Tabara Actiunii Romani pentru Romani de la Manastirea Sfintii Imparati Constantin si Elena (din eroicul Oituz). Copii iconari din Tara Fagarasului au pictat, sub indrumarea doamnei profesoare Crina Palas, cu dragoste pentru copii romani din Harghita si Covasna. Aducem multumiri domnului Constantin Codreanu, ctitorul sfintei manastiri, care a facut posibila aceasta tabara de spiritualitate romaneasca.
Acţiunea “Români pentru români” a organizat în postul Sfintei Mării o tabără de icoane pe sticlă la Mănăstirea “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, ce străjuieşte munţii la Oituz, locul unei strălucite biruinţe româneşti. Icoanele pictate de minunaţii copii din comuna Părău (Ţara Făgăraşului), sub îndrumarea doamnei profesoare Crina Palas, vor fi dăruite unor copii români din satele judetelor Harghita şi Covasna. Tinerii participanţi la această tabără sunt dintre aceia care ne-au însoţit în satul harghitean Doboi, unde au dăruit icoane pictate de ei elevilor români din această comunitate. Mulţumim ctitorului Mănăstirii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, domnul Constantin Codreanu, şi Părintelui Sebastian, care s-au dovedit a fi gazde ospitaliere. Menţionăm că această tabără este singura organizată în această vară de Acţiunea “Români pentru Români”. Nu avem nicio legătură cu alte tabere desfăşurate în această vară sub numele “Români pentru Români” (se practică plagiatul!), sprijinite de un departament guvernamental.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Bătrînul George Simeon Sina, născut în 1753 la Moscopole, reuşeşte ca banca lui să devină a doua din Austria după cea a lui Rothschild. Pentru Sina ca şi pentru Rothschild, “marele salt înainte” pare să fi fost Blocusul continental impus de Napoleon sau mai bine zis arta de a ocoli […]