Calin Popescu Tariceanu: „Nu votati Guvernul Ciolos!”

Calin Popescu Tariceanu,Calin Popescu Tariceanu, Tariceanu a propus modificarea Constitutiei si revenirea la Monarhie Constitutionala

Calin Popescu Tariceanu, copresedintele ALDE, face un apel catre parlamentarii romani prin care le cere acestora sa nu voteze guvernul Ciolos, declarand ca „democratia reprezentativa va fi destituita” daca guvernul de tehnocrati ales de Dacian Ciolos va trece de votul Parlamentului Romaniei. Este poate prima reactie transanta din partea unui om politic din Romania cu privire la impunerea unui nou guvern direct din „laboratoarele”cancelariilor externe.

Calin Popescu Tariceanu: „Nu votati Guvernul Ciolos!”

Sub titlul „Apel pentru apararea democratiei” , Calin Popescu Tariceanu a postat pe contul sau de Facebook urmatorul comunicat:

[alert-announce]”Ne aflam in fata unei situatii politice fara precedent in Romania ultimilor 26 de ani. Schimbarea de paradigma dorita si anuntata de presedintele Klaus Iohannis risca sa se manifeste sub forma unei schimbari de regim.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Totul a inceput cu o criza de guvern. Prim-ministrul si-a prezentat demisia pe 4 noiembrie, asumand o responsabilitate politica pentru un grav incident provocat de inconștiența criminala a unor particulari, favorizata de neglijența si, eventual, de coruptia unor autoritati locale.

Pe fondul unor manifestatii de strada indreptate impotriva Parlamentului si clasei politice in ansamblu, a izbucnit o criza politica. Aceasta a fost provocata de refuzul principalelor partide din Parlament de a-si asuma responsabilitatea constitutionala de a forma o majoritate parlamentara prin negocieri cu celelalte partide si de a ii prezenta presedintelui Romaniei un candidat pentru functia de prim-ministru. Mai mult chiar, liderii PNL au calificat Parlamentul drept ilegitim si au cerut dizolvarea acestuia, desi o asemenea procedura este iluzorie in litera si in spiritul Constitutiei.

Aceasta fuga de raspundere a guvernarii i-a permis presedintelui sa declanseze criza de regim. O criza artificiala, fara nicio premisa de ordin politic, economic sau social. Actualul Parlament a fost ales de noua milioane de cetateni pentru un mandat constitutional de patru ani. In Parlament exista grupuri politice coerente, capabile sa negocieze si sa formeze o majoritate guvernamentala. Romania inregistreaza de trei ani cea mai constanta si solida crestere economica din Uniunea Europeana. Gradul de satisfactie al unei mari parți din societate este justificat de o crestere a veniturilor insotita de o scadere a preturilor de consum. Cu toate acestea, presedintele a ales ca in numele unei minoritati, pe care a numit-o „strada”, sa propuna un candidat pentru functia de prim-ministru din afara Parlamentului si a partidelor, candidat ce ar urma sa conduca un guvern de tehnocrati.

Demersul se arata a fi unul nedemocratic si prezinta riscul de a se transforma oricand intr-o formula politica antidemocratica. Intr-o democratie reprezentativa, majoritatea cetatenilor castiga dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare incredere. Intr-o democratie reprezentativa, minoritatile, de orice natura, sunt respectate si ascultate, dar nu au vocatia de a conduce guvernul si de a-si impune agenda.

Daca guvernul de tehnocrati va trece de votul Parlamentului, democratia reprezentativa va fi destituita. O singura persoana, chiar si aleasa, isi va impune vointa luand drept pretext programul unei minoritati ce pretinde la statutul de „societate civila”, dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civica, politica sau macar statistica. Niciuna din lozincile, revendicarile sau scandarile „strazii” nu a inclus in zilele trecute cuvantul democratie.

Instalarea unui guvern prezidential va marca trecerea la un regim politic diferit de democratia reprezentativa, la un regim politic ce va excede principiile constitutionale si va pune in pericol drepturile si libertatile cetatenesti, valorile democratice si statul de drept. Guvernarea personala prin experti, fie acestia de buna calitate, excede cadrele democratice, oricat de largi ar fi acestea concepute.

ALDE face apel la personalitatile independente ce ar putea fi solicitate sa faca parte din viitorul guvern prezidential sa nu accepte sa devina instrumente ale unui proces nedemocratic cu un periculos potential antidemocratic. De asemenea, ALDE face apel la toate partidele parlamentare sa refuze sa dea votul de investitura unui guvern ce va fi neindoielnic folosit pentru construirea unei noi „paradigme” politice de factura nedemocratica si nereprezentativa. ” [/alert-announce]

Foto: captura B1 TV

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info