RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiect legislativ: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum

Print Friendly, PDF & Email

Mai multi senatori propun ca statul sa faca „de indata”, dupa condamnarea Romanei la CEDO, actiune in despagubiri impotriva magistratilor care, cu rea credinta sau grava neglijenta, au savarsit erorile judiciare.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor are ca semnatari mai multi senatori, printre care Ioan Chelaru, Gabriela Cretu, Georgica Severin si Mihai Fifor (PSD), Sebastian Grapa, Octavian Motoc, Tudor Barbu (PNL), Constantin Popa, Octavian Bumbu si Ciprian Rogojan (UNPR), Cristiana Anghel, Eugen Durbaca, Mihai Nita si Ilie Nastase (PC) si Laszlo Attila, Pataki Csaba si Verestoy Attila (UDMR)., sursa: www.Rstiri.ro

Proiect legislativ: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum

Prin initiativa legislativa se prevede ca „dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a constitui eroare judiciara„.

Potrivit legii in vigoare, dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecarii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.

Initiativa mai propune ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in urma unei hotarari irevocabile, „statul se va indrepta de indata cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii„.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stipuleaza, in prezent, ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava ne glijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Prin proiect se mai propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate aceste cazuri sa fie majorat de la un an la zece ani.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza a adresat o interpelare Ministerului Finantelor Publice, prin care se cerea o lista a persoanelor si a institutiilor responsabile de condamnarea Romaniei de catre CEDO in perioada 1990-2014, precum si cuantumul despagubirilor platite de minister in numele statului.

In urma acestei solicitari, Ministerul de Finante a raspuns ca, tinand cont de prevederile legale si de raspunsul institutiilor implicate in solutionarea cauzelor pe plan intern, nu a initiat, pana in prezent, nicio actiune in regres.

De asemenea, ministerul subliniaza ca nu a fost sesizat de CSM pentru promovarea unei actiuni in regres pentru a atrage recuperarea prejudiciului produs statului.

Valoarea despagubirilor platite de Ministerul Finantelor Publice in numele statului este de peste 194 de milioane de lei pentru perioada 1 ianuarie 1998-17 aprilie 2014, potrivit institutiei.

Potrivit Ministrului de Finante, in ceea ce priveste aplicarea actiunii in regres trebuie sa fie facuta „o interpretare istorico-teleologica” a legislatiei nationale.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Proiect: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum, sursa foto: www.rstiri.ro

Proiect: Magistratii care comit erori condamnate la CEDO sa plateasca. Cati bani a pierdut statul pana acum, sursa foto: www.rstiri.ro

Sursa: [1] www.Rstiri.ro

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline