libris.ro

La a XIII-a editie a Universitatii de Vara Izvorul Muresului se discuta despre romanii de la marginile granitelor Romaniei

La a XIII-a editie a Universitatii de Vara Izvorul Muresului se discuta despre romanii de la marginile granitelor Romaniei

Asociația Neamunit este prezentă în aceste zile la cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvorul Mureşului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Harghita, desfășurată în perioada 10-16 august 2015 și organizată de Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (MAE), al Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

În această seară se va organiza Seara românească unde tenorul Vlad Miriță, alături de Sebastian Stan și orchestra sa, vor interpreta cântece românești tradiționale, specifice mai multor zone etnografice. Va fi prezent, de asemenea, un ansamblul popular din Timocul sârbesc (NE Serbiei) care va susține o reprezentație de cântece și dansuri populare românești specifice zonei din care provin.

Tema ediţiei din acest an este „ROMÂNIA ŞI ROMÂNII DE LA FRONTIERA UNIUNII EUROPENE ȘI NATO“, fiind dezbătute subiecte precum apropierea dintre Basarabia și România – evoluții geopolitice și interesul național românesc; drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani și relațiile bilaterale ale României cu statele respective – cazurile Serbia, Ucraina, Bulgaria; situația școlilor și a bisericilor românești din spațiul din jurul granițelor, ca factor de păstrare a identității etnice; politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România; interesul național al României și interesele românilor de pretutindeni reflectate în presă, situația românilor din Harghita, Covasna și Mureș ș.a.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Participarea la lucrările Universității de Vară este liberă.

Începută cu peste 10 ani în urmă, ca o iniţiativă locală a societăţii civile din judeţele Harghita şi Covasna, în dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolului deznaţionalizării românilor, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului a devenit de la an la an mai importantă, reuşind să atragă din ce în ce mai mulţi participanţi şi implicit nume de marcă din viaţa politică şi culturală românească.

Sursa: Neamunit

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info