Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice. Intr-o zona predominant muntoasa, cu clima aspra, improprie unei agriculturi adecvate care sa sustina o populatie numeroasa si cu atat mai mult niste asezari antice, este umitor ca s-au descoperit pana acum urme numeroase ale unor asezari dacice.

In cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, Viorica Crişan ne prezinta numeroase si umitoare descoperiri arheologice de origine dacica de pe intreg cuprinsul judetelor Harghita, Covasna si Mures, dovedindu-ne astfel pentru inca o data in plus prezenta stramosilor nostri daci pe aceste meleaguri, inca din cele mai vechi timpuri. Cartea este cu atat mai valoroasa cu cat prezinta ample analize asupra descoperirilor arheologice, aducand la cunostinta publicului larg aspecte inedite si interesante despre valorile materiale si spirituale ale dacilor.

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

In premiera pentru literatura de specialitate din Romania, este realizata o adevarata monografie istorica a unei zone de subzistenta bine delimitata in arealul celor trei judete din centrul Romaniei: Covasna, Harghita si Mures.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Descoperiri adesea intamplatoare dar numeroase au avut loc in aceasta zona inca din secolele trecute, multe dintre vestigiile dacice fiind acum prezente in muzee din Ungaria sau din Austria, sau zacand prin depozite secrete din cele doua tari.

Dupa forma, elementele de fortificare si metodele de constructie (zidul dacic avea o anumita particularitate), s-a ajuns la concluzia ca asezarile si fortificatiile dacice din zona au fost construite atat inaintea cat si dupa momentul descalecarii secuilor.

Un aspect interesant este faptul ca unele dintre cetatile vechi sunt pomenite in legendele locului, pe cand cele considerate mai noi, nu au nici o consemnare in folclorul local sau in istoria orala si scrisa a secuilor.

Cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, scrisa de Viorica Crişan, este o adevarata enciclopedie ce cuprinde in detalii amanuntite descoperirile arheologice de origine dacica, localizarea lor, precum si analize asupra descoperirilor.

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cat de "nationala" mai este Banca Nationala a Romaniei?

vin aug. 12 , 2016
Cat de “nationala” mai este Banca Nationala a Romaniei? Este o intrebare pertinenta, in contextul in care cei care au fost la carma Bancii Nationale a Romaniei au participat activ la “recomandarea” contractarii unui imprumut deosebit de pagubos pentru cetatenii romani si anume imprumutul celor 20 de miliarde de euro […]
Cat de "nationala" mai este Banca Nationala a Romaniei?

Poate vă place și:

libris.ro