Pe data de 21 septembrie este sarbatorita in fiecare an Ziua Internațională a Păcii (International Day of Peace). Ziua aceasta a fost dedicata pacii si in mod special absentei violentelor si a razboiului.
Prima celebrare a acestei zile a avut loc in anul 1982, incepand din acel moment sa fie sarbatorita anual de tot mai numeroase natiuni, organizatii politice si militare. In aceasta zi, pana si in zonele de razboi se declara uneori incetarea temporara a focului si permiterea accesului ajutorului umanitar.
21 Septembrie – Ziua Internațională a Păcii
Pentru a fi inaugurata Ziua Internațională a Păcii, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City). Acest clopot a fost turnat folosindu-se materialul colectat din monede pe care le-au donat copii de pe toate continentele, exceptand Africa si a constituit un cadou oferit de catre Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe o parte a clopotului a fost asezata inscriptia „Trăiască pacea absolută în lume”.
Papa Paul al VI-lea a stabilit si el o zi mondiala a pacii incepand din anul 1968, sarbatorita pe data de 1 ianuarie, inaltul pontif dorindu-si ca aceasta zi sa fie celebrata an de an, in chiar prima zi a anului calendaristic.
Ziua Internationala a Pacii a fost stabilita in anul 1981, printr-o rezolutie (36/67) de catre Adunarea Generala a ONU, intentionandu-se aniversarea ei anual in deschiderea sesiunilor din luna septembrie.
Glasul.info
- 17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci - 17 mai 2025
- 17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab - 17 mai 2025
- 17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor - 16 mai 2025