libris.ro

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne este o sarbatoare tinuta anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum și multilingvismul. A fost anuntata de UNESCO pentru prima oara la 17 noiembrie 1999 si a fost recunoscuta de Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin aceeasi rezolutie prin care 2008 a fost declarat Anul International al Limbilor.

Ziua Internationala a Limbii Materne se sarbatoreste in fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica si multilingvismul. Data semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului.

21 Februarie – Ziua Internationala a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne a fost proclamata de Conferinta Generala a UNESCO in noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generala a ONU a facut apel prin rezolutia A/RES/61/266 „sa promoveze conservarea si protectia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeasi rezoluție, Adunarea Generala a proclamat anul 2008 ca Anul International al Limbilor, pentru a promova unitatea in diversitate si intelegerea internaționala prin multilingvism si multiculturalism.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice și educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume si la inspirarea solidaritatii bazata pe ințelegere, toleranta si dialog.

Foto: poruncaiubirii.agaton.ro

Sursa: ro.wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info