Romanii din principatele Moldovei si Valahiei intr-un manual italian din 1843

Romanii din principatele Moldovei si Valahiei sunt prezentati intr-un manual italian de geografie universala publicat in anul 1843 ca fiind principala populatie din cele doua provincii romanesti. Intitulat “Curs de geografie universala”, manualul italian publicat in anul 1843 ii mentioneaza pe romani (rumuni) ca facand parte din populatia principatelor Moldovei si Valahiei, principatul Serbiei, Imperiul Otoman si Imperiul Austriac (inclusiv romanii din Transilvania).

Iata deci inca un document care dovedeste cat de ridicola este teoria “moldovenista” nascocita de catre comisarii ideologici sovietici cu scopul de a deznationaliza romanii din Basarabia si Bucovina, stirbindu-le si ocultandu-le identitatea nationala.

Romanii din principatele Moldovei si Valahiei intr-un manual italian din 1843

Tinand cont de faptul ca manualul italian a fost publicat in anul 1843, cu peste un deceniu si jumatate inaintea unirii Principatelor Moldovei si Valahiei si formarea noului stat numit Romania, constatam ca in constiinta europeana era deja impamentenit termenul de romani nu doar pentru romanii din cele doua provincii care s-au unit, ci si pentru romanii din afara granitelor istorice, aflati pe teritoriul Serbiei, a Imperiului Otoman si a Imperiului Austriac.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Observam astfel ca din punct de vedere stiintific si academic, oamenii de stiinta de pe continentul european cazusera de acord cu faptul ca locuitorii de pe fostul teritoriu al Daciei se numesc romani, chiar daca pamanturile romanesti au fost impartite si divizate in mai multe provincii sau regiuni din cauza contextului geopolitic al vremii. Numai navalitorii din stepele asiatice nu s-au impacat si nici nu se vor impaca vreodata cu acest lucru.

Glasul.info

Note:

[1] “Corso di Geografia Universale, sviluppato in cento lezioni”,  de F.C. Marmocchi

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Vitejii din Valea Timocului

sâm aug. 6 , 2016
Jurnalele stăine, începând cu cele din Petersburg până la cele de la noi, au remarcat, în proporţii mai reduse, iar foile noastre naţionale au remarcat cu un adevărat gest de mândrie, faptul, că Adrianopolul a fost cucerit de vitejii regimentului de Timoc, soldaţi recrutaţi din populaţie compact românească de aproape […]
Vitejii din Valea Timocului, Foto: srbin.info

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News