TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com

Folosirea numelor de familie Tigan, Tiganu, Tiganel, Tiganele, Tiganete, Tiganica, Tiganila, Tiganas, Tiganescu, Tiganita, Tiganoiu, Tiganuca, Tiganua,  a denumirii de floare Tigancusa/Tigancuse,  precum si  a toponimelor Tiganesti, Curmatura Tiganului, Izvorul Tiganului, Valea Tiganului, Valea Tigancii, Fantana Tiganului, Dumbrava Tiganului, Saua Tiganului, Strunga Tiganului, Paraul Tiganului, Dealul Tiganului, Movila Tiganului, Poiana Tigancii, Poteca Tigancii, Varful Tiganca, Varful Tiganu din dreapta Prutului si Tiganca, Tiganca Noua, Valea Tigancii, Padurea Tiganca din stanga Prutului, precum si folosirea etnonimelor TIGAN si GIFT nu reprezenta fapte discriminatorii la adresa minoritatii tiganesti din spatiul romanesc sau de oriunde altundeva.

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI

[one_half][tp_product id=”201822769″ feed=”396″][/one_half]

Orice incercare din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din Bucuresti de a ne aplica sanctiuni de mii de euro (pana la 7000) pentru folosirea fireasca a exonimului romanesc de baza TIGAN (alaturi de arhaicul GIFT cu toate derivatele sale) in locul endonimelor tiganesti ROM/RROM/DROM/LOM reprezinta un abuz evident si o discriminare a cetatenilor romani de etnie romana.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


De remarcat ca aceste sanctiuni sunt aplicate in Romania doar etnicilor romani vorbitori de limba romana, nu si etnicilor tigani, dar nici etnicilor maghiari, germani, rusi-lipoveni, turci, tatari, sarbi, greci sau ucraineni in limbile materne ale carora folosirea exonimului TIGAN nu este nici prohibita si nici sanctionata de catre CNCD.

Asistăm la o politica abuziva si aberanta prin care doar cetatenii romani de etnie romana din stanga si din dreapta Prutului sunt lipsiti, pe baza unor considerente nelegitime, de dreptul lor fundamental de a-si folosi nestingherit propria limba pe teritoriul Romaniei.

Ceea ce face CNCD este o tentativa de tiganizare a limbii romane, impunand, sub amenintarea sanctiunilor, substituirea abuziva a exonimului romanesc traditional TIGAN cu endonimul tiganesc ROM.

Mai ramane ca CNCD, dupa ce ne sanctioneaza daca ii numim pe tigani TIGANI in loc de ROMI, sa ne sanctioneze si daca ii numim pe armeni ARMENI in loc de HAY, pe nemti NEMTI sau GERMANI in loc de DEUTCH, pe finlandezi FINLANDEZI in loc de SUOMI, pe olandezi OLANDEZI in loc de DUTCH, pe greci GRECI in loc de ELINI, pe albanezi ALBANEZI in loc de ȘKIPTARI, pe geogrieni GEORGIENI sau GRUZINI in loc de KARTVELI, pe chinezi CHINEZI in loc de HANI, pe basci BASCI in loc de EUSKALDUNAN, pe evrei EVREI in loc de YEHUDIM ș. a. m. d.

Endonimul tiganesc rrom este echivalent semantic cu exonimele tigan din limbile slave si romana, zingaro din italiană, gipsy din engleza , zigeuner din germana, gitano, falmenco si calé din spaniola, kowli din persana, asix din curda, tsoani din ebraica, gitan, tsigane, manouche, romanichel, bohémien, sinti, gitou, babane, gean du voyage din franceza, mustalainen din finlandeza, ghajar si nawar din araba sau cu infranimele din limba romana caldarar, cerar, laies, ursar, lingurar si altele.

Vom preciza ca in Republica Moldova exonimul romanesc TIGAN nu este prohibit si folosirea sa nu este sanctionata oficial de catre institutii sau organe ale statului.

[alert-announce]Sursa: [1] cubreacov.wordpress.com[/alert-announce]

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com
TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info