Transnistria romaneasca, scurt istoric

Scurt istoric
Numele orasului Tiraspol, de pe malul celalalt al Nistrului, vine de la nominatia istorica a fluviului, Tyras, asa cum era data in antichitate de Herodot, in „Istorii”, pe cand varegii, strabunii rusilor, nici nu plecasera din nord-vestul continentului european, pentru ca probabil nici nu existau ca semintie.

Transnistria romaneasca, scurt istoric

Pe cand regina Tyragetiei si a Massagetiei, Tomiris, fondatoarea orasului Tomis (Constanta), ii batea pe persii lui Cyrus (600 i.Chr. sau 576 i. Chr. – 530 i. Chr.), dupa ce acesta ii refuzase mana si il luase prizonier pe fiul ei, Spargapeithes, varegii nu existau si nu stiau ca peste un mileniu se vor gandi poate sa se bata cu khazarii si sa se stabileasca la gurile Volgai, pentru ca din amestecul lor cu alte neamuri sa apara slavii de rasarit, numiti ulterior rusi.

Teritoriul dintre Nistru si Bug (din care o mica fasie, lipita strategic de Nistru, este Transnistria, un microstat terorist recunoscut numai de Rusia) era controlat in Evul Mediu de Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Petru Rares. Cand domnita Ruxandra s-a maritat cu fiul hatmanului Hmelnitki, Vasile Lupu i-a oferit ca zestre de nunta mai multe mosii din Transnistria. Nelipite strategic de Nistru.

Datele recensamantului transnistrean din 1989

Moldoveni / romani: 39.9%
Ucrainieni: 28.3%
Ruşi: 25.5%
Bulgari: 1.8%
Găgăuzi: 0.8%
Alte etnii: 3.7%

[tp_product id=”193970168″ feed=”158″]

Secole la rand, teritoriul nostru de dincolo de Nistru a fost pradat de tatari, turci, rusi, cazaci zaporojeni, polonezi si lituanieni. Majoritatea romanilor nici nu mai cunosc istoria, sa-si dea seama ca, istoric, el ne apartine.

Hoardele de zaporojeni pradau satele, dupa decaderea statului moldovenesc, post-Petru Rares. Cazacii erau folositi si ca mercenari, de catre pretendentii la tronul Sucevei. Aceasta nu indreptateste Kievul sa pretinda Transnistria. Nici Moscova.

Rusii au ajuns la Nistru pe timpul lui Petru I, ce a incheiat un tratat cu Dimitrie Cantemir, prin care tarul se obliga sa respecte hotarele Moldovei istorice, cu tot cu Transnistria de azi. Rusii nu le-au respectat niciodata.

Tarul Petru I insusi a fost cel care a imprimat rusilor doctrina multiseculara a necesitatii expansiunii lor spre vest si spre sud. Din acel moment, popoarele care le-au stat in cale au avut mari probleme si in primul rand românii, unicul neam neslav din regiune dintre aceste popoare (la vest), pana la unguri.

Singura solutie cu rusii, in intreaga lor istorie, ca sa le castigi respectul, este sa te bati cu ei (in diferite feluri, nu neaparat sa incingi un razboi) si sa te impui. Un bun exemplu in acest sens sunt turcii.

Sursa:

[1] Asociaţia Tirageţia Basarabia
Transnistria romaneasca, scurt istoric

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

9 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

15 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

16 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

o zi ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago