La 19 Martie 1919 erau îndepărta…

În cadrul unor măsur…

De Buna Vestire, 25 martie, Cale…

Valea Zălanului este…

Un raport al Curții de Conturi d…

Peste 1000 de baraje…

Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

Print Friendly, PDF & Email

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice. Intr-o zona predominant muntoasa, cu clima aspra, improprie unei agriculturi adecvate care sa sustina o populatie numeroasa si cu atat mai mult niste asezari antice, este umitor ca s-au descoperit pana acum urme numeroase ale unor asezari dacice.

In cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, Viorica Crişan ne prezinta numeroase si umitoare descoperiri arheologice de origine dacica de pe intreg cuprinsul judetelor Harghita, Covasna si Mures, dovedindu-ne astfel pentru inca o data in plus prezenta stramosilor nostri daci pe aceste meleaguri, inca din cele mai vechi timpuri. Cartea este cu atat mai valoroasa cu cat prezinta ample analize asupra descoperirilor arheologice, aducand la cunostinta publicului larg aspecte inedite si interesante despre valorile materiale si spirituale ale dacilor.

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

In premiera pentru literatura de specialitate din Romania, este realizata o adevarata monografie istorica a unei zone de subzistenta bine delimitata in arealul celor trei judete din centrul Romaniei: Covasna, Harghita si Mures.

Descoperiri adesea intamplatoare dar numeroase au avut loc in aceasta zona inca din secolele trecute, multe dintre vestigiile dacice fiind acum prezente in muzee din Ungaria sau din Austria, sau zacand prin depozite secrete din cele doua tari.

Dupa forma, elementele de fortificare si metodele de constructie (zidul dacic avea o anumita particularitate), s-a ajuns la concluzia ca asezarile si fortificatiile dacice din zona au fost construite atat inaintea cat si dupa momentul descalecarii secuilor.

Un aspect interesant este faptul ca unele dintre cetatile vechi sunt pomenite in legendele locului, pe cand cele considerate mai noi, nu au nici o consemnare in folclorul local sau in istoria orala si scrisa a secuilor.

Cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, scrisa de Viorica Crişan, este o adevarata enciclopedie ce cuprinde in detalii amanuntite descoperirile arheologice de origine dacica, localizarea lor, precum si analize asupra descoperirilor.

Glasul.info

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri