Mihai Tîrnoveanu: "Acest român e…

"Alertă pe toată LIN…

UDMR a rupt protocolul de colabo…

George Simion a zdru…

George Simion: Șantajul practica…

Descinderi, perchezi…

George Simion: "Viceprimarul UDM…

"Cu multă întârziere…

La 23 mai 1849 era asasinat de u…

La data de 15 mai 18…

În semn de protest, Garnizoana O…

Încă de la debutul s…

Tata socru îi UDMR-ist!

"Socrul său este mem…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Pe 14 martie 1854 se năștea Alexandru Macedonski

Print Friendly, PDF & Email

Născut in mahalaua Precupeții-Noi, unde a și fost fost botezat, Alexandru Macedonski a fost nepotul lui Dimitrie Macedonski, căpitan de panduri. Dimitrie Macedonski a fost adept al Eteriei. Și de aici… si ceea ce a urmat. Serdarul ajunge la Mănăstirea Snagov, dar nu ca monah.Apoi la Plumbuita.

Alexandru Macedonski, tatăl poetului, a avut grad de general în armata Principatelor Române. A fost membru al Guvernului Kretzulescu în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Originile poetului pe linie paternă se pare că vin de undeva din sudul Dunării. Mama sa, Maria Fisenta a fost fiica lui Emanuel Fisenta și a Ecaterinei Urdareanu Brailoiu. Tatăl Mariei moare la scurt timp după nașterea acesteia și Ecaterina se recăsatorește cu Dimitrie Paraianu.

Poetul a fost cel de-al treilea copil al familiei. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la moșia de la Adâncata -Pometești (Amaradia).Urmeaza școala la Craiova.

Despre Alexandru Macedonski… știm că a marcat simbolismul românesc. Știm că a scris o epigramă adresata lui Eminescu. Mai știm cî a avut polemici cu Alecsandri, cu I.L.Caragiale (cazul Caion). Conflicte a avut și cu Maiorescu. Si lista poate continua. Publica și în Telegraful, cu violenta și clar antidinastic, motiv pentru care este nevoit să plece din țară. Nici epigrama adresata lui Eminescu nu i-a adus bucurii.

Dar a scris scenariu de film în limba franceză. A publicat mult, în toate revistele vremii. Literatorul îi aparține.
Un frenetic, un bataios, un framântat, un perfecționist. Un nonconformist și un orgolios. Scrie Lewki și Thalalassa.Iar Rondelurile sunt capodopere.

Viața personală? Se căsătorește cu Ana Raller Slătineanu.O curtează pe Aristizza Romanescu și îi dedica Noapte de aprilie.
Moare pe 24 noiembrie 1920, cerand roze. I se aduce parfum de trandafiri. Scena morții va fi povestită de Nikita.

Pe 14 martie 1854 se nastea Alexandru Macedonski
Pe 14 martie 1854 se nastea Alexandru Macedonski

Sursa: [1] Ailîn Iikay


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia