Veterani sovietici fabricati la comanda in Republica Moldova

Acum, dupa 70 de ani trecuti de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, este clar pentru aproape toata lumea ca regimul sovietic a fost daca nu la fel de criminal ca si cel nazist, poate chiar cu mult mai sadic si mai ingrozitor, crimele regimului sovietic continuand nestingherite de nimeni pentru o mult mai lunga perioda de timp. Timp de decenii intregi, URSS-ul a construit un cult al eroilor veterani, care s-a dovedit a fi doar o propaganda prin care sa mai ascunda sub covor mizeria si atrocitatile unui sistem care s-a dovedit a fi cel mai mare exterminator de oameni, de proportii cu mult mai mari chiar si decat cel nazist. ( LINK VIDEO – Povestea sovietelor)

Propaganda sovietica a incercat transformarea veteranilor din cel de-al doilea razboi mondial in replici ale eroilor din vechile basme rusesti, lipsiti de orice fel de defecte, intruchiparea perfectiunii si a unei moralitati desvarsite. A vorbi de rau despre un veteran in URSS era echivalent cu a jigni un membru de seama al partidului unic asa ca putini erau cei care indrazneau sa se gandeasca macar la a contrazice propaganda sovietica.

Ori de cate ori conducerea partidului comunist din Rusia intampina oarecare opozitie, fie chiar si din randurile propriului partid unic, era scos la inaintare rapid cate un discurs al veteranilor care venea numaidecat in sprijinul liniei politice stabilite de catre liderii sovietici.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Astfel, cand liderii sovietici doreau a implementa niste politici despre care credeau nu ar fi fost pe placul populatiei, pregateau adevarate campanii de presa in care titlurile ziarelor erau de genul: “Veteranii sunt de acord cu….”, “Veteranii sprijina…”, “Veteranii sunt ingrijorati….”, “Veteranii incurajeaza…”, etc Ori de cate ori se dorea o manipulare ieftina a maselor erau scosi la inaintare veteranii sovietici, inclusiv la nelipsitele parade anuale in care se sarbatorea victoria impotriva fascismului.

Atat de mult au utilizat aceasta marota sovieticii, incat au ajuns sa “fabrice” veterani din mosuleti sau babute care poate nu au pus mana in viata lor pe o arma adevarata sau n-au vazut Europa decat la televizor. E destul sa facem niste simple calcule matematice ca sa ne dam seama ca daca niste tineri soldati ar fi avut in jurul varstei de 20 de ani in cel de-al doilea razboi mondial, acum, dupa 70 de ani, multi dintre ei s-ar apropia de varsta de 90 de ani sau chiar mai mult.

Insa, tinand cont de numarul urias de soldati mobilizati de catre sovietici in cel de-al doilea razboi mondial este limpede ca macar unii dintre ei aveau varste cuprinse intre 20, 30, ajungand poate chiar si la 40 de ani. Daca nu s-a inventat cumva vreun elixir al tineretii prin Rusia si s-a strecurat “din greseala” in sticlele de votca aflate in comert in URSS, atunci acesti veterani ar mai fi acum in carne si oase doar daca ar fi pastrati in formol.

Ne-au fost semnalate cazuri in care “bunei” din Republica Moldova au acceptat sa joace rolul de veterani sovietici in schimbul unor mici atentii care sa le mai albeasca zilele negre ale batranetii. Aceeasi situatie se constata si in Transnistria, acolo unde fenomenul are o amploare chiar mai mare din cele spuse de locuitorii de peste Nistru.

De ce se insista cu promovarea acestui balci sinistru cu niste falsi veterani? Raspunsul este unul la fel de sinistru:

  • pentru a ascunde atrocitatile care s-au intamplat cu adevarat in razboi, pentru a nu afla cumva si oamenii ca regimul sovietic a fost echivalent cu regimul nazist, sau chiar si mai rau
  • si pentru a da o justificare crimelor si genocidurilor de care se face responsabila acum Federatia Rusa, mostenitoarea de drept a defunctei URSS, nimeni alta decat aliata regimului nazist la inceputul celui de-al doilea razboi mondial.

Sursa: Glasul.info

Veterani sovietici fabricati la comanda in Republica Moldova, foto: fb.com/nina.shtanski
Veterani sovietici fabricati la comanda in Republica Moldova, foto: fb.com/nina.shtanski

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări

vin iun. 12 , 2015
Joi, 11 iunie, a avut loc ediția ordinară a Expoziției operelor de artă dedicate calvarului deportărilor – tematică propusă Uniunii Artiștilor Plastici de dincoace de Prut de dna Silvia Vrânceanu, o româncă adevărată – cea care ne-a și invitat la acest act de cultură, cu multă insistență, pe noi, prietenii ei, […]
Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări, foto: pavlicenco.md

Poate vă place și:

libris.ro