In Transnistria oamenii se tem de un eventual razboi. Saakashvili, guvernatorul Odesei, le intareste aceasta suspiciune.

Amplasarea unor sisteme antiaeriene dotate cu rachete sol-aer in regiunea Odesa si desemnarea lui Saakashvili in functia de guvernator al acestei regiuni din Ucraina, intareste suspiciunile transnistrenilor asupra posibilitatii unui eventual razboi. Faptul ca autoritatile ucrainene au decis sa-l numeasca guvernator Saakashvili ii face pe transnistreni sa creada ca Ucraina vrea sa se razbune pe cei care ii ajuta pe separatistii prorusi si Transnistria ar putea deveni o tinta.

La Tiraspol s-a marit atat frecventa exercitiilor militare cat si ale celor pentru protectia civila, oamenii fiind obisnuiti treptat cu alarmele care sunt pornite in cadrul acestor simulari. Locuitorii din Transnistria se tem de un eventual “Maidan” sangeros cum a fost cel din Ucraina sau de repetarea unei tragedii similare cu cea de la Odesa.

Cititi si: Presa rusa: Republica Moldova si Ucraina coopereaza pentru a sugruma Transnistria

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Surprinzator este si faptul ca transnistrenii nu vad cu ochi buni nici ceea ce se intampla in randul extremistilor prorusi din Balti, oras pe care ei il considera periculos in egala masura, atat pentru Republica Moldova cat si pentru Transnistria.

Un alt lucru care este surprinde mult este divergenta de opinii dintre tinerii din Transnistria si populatia mai in varsta. In timp ce transnistrenii mai in varsta se informeaza aproape exclusiv de la televiziunile rusesti , cei mai tineri prefera sa se informeze de pe internet si au ajuns curand sa filtreze informatia falsa si propaganda rusa.

Fata de acum doua decenii si jumatate in urma, Tiraspolul pare acum un oras aproape pustiu, fiindca majoritatea tinerilor prefera sa plece ori in Rusia, ori in Europa, pentru o viata mai buna. In mediul rural situatia este si mai grava, iar unele sate sunt acum doar niste fantome ale asezarilor omenesti de odinioara, unde cu greu mai poti gasi cativa batrani care s-au incapatant sa nu plece si ei.

Note / Referinte:

[1] independent.md

Ucraina ar putea bloca trupele rusesti din Transnistria
Ucraina ar putea bloca trupele rusesti din Transnistria
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Romanii din Serbia mentin vie inca si puternica, flacara ortodoxiei romanesti

lun iun. 22 , 2015
La sfarsitul lunii mai a acestui an, a avut loc sfintirea bisericii ortodoxe romane “Sf. Mucenic Ioan Valahul” din Negotin – Catedrala Timoceana. Eforturile comunitatii romanilor din Serbia au fost incununate cu succes si cu ajutorul lui Dumnezeu au reusit sa ridice un sfant lacas in care sa poata fi sustinute […]
Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News