libris.ro

Implicarea unui om de afaceri evreu din Republica Moldova in afacerea „furtul miliardului”, deturneaza atentia catre … antisemitism

Implicarea unui om de afaceri evreu din Republica Moldova in afacerea „furtul miliardului”, deturneaza atentia catre … antisemitism

Omul de afaceri de origine evreiasca, Ilan Shor, din Republica Moldova, este implicat intr-un scandal de coruptie legat de afacerea „furtul miliardului”, disparitia unor sume uriase de bani din bancile moldovenesti. Potrivit unor investigatii preliminare, s-a constatat ca anumite societati aflate in controlul direct sau indirect ale lui Ilan Shor au preluat in timp controlul asupra bancilor din Republica Moldova si au emis imprumuturi foarte mari pentru firme, companii sau alte societati asociate cu Shor sau parteneri ai acestuia.

Implicarea unui om de afaceri evreu din Republica Moldova in afacerea „furtul miliardului”, deturneaza atentia catre … antisemitism

Dupa aparitia acestui scandal si mediatizarea sa in presa, comunitatea evreiasca din Republica Moldova si-a exprimat spontan teama pentru antisemitismul renascut, sugerand astfel ca Ilan Shor este urmarit si anchetat de catre autoritatile moldovene pentru ca ar apartine comunitatii evreiesti si nicidecum ca ar fi implicat in unul dintre cele mai mari furturi si escrocherii financiare din ultimul secol savarsite in Republica Moldova.

„Într-un interviu acordat Canalului 2 de stiri din Israel, Marina Lecarteva, un lider al comunității evreiești din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea față de potențialul de reacție antisemită.

„Exista o multime de antisemitism aici, mai ales pe internet”, a spus ea”, potrivit algemeiner.com

Potrivit celor relatate de catre Lecarteva, arestarea la domiciliu a lui Shor incepand cu 6 mai anul curent, este de natură să accentueze animozitatea locala impotriva comunităților evreiești din țară.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ea a spus ca, din cauza ca Shor este evreu, „comunitatea este îngrijorata. Masele l-au identificat ca fiind evreu, și oamenii de aici sunt indignați de aceasta frauda, îl conectează la comunitate. ”

Shor, este un om de afaceri moldovean de 28 de ani, milionar, născut în Tel Aviv. Se pare că a făcut avere din vanzarea produselor duty-free la Aeroportul Internațional Chișinău,  iar acum este principalul suspect în dispariția a aproximativ 1 miliard dolari de la trei bănci din Republica Moldova la sfârșitul anului trecut. Fondurile lipsă se ridică la aproximativ o optime din produsul intern brut al saracei tari din Estul Europei (n.r. Republica Moldova), mai scriu cei de la algemeiner.com.

Opinia publica si societatea civila din Republica Moldova insa nu confirma temerile exprimate de catre Marina Lecarteva, suspectand ca in spatele acestui furt de proportii uriase nu poate sta numai un singur om de afaceri, indiferent de etnia sau nationalitatea sa, ci mai degraba dau vina pe partidele politice aflate la putere, Ilan Shor fiind doar o interfata a mafiei politice, asa cum in Romania au fost Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu.

Sursa: Glasul.info

Implicarea unui om de afaceri evreu din Republica Moldova in afacerea "furtul miliardului", deturneaza atentia catre ... antisemitism, foto: prelucrare, Wikipedia
Implicarea unui om de afaceri evreu din Republica Moldova in afacerea „furtul miliardului”, deturneaza atentia catre … antisemitism, foto: prelucrare, Wikipedia

 

[tp_product id=”194110528″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info