Ziua Internaționala a Limbii Materne este o sarbatoare tinuta anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum și multilingvismul. A fost anuntata de UNESCO pentru prima oara la 17 noiembrie 1999 si a fost recunoscuta de Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin aceeasi rezolutie prin care 2008 a fost declarat Anul International al Limbilor.
Ziua Internationala a Limbii Materne se sarbatoreste in fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica si multilingvismul. Data semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului.
21 Februarie – Ziua Internationala a Limbii Materne
Ziua Internaționala a Limbii Materne a fost proclamata de Conferinta Generala a UNESCO in noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generala a ONU a facut apel prin rezolutia A/RES/61/266 „sa promoveze conservarea si protectia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeasi rezoluție, Adunarea Generala a proclamat anul 2008 ca Anul International al Limbilor, pentru a promova unitatea in diversitate si intelegerea internaționala prin multilingvism si multiculturalism.Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice și educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume si la inspirarea solidaritatii bazata pe ințelegere, toleranta si dialog.
Foto: poruncaiubirii.agaton.ro
Sursa: ro.wikipedia.org
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri