RSS

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

Cameleonicul primar al Iașului d…

Un an care ar trebui…

O rezoluție pentru admiterea Rom…

Marți, 11 decembrie …

Deputatul Remus Borza: "Este ina…

Deputatul Remus Adri…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI

Print Friendly, PDF & Email

Folosirea numelor de familie Tigan, Tiganu, Tiganel, Tiganele, Tiganete, Tiganica, Tiganila, Tiganas, Tiganescu, Tiganita, Tiganoiu, Tiganuca, Tiganua,  a denumirii de floare Tigancusa/Tigancuse,  precum si  a toponimelor Tiganesti, Curmatura Tiganului, Izvorul Tiganului, Valea Tiganului, Valea Tigancii, Fantana Tiganului, Dumbrava Tiganului, Saua Tiganului, Strunga Tiganului, Paraul Tiganului, Dealul Tiganului, Movila Tiganului, Poiana Tigancii, Poteca Tigancii, Varful Tiganca, Varful Tiganu din dreapta Prutului si Tiganca, Tiganca Noua, Valea Tigancii, Padurea Tiganca din stanga Prutului, precum si folosirea etnonimelor TIGAN si GIFT nu reprezenta fapte discriminatorii la adresa minoritatii tiganesti din spatiul romanesc sau de oriunde altundeva.

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI

[tp_product id=”201822769″ feed=”396″]

Orice incercare din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din Bucuresti de a ne aplica sanctiuni de mii de euro (pana la 7000) pentru folosirea fireasca a exonimului romanesc de baza TIGAN (alaturi de arhaicul GIFT cu toate derivatele sale) in locul endonimelor tiganesti ROM/RROM/DROM/LOM reprezinta un abuz evident si o discriminare a cetatenilor romani de etnie romana.

De remarcat ca aceste sanctiuni sunt aplicate in Romania doar etnicilor romani vorbitori de limba romana, nu si etnicilor tigani, dar nici etnicilor maghiari, germani, rusi-lipoveni, turci, tatari, sarbi, greci sau ucraineni in limbile materne ale carora folosirea exonimului TIGAN nu este nici prohibita si nici sanctionata de catre CNCD.

Asistăm la o politica abuziva si aberanta prin care doar cetatenii romani de etnie romana din stanga si din dreapta Prutului sunt lipsiti, pe baza unor considerente nelegitime, de dreptul lor fundamental de a-si folosi nestingherit propria limba pe teritoriul Romaniei.

Ceea ce face CNCD este o tentativa de tiganizare a limbii romane, impunand, sub amenintarea sanctiunilor, substituirea abuziva a exonimului romanesc traditional TIGAN cu endonimul tiganesc ROM.

Mai ramane ca CNCD, dupa ce ne sanctioneaza daca ii numim pe tigani TIGANI in loc de ROMI, sa ne sanctioneze si daca ii numim pe armeni ARMENI in loc de HAY, pe nemti NEMTI sau GERMANI in loc de DEUTCH, pe finlandezi FINLANDEZI in loc de SUOMI, pe olandezi OLANDEZI in loc de DUTCH, pe greci GRECI in loc de ELINI, pe albanezi ALBANEZI in loc de ȘKIPTARI, pe geogrieni GEORGIENI sau GRUZINI in loc de KARTVELI, pe chinezi CHINEZI in loc de HANI, pe basci BASCI in loc de EUSKALDUNAN, pe evrei EVREI in loc de YEHUDIM ș. a. m. d.

Endonimul tiganesc rrom este echivalent semantic cu exonimele tigan din limbile slave si romana, zingaro din italiană, gipsy din engleza , zigeuner din germana, gitano, falmenco si calé din spaniola, kowli din persana, asix din curda, tsoani din ebraica, gitan, tsigane, manouche, romanichel, bohémien, sinti, gitou, babane, gean du voyage din franceza, mustalainen din finlandeza, ghajar si nawar din araba sau cu infranimele din limba romana caldarar, cerar, laies, ursar, lingurar si altele.

Vom preciza ca in Republica Moldova exonimul romanesc TIGAN nu este prohibit si folosirea sa nu este sanctionata oficial de catre institutii sau organe ale statului.

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline