NATIONALISM si PATRIOTISM

Aproape toate dictionarele de intelesuri din lumea larga identifica nationalismul cu patriotismul. Intr-adevar, este vorba de niste sentimente care se rasfrang asupra neamului si teritoriului national, tarile fiind vazute, in cele mai multe cazuri, ca locuri de formare si dezvoltare ale unui popor-natiune.

Exceptiile sunt, in general, cele legate de forme politice imperiale sau federale constituite din conglomerate de grupuri nationale fortate sa convietuiasca in cadrul unui mediu aflat intr- un echilibru extrem de fragil.
Istoria omenirii, arata ca aceste “exceptii”, cu tendinte hegemonice, apar periodic actionand pentru lichidarea statelor nationale stabile in scopul inglobarii lor in respectivele structuri suprastatale.

NATIONALISM si PATRIOTISM

[tp_product id=”194129708″ feed=”396″]

Si ca orice activitate umana impotriva unui curs natural de dezvoltare istorica, mai devreme sau mai tarziu, apar fenomene de instabilitate sociala si politica urmate de dezintegrari spectaculoase cu efecte internationale nedorite, chiar violente.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Atacul sau incercarile de suprimare a natiunilor, reprezinta sursa razboaielor, asa cum au demonstrat-o cele doua razboaie mondiale. Ori, recenta afirmatie a liberalului flamand Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, fondator al grupului federalist Spinelli ca tocmai existenta statelor nationale, respectiv a nationalismului ca forma de rezistenta, ar fi sursa celui de al doilea razboi mondial, este o incercare perversa de a justifica expansionismul URSS-ului si Germaniei hitleriste si, implicit, politica UE de lichidare a statelor nationale.
Faptul ca nu statele nationale nationale au fost cauza celui de al doile razboi mondial, ci tocmai internationalismul

expansionist (astazi, copilul sau modern, federalismul european), este probat de politica Germaniei lui Hitler de distrugere a fiintei umane prin Holocaust si prin cotropirea unor tari europene ca Polonia, Cehia, Olanda, Belgia domnului Verhofstadt, Franta, sau politica URSS-ului de Genocid impotriva populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina de Nord si impotriva poporului ucrainean.

Daca patriotismul se identifica prin sentimente de dragoste, devotament si loialitatea pentru o Patrie, in cazul nationalismului aceleasi sentimente se rasfrang asupra Natiunii care a faurit acea Patrie.
Patriotismul si nationalismul sunt complementare si inseparabile, cumulul acestor sentimente mergand pana la sacrificiul de sine.

Iar acest sacrificiu, inseamna, in vremuri de razboi provocat impotriva fiintei nationale romane, viata proprie, sacrificiul suprem prin care s-a cladit statul national roman, s-a intarit si s-a dezvoltat natiunea romana.
Aceasta jertfa a inaintasilor a fost scrisa cu litere de sange si foc pentru totdeauna in Cartea de baza a natiunii, Constitutia, revizuita sau nu.

Tocmai de aceea, caracterul national al Romaniei inscris si in Legea Nationala si in sufletele romanilor nu va putea fi ascuns, sters printr-o simpla trasatura de condei indiferent de cate acorduri politice ascunse sau impuse din exterior vor fi puse la cale.
Ceeace a fost scris cu sange si foc va fi aparat cu sange si foc.

In vremuri de pace, sacrificiul de sine inseamna renuntarea la avantaje personale pentru a veni in ajutorul Patriei tale cand aceasta are nevoie de tine, dar si pentru a-i apara existenta si atributele de tara suverana si independenta ca natiune definita prin caracteristici unice care o disting de alte natiuni la fel de mandre de valorile proprii.

Daca patriotismul defineste relatia cu tara, cu teritoriul de formare si dezvoltare a natiunii, nationalismul defineste relatia fata de neamul caruia ii apartii cu valorile si traditiile sale.

Atacul concentrat asupra nationalismului este tocmai o incercare de distrugere a legaturilor cele mai intime ale unui popor si implicit a dinamitarii statului national si a independentei sale.
Acest lucru s-a manifestat prin teoria internationalismului comunist, iar astazi de diversele forme globalizatoare, cum ar fi federalizarea europeana, care ajung sa ceara imperios insasi cedarea atributelor de suveranitate statala.

Din pacate, grupuri politice si politicieni de varf, ajung atat de departe cu lipsa de intelegere a patriotismului incat incearca sa-l identifice cu apartenenta la ideile de partid si, mai mult, cu apartenenta internationalista a partidului la grupari politice suprastatale, asa numitele “internationale politice” care fac si desfac politicile nationale.
Si astfel, aceste ideologii totalitare sunt cele care subordoneaza interesele nationale ideilor globalizatoare, actionand fatis impotriva nationalismului si promovand renuntarea chiar la principiile suveranitatii nationale in schimbul propasirii unor interese particulare de grup sau personale.

Principiile nationalismului sunt curate, punand accentul pe promovarea culturii si intereselor nationale atunci cand sunt in contradictie sau sunt atacate de diverse grupuri suprastatatle, sau chiar nationale.

Progresul national este amplificat din spiritul de concurenta internationala care, in conditiile administrarii tarii de forte cu adevarat patriotice, duce la dezvoltare si la progres. Natiunile care actioneaza independent pot sa-si atinga scopurile nationale, pot crea un mediu propice dezvoltarii din interior spre exterior, intarindu-si coeziunea sociala si nationala, protejandu-si valorile si societatea.

Deci, nationalismul duce la progresul si dezvoltarea natiunii, in timp ce globalizarea, inclusiv prin federalizare, contribuie la stagnare prin plafonari si restrictii dictate de la nivel central in favoarea acelor state care au deja un ascendent economic si politic si la descompunerea natiunii prin alterarea valorilor nationale.

Odata inglobate in formatiuni suprastatatle, natiunile isi cedeaza suveranitatea, prioritatea principala devenind promovarea intereselor internationale, de cele mai multe ori acestea fiind interesele principalelor state cu rol conducator, state care-si impun propriile interese nationale prin subordonarea statelor marginase.

Tocmai de aceea statele puternice sunt principalele promotoare ale si beneficiare ale creerii structurilor suprastatatle in care pot domina si-si pot impune propriile interese, profitand de slabiciunea acelor state care renunta la propria dezvoltare nationala.

Romania are marele avantaj al unui larg segment de populatie in afara granitelor actuale, populatie care este parte a natiunii romane.

A avea in vedere pastrarea caracterului national al acestei populatii de catre guvernul Romaniei este o dovada de nationalism in sensul celor discutate mai sus. Daca negam nationalismul romanesc, atunci, pur si simplu, inseamna a ne debarasa de aceste milioane de romani care din variate motive nu se afla in interiorul granitelor.

Spuneam mai sus ca patriotismul, caracterizat prin sentimente de dragoste, devotament si loialitatea pentru o Patrie, defineste relatia cu tara, cu teritoriul de formare si dezvoltare al natiunii.

Iata de ce, apararea integritatii tarii si a dorintei de reintregire a tarii, prin revenirea Basarabiei la Patria mama, este cea mai inalta dovada si proba de Patriotism.

Tocmai de aceea, articolul 1 al Constitutie, in care caracterul national este negat vehement de minoritatea maghiara care doreste sa ajunga la guvernare, dar si de forte internationaliste, este pilonul central al unitatii statului roman si trebuie completat cu prevederea posibilitatii unirii Romaniei cu teritoriile sale pierdute locuite de conationalii nostri, pe baza precedentului creat in in Constitutia Germaniei federale.

Oare ne este frica sau ne este rusine sa ne definim ca nationalisti si patrioti, adica iubitori de Neam si Patrie?

Mircea Popescu
TERRA ROMANORUM – ŢARA ROMÂNILOR – ROMÂNIA – ROMÂNI
TERRA ROMANORUM – ŢARA ROMÂNILOR – ROMÂNIA – ROMÂNI

Sursa: [1] ioncoja.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

"DE CE NU SUNTEM CA UNGURII?" - Asta se intreaba romanii din Ucraina

sâm apr. 4 , 2015
Am auzit deseori aceasta intrebare, in diverse imprejurari, atunci cand ne avantam in discutii national-patriotice – de la unii cu nuante de desperare, de la altii cu sentimente de revolta. Dar din cele mai multe guri, intrebarea rasună retoric, ca un regret ca nu avem curajul de a ne revendica drepturile, […]
Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania, sursa imagine: youtube.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro