libris.ro

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, monument ce a fost demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit de Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Județean Satu Mare. Inițiativa este una care aparține Asociațiilor Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Tempora și Cultul Eroilor, asociatii care au cerut sprijinul autorităților locale și sătmărenilor pentru a strânge cei 100.000 de euro necesari pentru reconstruirea monumentului, potrivit voceatransilvaniei.ro

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit

Asociațiile mentionate propun reamplasarea chiar pe locul unde a fost până în 1944, în actuala Piață a Libertății, lângă Troiță. Asta chiar dacă Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean, și primarul Dorel Coica au afirmat că ar trebui consultați și specialiști în urbanism pentru a găsi cea mai bună locație.

Potrivit unor calcule preliminare făcute de sculptorul Radu Ciobanu, realizarea monumentului ar costa în jur de 100.000 de euro. Cele trei asociații au reușit să obțină două tunuri de la Ministerul Apărării pentru a le amplasa lângă monument, pentru care Primăria Satu Mare a plătit 10.000 de lei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Prefectul Eugeniu Avram a declarat că speră ca monumentul să fie gata până la aniversarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Președintele Asociației Tempora, col. (r) Voicu Șichet, a afirmat că Monumentul Eroului Necunoscut a fost amplasat în Satu Mare la 1 Decembrie 1922 ca simbol al apartenenței acestui ținut la România Mare și dispărut în 1940.

””Este un monument important care în anii 1940-1944 a dispărut din Satu Mare. A fost primul monument de pe graniţa de vest după Primul Război Mondial, un simbol a tot ceea ce s-a întâmplat în cei patru ani de război. Ar fi păcat ca noi, generaţia de astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război, dar mai ales de la săvârşirea Marii Uniri să nu avem acel monument pe care înaintaşii noştri l-au pus acolo. Donațiile se pot face în contul: Asociația ”Tempora”. Cont:O34BTRLRONCRT00F8409802 cu specificarea: ”Pentru Statuia Eroului Necunoscut”, a afirmat Voicu Șichet.

Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit , sursa imagine: voceatransilvaniei.ro
Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, demolat de autoritățile hortyste în 1940, va fi reconstruit , sursa imagine: voceatransilvaniei.ro

Sursa:

[1] voceatransilvaniei.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info