RSS

Increderea in Facebook incepe sa…

Increderea in Faceboo…

Cum s-a rezolvat incidentul de l…

Cum s-a rezolvat inci…

Rauri de lacrimi de crocodil au …

Rauri de lacrimi de c…

Fostul şef SPP: "Cel mai grav mi…

Fostul şef SPP: "Cel …

Lui Iohannis si Dragnea li se se…

Lui Iohannis si Dragn…

CCR a constatat ca legea infiint…

CCR a constatat ca le…

Un român din Transilvania a bine…

Un român din Transilv…

Gelu Vișan: "Este pentru prima d…

Gelu Vișan: "Este pen…

Generalul Dumitru Iliescu: "Daca…

Generalul Dumitru Ili…

Provocare! Gest sfidator cu stea…

Provocare! Gest sfida…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiect legislativ: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum

Mai multi senatori propun ca statul sa faca „de indata”, dupa condamnarea Romanei la CEDO, actiune in despagubiri impotriva magistratilor care, cu rea credinta sau grava neglijenta, au savarsit erorile judiciare.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor are ca semnatari mai multi senatori, printre care Ioan Chelaru, Gabriela Cretu, Georgica Severin si Mihai Fifor (PSD), Sebastian Grapa, Octavian Motoc, Tudor Barbu (PNL), Constantin Popa, Octavian Bumbu si Ciprian Rogojan (UNPR), Cristiana Anghel, Eugen Durbaca, Mihai Nita si Ilie Nastase (PC) si Laszlo Attila, Pataki Csaba si Verestoy Attila (UDMR)., sursa: www.Rstiri.ro

Proiect legislativ: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum

Prin initiativa legislativa se prevede ca „dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a constitui eroare judiciara„.

Potrivit legii in vigoare, dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecarii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.

Initiativa mai propune ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in urma unei hotarari irevocabile, „statul se va indrepta de indata cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii„.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stipuleaza, in prezent, ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava ne glijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Prin proiect se mai propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate aceste cazuri sa fie majorat de la un an la zece ani.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza a adresat o interpelare Ministerului Finantelor Publice, prin care se cerea o lista a persoanelor si a institutiilor responsabile de condamnarea Romaniei de catre CEDO in perioada 1990-2014, precum si cuantumul despagubirilor platite de minister in numele statului.

In urma acestei solicitari, Ministerul de Finante a raspuns ca, tinand cont de prevederile legale si de raspunsul institutiilor implicate in solutionarea cauzelor pe plan intern, nu a initiat, pana in prezent, nicio actiune in regres.

libris.ro

De asemenea, ministerul subliniaza ca nu a fost sesizat de CSM pentru promovarea unei actiuni in regres pentru a atrage recuperarea prejudiciului produs statului.

Valoarea despagubirilor platite de Ministerul Finantelor Publice in numele statului este de peste 194 de milioane de lei pentru perioada 1 ianuarie 1998-17 aprilie 2014, potrivit institutiei.

Potrivit Ministrului de Finante, in ceea ce priveste aplicarea actiunii in regres trebuie sa fie facuta „o interpretare istorico-teleologica” a legislatiei nationale.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Proiect: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum, sursa foto: www.rstiri.ro

Proiect: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum, sursa foto: www.rstiri.ro

Sursa: [1] www.Rstiri.ro


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Moldovenism si traditionalism

Poate fi definit “moldovenismul” de catre un grup de birocrati...

Comorile Pierdute Ale Afganistanului, un documentar deosebit de interesant
Comorile pierdute ale Afganistanului, un documentar deosebit de interesant

Afganistanul - situat la o rascruce de pe Drumul Matasii,...

SRI si SIE au incaput pe mana unor suflete de slugi de ale lui Soros, sursa imagine: deveghepatriei.wordpress.com
SRI si SIE au incaput pe mana unor suflete de slugi de ale lui Soros?

Evreica Renate Weber, ex-presedinta Fundatiei Soros, ajunge in fruntea S.I.E!...

Închide