toate culte din Romania. Deci unde sunt “prea multe biserici” cand de fapt sunt cele mai puține?

Mai mult de-atat. In mod manipulatoriu sunt aduse in discutie aici, numarul de spitale din Romania si numarul de scoli. Pe modelul bancului cu Radio Erevan si aici descoperim (daca ne intereseaza si vrem sa aflam adevarul) ca de fapt cele 4700 de scoli reprezinta DOAR numarul scolilor generale din Romania. Aici nu intra liceele, scolile de ucenici, scolile profesionale si alte localuri alte altor forme de invatamant.

Daca ar fi sa fim pe deplin corecți, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, și nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza propaganda anti-ortodoxie. In fine… totusi haideti sa vedem cum stam si la acest capitol si sa demonstram – cu DATE, nu cu lozinci – de ce mesajul este manipulator.

In primul rand se amesteca in mod pervers in vederea confuzionarii destinatarului mesajului, merele cu perele: constructia scolilor si a spitalelor nu este de competenta Bisericii Ortodoxe, ci ale altor organisme ale Statului. Oare ce cauta aici numarul de spitale si de scoli, cand este vorba de critica adusa BOR? Ciudat. Dar totusi previzibil.

In continuare, cei care sunt cu adevarat curiosi pot analiza totusi si aceste date puse la dispozitie cu larghete de propaganda anti-romaneasca, coroborandu-le si cu alte date foarte interesante. Sa vedem despre ce este vorba. Deci avem un numar de 425 de spitale. Acest numar raportat la populatie ne da undeva aproape de 2 spitale la 100.000 locuitori.

Nu ati fi curiosi sa vedem cum stau si alte tari (evident mai civilizate, cum altfel?!… 😀 ) la acest capitol? Iata ce gasim: Olanda 1.18, Danemarca 1.09, Spania are 1.72, Ungaria 1.79, Portugalia 1.93, Slovenia 1.44. In aceeasi categorie cu Romania se afla si Italia cu 2.18, Polonia cu 2.08, Belgia cu 2.04. In lume situatia se prezinta aproape la fel. Ca exemplu, in SUA exista 5773 de spitale, in timp ce populatia este de vreo 15 ori mai mare, rezultand 1,80 spitale la 100.000 locuitori.

Daca ne apucam sa analizam dupa numarul de paturi din spitale la zece mii de locuitori, descoperim lucruri si mai interesante. Comparativ cu media mondiala de 27 paturi la 10.000 locuitori, Romania se afla pe locul 17 in lume, cu 65 de paturi. Inaintea noastra, se afla in principal tarile foste comuniste, care probabil nu se grabesc sa-si eficientizeze sistemului medical și țari precum Argentina sau Mongolia.

Dupa noi, insa, vine restul Europei “civilizate” si SUA: Bulgaria 64 de paturi la 10.000 de locuitori, Elvetia 55, Belgia, Croatia si Irlanda 53, Polonia 52, Olanda si Grecia 48, Anglia, Italia, Norvegia 39, Danemarca si Portugalia 35, Spania 34, SUA 31. Aha!… deci comparativ cu alte state avem un numar relativ OK de spitale si un numar chiar binisor peste medie in ceea ce priveste numarul de paturi din aceste spitale. Ah… deci nu numarul de spitale și nici numarul de paturi din acestea este problema, ci criza sistemica din sistemul sanitar romanesc, nu-i așa?!…

Haideți sa vedem acum care e treaba cu numarul de școli. Mesajul manipulator lasa sa ințelegem ca motivul pentru care Educația Romaniei este la pamant (lucru incontestabil pentru toata lumea), ar fi ca “numarul de școli este insuficient” (sic!), bineințeles corolarul fiind: “deoarece sunt prea multe biserici” (sic!).

Cum numarul de școli a ramas aproximativ constant din 1990 incoace, dar numarul de elevi a scazut de la 4,8 milioane atunci, la 3,3 milioane in 2009; cum abandonul școlar a atins cote alarmante crescand de la an la an; cum școlile din mediul rural au devenit subfrecventate atat de profesori, cat și de elevi… este greu de crezut ca “numarul școlilor din Romania este insuficient” și ca aceasta ar fi cauza distrugerii Educației in Romania. Stau doar și ma intreb, daca neschimband altceva, și – sa spunem – dubland numarul de școli din Romania, situația Educației la noi ar deveni brusc mai buna? Ar exista suficienți profesori care sa lucreze in aceste școli?

Ar deveni ei mai bine pregatiți… doar pentru ca s-a marit numarul de școli? Ar scadea rata abandonului școlar, daca doar am dubla numarul de școli? Are vreo legatura aceasta rata a abandonului școlar cu numarul de școli sau altele sunt cauzele ce o determina? (Abandoneaza copii școala, pentru ca nu au școli unde sa invețe sau din alte cauze?). Dar, bineințeles ca Manipulatorul nu are nici un interes sa incepem sa discutam așa la modul concret, cu date și in mod logic, rațional, științific.

El are doar interesul de a dezbina, de a inflama discursul irațional, de a ne arunca pe piste greșite, care mai de care mai fanteziste, de a scoate din joben vinovați inchipuiți… doar-doar nu ne-om uita in direcția sa. Pentru asta are nevoie de fumigene, iar astfel de mesaje ilogice, neadevarate, manipulatorii, inșelatoare, intenționat create așa exact asta sunt: niște fumigene menite sa ne abata atenția de la lucrurile esențiale.

Revenind la numerele propuse de propaganda anti-ortodoxie (dupa care inchei cu asta), nu putem sa nu ne intrebam: daca acestea sunt datele reale, concrete, verificabile, atunci de ce un mesaj onest ar face apel la aceste numere, daca ele sunt OK (relativ la statisticile mondiale)? Oare nu cumva pentru ca Bunul Simț ne spune un lucru de necontestat – indiferent ca suntem sau nu manipulați – și anume, ca sistemul medical și cel educațional sunt la pamant și ca acest lucru știut și vazut de toata lumea trebuie sa starneasca o emoție?

Iata, deci cum mesajul inșelator, abil conceput, se folosește de o emoție și de niște numare corecte pentru a trage o concluzie falsa și manipulatorie. Nu conteaza ca aceste numere nu au nimic in comun (se compara pepeni cu șuruburi), nu conteaza ca nu exista o legatura logica care poata fi facuta in vederea corelarii celor doua numere, nu conteaza ca numerele respective sunt in mod intenționat scoase din context pentru a pretinde ca inseamna ceva diferit decat inseamna ele in realitate. Totul este abil conceput pentru a creea o gigantica inșelaciune careia ii cad victime din ce in ce mai mulți oameni.

Din pacate, gama argumentelor aduse de atacatorii Bisericii Ortodoxe nu se oprește doar aici, ceea ce denota ca atacul este concertat, planificat și deosebit de bine finanțat pentru a acoperi un spectru larg al mediilor de informare. Acest lucru poate fi relativ ușor vizibil in momentul in care observam ca acest atac este desfașurat DOAR impotriva Ortodoxiei. Despre celelalte culte nu se prezinta niciodata nici un aspect negativ.

Niciunul din cultele din Romania nu va aparea pe ecranele televizoarelor prezentat negativ, printr-un reportaj care arata un prelat al respectivului cult bețiv sau care sa bage mana in cutia milei. Nu. Toți preoții bețivi și cei care fac “gheșefturi” sunt doar la ortodocși. Dupa logica cozilor de topor care rostogolesc mesajul propagandistic al inamicului, ce nu se da la televizor, nu exista, iar ce se da la televizor, drept caz particular este automat generalizat la intreg.

Acești propagandiști de ocazie, atunci cand sunt combatuți cu date concrete, cu cifre și statistici, schima automat registrul discursului, transferand ura mesajului asupra clerului ortodox. Brusc, DOAR preoții ortodocși “cer bani pentru coliva, inmormantari, parastase, botezuri și cununii…”, iar daca incepi sa analizezi și ce se intampla in alte culte in astfel de cazuri, brusc discuția este abandonata și pe acest palier, deoarece inamicul nu are niciun interes ca omul obișnuit sa vada ca aceste servicii de natura religioasa nu sunt nici pe departe gratuite nici in cazul celorlalte culte. Se vede deci, cum discursul anti-ortodoxie nu numai ca nu se bazeaza pe ceva concret, tangibil, obiectiv, ci este doar de rea-credința.

Un alt argument, considerat de mare calibru de catre aceste cozi de topor, referitor la numarul “mare” al bisericilor ortodoxe este acela ca in Romania au existat multe comunitați care la un moment dat au fost mai numeroase (avand deci mai multe lacașe de cult) și acum s-au impuținat și ca nu se cuvine sa le daramam bisericile. Perfect adevarat! Nici nu cred ca veți auzi vreodata vreun mesaj ortodox care indeamna la așa ceva.

Dar ceea ce uita idioții utili care propaga mesajul inamic anti-ortodox este faptul ca in țarile occidentale (atat de adulate și date drept exemplu de secularism ce trebuie musai implementat și la noi), bisericile care nu mai au enoriași sunt pur și simplu deființate. Nicidecum daramate. Dar oare acesta este cazul la noi? Bisericile ortodoxe duc lipsa de enoriași???

Cel care are curiozitatea de a verifica pe cont propriu o poate fi face și va observa ca TOATE bisericile ortodoxe sunt arhipline cel puțin duminica in timpul liturghiei, ca sa nu mai vorbesc de sarbatorile peste an. Și atunci, nu cumva vine și intrebarea fireasca: de ce este ok ca penticostalii (de exemplu) sa aiba un lacaș de cult la fiecare 200 de credincioși, dar este rau pentru ca ortodocșii au unul la 1055 de credincioși???

Propagandiștii anti-ortodoxie vor evita mereu acest gen de intrebari, iar atunci cand le vor fi puse, pur și simplu le vor ignora. De unde rezulta iarași reaua-credința și premeditarea cu care este dus acest atac.

Haideți sa vedem in continuare și restul argumentelor gaunoase din discursul propagandistic anti-ortodox.

Un argument predilect este acela ca Statul roman aloca bani de la buget pentru Biserica Ortodoxa. Intotdeauna acest argument vine la pachet cu marturii, reportaje, pareri, cu un incarcat impact emoțional, despre modul “benefic” diferit in care ar fi putut fi utilizați acești bani (spitale fara finanțare sau cu finanțare deficitara, bolnavi care se confrunta cu lipsa unui medicament sau a unor servicii medicale, oameni ai strazii sau defavorizați, saracie extrema, etc.).

Puse unul langa altul (un reportaj despre “fondurile enorme puse la dispoziție de Statul roman Bisericii Ortodoxe” și unul despre lipsa medicamentelor citostatice dintr-un spital anume sua despre un caz șocant de saracie extrema), aceste produse mass-media au rolul de a induce in mintea privitorului faptul ca lipsa banilor dintr-o parte este expresia faptului ca aceștia se duc in cealalta parte.

Deși NU EXISTA nici o legatura obiectiva intre cele doua, psihologia maselor aplicata in mass-media va genera – cu puțin ajutor și manipulare jurnalistica – un asemenea scurtcircuit intelectual in cazul multor oameni. Manipularea jurnalistica este incredibil de perversa aici, oamenii fiind astfel impiedicați sa observe cazurile adevarate de deturnare de fonduri destinate poplației, deoarece acestora nu se acorda aceeași atenție pe ecranele televizoarelor.

Ca sa incheiem și cu aceasta gogorița a “fondurilor enorme” pe care BOR le incaseaza din “impozitele romanilor”, facem apel la cifrele concrete și la istoria recenta. In anul 2013, 23 de ONG-uri seculariste (a se citi cu finanțare “belgiana”) s-au dus cu jalba-n proțap la Parlamentul Romaniei solicitand oprirea finanțarii cultelor la noi in țara. Au prezentat chiar și o cifra, care in opinia lor, era atat de strigatoare la cer, incat oprirea acestei finanțari era pe deplin justificata.

Doar ca la cateva zile dupa declanșarea acestei fumigene, directorul Secretariatului de Stat pentru Culte a declarat ca Bugetul de Stat pe 2013 nu prevede o cifra de 540 de milioane de euro pentru finanțarea cultelor din Romania așa cum pretind ONG-urile, ci doar 70 milioane de euro. Din acești bani, Biserica Ortodoxa urma sa primeasca 56 de milioane. Este lesne de vazut din aceste cifre, ca suma alocata bisericii ortodoxe reprezinta exact proporția ortodocșilor din populația Romaniei.

Deci suma corecta pe care o primește anual BOR este in jur de 50-60 de milioane de euro. Mai trebuie sa reamintim ca numai prin contractul Bechtel – contract pierdut chiar fizic de Statul roman, ca nu cumva sa mai ramana vreo urma – Romania a pierdut in jur de 3-4 miliarde de dolari??? Mai trebuie sa reamintim ca doar șpaga data in dosarul Microsoft a fost de 50 milioane de euro?

Mai trebuie sa reamintim nenumaratele scandaluri de corupție, distrugere și furt, prin care patrimoniul neamului romanesc a fost deposedat de aproximativ 900 miliarde de euro in ultimii 25 de ani??? Ei bine… nu. Aceste lucruri nu e nevoie sa fie reamintite. Ele se considera știute și acceptate implicit. Problema cea mare o constituie cele 50 de milioane de euro alocate annual Bisericii Ortodoxe Romane. Cata ipocrizie și lipsa de bun simț.

Ca sa nu lasam lucrurile așa in coada de pește, sa vedem ce face Biserica Ortodoxa cu acești bani și mai ales, de ce are nevoie Biserica de bani de la Buget. Pentru asta, trebuie sa ne reamintim ca odata cu formarea Statului Național Roman, pe vremea lui Cuza, cand Statul a confiscat averile bisericești, s-a angajat sa ajute Biserica. Sa ajute! Sa ne ințelegem. Nu sa finanțeze. Sper ca e clara diferența.

Acest lucru se vede și din faptul ca Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti.

Dupa cum spune și un comunicat al BOR: “Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept.”.

Mai mult de-atat: trebuie neaparat remarcat faptul ca sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat.

De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei (n.a. sumele se refera la nivelul anului 2013). Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente.

Pentru ca tabloul sa fie complet, Statul roman, care “s-a angajat sa ajute Biserica” atunci cand i-a confiscat averile, nici macar nu platește pe toți angajații acestei instituții. Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica (n.a cifrele se refera la anul 2013).

Nu mai vorbesc de faptul ca personalul din manastiri (calugari și calugarițe), aproximativ 8500 de persoane, nu este platit, doar starețul/stareța si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane.

Deci am vazut mai sus, cum aceasta finanțare a BOR este de fapt o afacere profitabila pentru Statul roman, care practic (pe cifre concrete) caștiga mai mult decat finanțeaza.

Dar asta nu este tot. Cheltuielile bisericii nu se limiteaza doar la plata salariilor clerului ortodox. Oh… nici pe departe. La nivelul anului 2013, un milion de persoane defavorizate beneficiau de instituțiile filantropice ale Bisericii, in condițiile in care Statul roman nu ofera subvenții de la Bugetul de Stat pentru aceasta opera social-filantropica a Bisericii.

Ca exemplu in acest sens, cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite in anul 2011 de Biserica Ortodoxa Romana pentru sustinerea celor aproximativ 700 de institutii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiaza in mod constant aproape un milion de romani saraci, provin exclusiv din fonduri proprii si donatii ale credinciosilor.

Nu mai are rost sa amintim și de nenumaratele proiecte in care Biserica este implicata, prin care deruleaza programe educaționale pentru tineri (adolescenți și copii) sau altele in colaborare cu autoritațile locale și alte ONG-uri și asociații. De asemenea, in anul 2012, pentru sustinerea activitatilor social-filantropice, desfasurate prin intermediul celor 679 de institutii sociale si 767 de proiecte si programe sociale, eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei, suma provenita din donatiile credinciosilor si alte venituri bisericesti proprii.

