La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

Joi, 26 martie 2015, a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Romaniei, in localitatea Gura Galbenii, Cimislia. Evenimentul are loc contextual marcarii pe 27 martie 2015 a celei de-a 97 aniversare de la votul istoric prin care Sfatul Tarii a proclamat unirea Basarabiei cu Romania din 1918.

La eveniment au participat si Deputații PL, Ion Apostol, Lilian Carp, dar si Vasile Diaconu, primarul comunei Magurele, localitate infratita cu Gura Galbenei din anul 2013 si Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judetean Prahova.

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

[tp_product id=”192505787″ feed=”396″]

In discursul sau, deputatul liberal, Ion Apostol, a mentionat ca asemenea evenimente care contribuie la afirmarea valorilor noastre romanesti trebuie sa devina o traditie in toate localitatile din republica.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La randul lui, Lilian Carp, deputat PL, istoric, a mentionat ca  Unirea tutror romanilor într-un stat national a cunoscut doua momente principale: Prima provincie care care s-a alipit Romaniei a fost Basarabia, in martie 1918. Imprejurarea a fost favorizata de prabusirea autoritatii Rusiei in zona, ca urmare a revolutiei bolsevice.

Astfel, in Basarabia, in perioada aprilie – octombire 1917, organizatiile social-politice romanesti elaboreaza programe in care cer autonomia Basarabiei. In decembrie 1917 se intruneste Sfatul Tarii, organ reprezentativ al Basarabiei, dominat numeric de romani, care proclama Republica Federativă Moldo-veneasca , desemnand structurile de conducere ale acesteia.

In ianuarie 1918, Sfatul Tarii este dizolvat, in urma preluarii puterii la Chisinau de catre bolsevici, insa pentru scurtă durata, deoarece armata romana patrunde in oras si restabileste autoritatea Sfatului, care o luna mai tarziu proclama independenta Republicii Moldovenesti. Noul stat este amenintat insa de o ocupatie a Rusiei bolsevice sau a nou creatului stat ucrainean. In martie Sfatul Tarii adopta hotararea de unire a Basarabiei cu Romania.

Lucrarea din Gura Galbena, a fost oferita localitatii de către Fundatia „Mihai Viteazul” din Romania,  Consiliul Judetean Prahova si Primaria comunei Magurele din Romania.

Alexandru Ioan Cuza s-a nascut pe 20 martie 1820, la Husi, Romania. A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei si Munteniei, precum si al statului national Romania. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Munteniei (Valahiei), infaptuindu-se astfel UNIREA celor doua principate romane.

Serviciul de presa al PL
26 martie 2015

Sursa: [1] www.pl.md

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza, sursa foto: www.pl.md
La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza, sursa foto: www.pl.md
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un basarabean a reconstituit cu mare fidelitate 15 drapele istorice romanesti

sâm mart. 28 , 2015
Acum 97 de ani se infaptuia unirea Basarabiei cu Romania, iar actul Unirii era semnat in sala de festivitati a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Denumirea de „Basarabia” a fost data teritoriului dintre Nistru si Prut pe timpurile administratiei tariste in scop politic. In aceeasi sala […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News