libris.ro

Klaus Iohannis se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia

Klaus Iohannis se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 16 iulie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Serbia. Vă prezentăm textul declarației de presă:

„În cursul zilei de azi mă voi afla în vizită oficială în Serbia, la invitația președintelui Tomislav Nikolić. Voi avea convorbiri oficiale cu șeful statului, cu premierul Aleksandar Vučić şi cu preşedintele Adunării Naționale, doamna Maja Gojković. Voi avea, desigur, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia.

Cu partenerii sârbi voi discuta despre evoluţia şi perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, despre stabilitatea și cooperarea regionale și despre teme de actualitate pe agenda internațională. Este a doua vizită pe care o efectuez în regiunea Balcanilor de Vest în interval de o lună, ultima dată am fost în Croația pe 15 iunie. Dorim să reiterăm interesul României faţă de această zonă, determinarea de a contribui activ la stabilitatea regională şi, desigur, susţinerea noastră fermă a perspectivei europene a ţărilor din regiunea Balcanilor de Vest.

Trei sunt mesajele principale pe care le voi transmite interlocutorilor sârbi: În primul rând, România consideră statul vecin Serbia un partener-cheie în regiune. Este, cred, limpede pentru noi toți rolul Serbiei în stabilitatea acestei zone. Dorim ca România și Serbia să ofere un model de cooperare în regiune, prin dinamizarea relaţiei bilaterale şi intensificarea cooperării în cât mai multe domenii. Există, de pildă, interes de ambele părţi pentru proiecte de infrastructură, fie că este vorba despre transport sau despre energie. În al doilea rând, România va continua să sprijine activ stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin susţinerea puternică a perspectivei europene a ţărilor din această zonă. Evident, aderarea Serbiei la Uniunea Europeană este o etapă esenţială pentru acest obiectiv, iar România susţine începerea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârşitul acestui an. Cel de-al treilea mesaj important este că dorim o colaborare mai strânsă pe tema minorităţilor naţionale. Existența minorității sârbe pe teritoriul României și a celei române pe teritoriul Serbiei constituie un avantaj care trebuie valorificat la întregul său potențial. Este de datoria autorităților române şi sârbe să găsească cele mai bune soluţii pentru întărirea rolului acestor comunităţi ca punte solidă de legătură între noi. România şi Serbia au, datorită proximităţii, istoriei, dar şi a asemănărilor structurale profunde, vocaţia unei relaţii bilaterale speciale. Dorim să întărim această bază comună în perioada care urmează. Vă mulțumesc!”,

 Klaus Iohannis se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia

Sustinerea de catre Romania a integrarii Serbiei in Uniunea Europeana ar trebui conditionata de respectarea drepturilor si libertatilor minoritatii romanesti care se confrunta cu o larga serie de probleme din partea statului sarb. Chiar daca au mai fost pana acum discutii purtate  pe aceasta tema intre inalti oficiali ai Romaniei si Serbiei, nici pana acum insa autoritatile sarbe nu si-au tinut promisiunile, dar asteapta in schimb de la romani sa ii sustina in demersul lor de integrare in UE.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info