Și atunci cum sa numim altfel decat rea-credința, astfel de atacuri virulente, incarcate de ura, ale unor ONG-uri seculariste de tipul ASUR??? Nu trebuie decat sa vedem cine se afla in spatele acestor ONG-uri și asociații, pentru a ințelege sensul acestor atacuri care par la prima vedere prostești și absurde. O analiza atenta a vectorilor care se ocupa cu aceasta propaganda la nivelul intregii societați romanești va dezvalui și mobilul din spatele acestor atacuri marșave, dar și pe cei care profita in mod direct de slabirea legaturii dintre instituția milenara a bisericii ortodoxe și neamul romanesc.

Pentru a raspunde și la ultimele temeri legate de mobilul din spatele acestor atacuri, trebuie sa ințelegem mai intai care este rolul bisericii ortodoxe in viața și continuitatea neamului romanesc. Este cert faptul ca, religia – in general – este interconectata cu viața individului și determina prin mesajul ei pozitiv, un comportament dezirabil social și moral.

Ea se adreseaza in primul rand umanitații omului, indiferent de doctrina sau cult, atata vreme cat promoveaza pacea și ințelegerea intre semeni și delimitandu-se clar de orice forma de violența inter-religioasa sau de prozelitism religios contribuind in mod evident la crearea unei mentalitați de buna-ințelegere, egalitate și toleranța intre oameni, in calitatea lor esențiala de exponenți ai vieții in cel mai desavarșit grad posibil.

<< Atunci când vorbim de Biserică, vorbim de o istorie de 2000 de ani a credinței strămoșești în poporul nostru, vorbim de o importanță colosală atribuită bisericii de foarte mulți dintre marii conducători ai românilor din istorie (voievozi, domnitori etc); vorbim de o cultură extraordinară dezvoltată în jurul bisericii, de principii morale corecte și valoroase promovate de Biserică pentru menținerea unei societăți umane normale la cap; vorbim de milioane de români care au murit pentru Biserică și pământul strămoșesc; vorbim de Sfinți și viețile Sfinților – exemple de moralitate pentru noi cei de azi, vorbim de martiri – zeci, sute, mii, mulți pe care nu-i știm, care au ales de bună voie să moară decât să renunțe la credința strămoșească, sau să moară în lupta pentru apărarea ei; vorbim de mii/zeci de mii de pustnici care s-au rugat și se roagă pentru binele poporului nostru, vorbim de un impact pozitiv foarte mare al Bisericii strămoșești asupra bunăstării și perpetuării Neamului Românesc de-a lungul istoriei.>> (https://ceicunoi.wordpress.com/2015/01/19/importanta-bisericii-ortodoxe-romane-pentru-neamul-romanesc/ )

Ținând cont de aceste lucruri, de legătura indisolubilă între neamul românesc și ortodoxie și de agresiunea constantă, perversă și conspirată care are loc asupra românilor, în vederea preluării patrimoniului lor natural, uman și spiritual este lesne să vedem care este și mobilul ascuns din spatele acestor atacuri la adresa ortodoxiei: Biserica strămoșească este atacată pentru că promovează valorile pașnice, iubirea de oameni, de viață, coeziunea socială și alte valori similare, care atâta timp cât se află în mințile și sufletele oamenilor, celalte “valori” care duc la însingurare și dispariție a neamului nu se pot instala. Iar fără acestea din urmă, victoria inamicului în îngenunchierea neamului românesc nu poate fi completă.

=============================

DATE STATISTICE

De exemplu, în România în urma recensământului din 2002, sunt 192.000 de greco-catolici. Dar în România există 470 de lăcașe de cult greco-catolice în România ==> Unul la 408 credincioși. Și cu toate acestea, tot ortodocșii sunt huliți, deși au doar o biserică la 1055 credinciosi. Dar și mai interesant este faptul că: în construcţie sunt cca. 280 de biserici greco-catolice!!!!!!!.

Parohiile care nu dispun de lăcaş de cult oficiază serviciile divine în spaţii improvizate (şcoli, cămine culturale ş.a.). Deci după ce că au proporția asta, vor avea în curând cu 50% mai multe biserici. Asta ar fi echivalent în cazul ortodocșilor cu a construi încă 9000 de biserici! Oare cum ar arăta atacul asupra Bisericii Ortodoxe, dacă s-ar întâmpla așa ceva, dacă acum are virulența aceasta?

Credincioşii musulmani din România sunt în număr de circa 67.300, dintre care marea lor majoritate trăiesc în judeţul Constanţa, o parte în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane, ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc. Lăcaşurile de rugăciune musulmane din România sunt de două categorii: geamia şi mesgidul; în total sunt 77 lăcaşuri de cult. ===> 1 locaș de cult la 874 de credincioși.

Biserica Reformată din România numără în prezent 701.077 credincioşi, în marea majoritate maghiari, organizaţi în două eparhii (Cluj şi Oradea), cu circa 1.000 lăcaşuri de cult, în care slujesc 750 preoţi. Biserica dispune de 780 parohii şi 140 filii. –> deci 1 biserică la 707 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Biserica Evanghelică Lutherană –> Acest cult numără, conform datelor recensământului, 27.112 credincioşi, cei mai mulţi maghiari, restul slovaci, precum şi circa 200 credincioşi de limbă română, în Bucureşti. Pentru acest cult există 45 de biserici ===> 1 biserică la 606 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Cultul unitarian, cu sediul central la Cluj, cuprinde peste 70.000 de credincioşi de naţionalitate maghiară. Numărul parohiilor este de 126, iar al filiilor de 32. În parohii şi filii, numărul lăcaşurilor de cult este de 143, iar al preoţilor este de 115. ===> 1 biserică la 489 de credincioși!!!

Biserica Evanghelică Română dispune de circa 220 biserici care se găsesc, cu precădere, în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dîmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, municipiul Bucureşti şi împrejurimi; numărul credincioşilor este de circa 20.000. ===> 1 biserică la 90 de credincioși!!!! Ăștia cred că sunt campionii!!! Dar nu spune nimeni de ei nimic… Numai de ortodocși… Atât! De aici se și vede că atacul este concertat, intenționat și dus cu rea-credință!

Potrivit recensământului din 2002, Cultul Penticostal numără circa 324.462 credincioşi. În cadrul cultului sunt 1.343 biserici şi 7879 filii, deservite de 354 pastori. ===> 1 biserică la 242 de credincioși!!!!…

În România există, în prezent, circa 38.000 de membri ai Organizaţiei Religioase „Martorii lui Iehova”, conform anuarului acestei organizaţii. Organizaţia are 265 de lăcaşuri de cult (săli ale Regatului) şi 111 spaţii închiriate unde se oficiază serviciile religioase. ===> 1 locaș de cult la 143 de credincioși.

Credincioşii cultului mozaic, în număr de cca. 6.000, conform recensământului din 2002, sunt organizaţi în 78 de comunităţi şi obşti, răspândite în Bucureşti şi în 30 de judeţe. Pe teritoriul României există un număr de 124 temple, sinagogi şi case de rugăciune, din care în 23 se oficiază zilnic. ===> 1 locaș de cult la 49 de credincioși. Ei bine – nici nu e de mirare! – ACEȘTIA SUNT DE FAPT CAMPIONII României. Oare ar trebui să ne mire dacă descoperim că ei sunt de fapt în spatele acestui atac împotriva BOR?!…

Din cele de mai sus, observăm că, de fapt, nu există nici un cult recunoscut în România care să stea mai prost decât ortodocșii la capitolul biserici… și cu toate acestea atacurile sunt DOAR împotriva BOR, iar stridența acestor atacuri și promovarea lor pe toate canalele face ca părerea generală – chiar și a oamenilor de bună credință, dar neinformați – să fie exact aceasta: că sunt prea multe biserici ortodoxe. Parșivă formă de manipulare a conștiințelor!

Autor:  Silviu Pricope

UNIREA, LA ANUL!, sursa foto: cubreacov.wordpress.com
UNIREA, LA ANUL!, sursa foto: cubreacov.wordpress.com

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info