libris.ro

Profesoara de limba romana care refuza sa-i mai predea pe Eminescu sau Creanga: „Nu voi respecta programa scolara”

Profesoara de limba romana care refuza sa-i mai predea pe Eminescu sau Creanga: „Nu voi respecta  programa scolara”

Profesoara de limba romana care refuza sa-i mai predea pe Eminescu sau Creanga: „Nu voi respecta  programa scolara”. Cristina Tunegaru, o profesoara care preda limba romana la o scoala din Bucuresti, spune ca ea refuza sa mai respecte programa scolara si sa-i mai predea elevilor pe autorii clasici romani, preferand in schimbul lor „texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare”.

Sub titlul de „Autodenunt”, Cristina Tunegaru face o postare pe o retea de socializare prin care arata starea de fapt si situatia reala din sistemul de invatamant romanesc de la acest moment. Cum poti preda limba romana fara sa pleci de la radacinile acesteia, de la promotorii romanismului si initiatorii primelor abecedare si ai invatamantului romanesc modern?

Sub influenta progresismului internationalist care ne inunda vietile in Romania aproape exclusiv cu tot ceea ce poate fi mai rau si mai nociv impotriva identitatii romanesti, se importa de peste doua decenii numai antimodele de viata, menite sa estompeze si sa dilueze orice porniri nationaliste sau patriotice in aproape toate domeniile din Romania: politica, cultura, mass media, spiritualitate, invatamant, etc

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Profesoara de limba romana care refuza sa-i mai predea pe Eminescu sau Creanga: „Nu voi respecta  programa scolara”

„Autodenunț:

Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi.
Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânță de bucurie a lecturii.
Recunosc că lucrez cu elevii mei mai ales exerciții de gramatică normativă pentru învățarea scrierii corecte, că sar peste noțiuni de gramatică teoretică pentru care elevii mei nu sunt pregătiți la un moment dat.
Pentru că eu cred că educația se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozității, prin colaborare și comunicare vie între profesor și elev într-o limbă actuală și pornind de la ceea ce-i este cunoscut și drag copilului, prin deschiderea spre cultura națională și universală.
„, scrie pe facebook Cristina Tunegaru 

„O zic ca ungur, există o literatură superbă românească ce acoperă orice fază a dezvoltării unui copil cu exemple pozitive și educative.E o imensă tâmpenie să renunți la ele și să le suplinești cu produsul unei culturi străine care nu are nici o legătură cu mediul în care crește acel copil. Eu încă sunt marcat de personajul Darie al lui Zaharia Stancu, după zeci de ani după ce am citit-o. Pentru că acele opere sunt croite după calapodul zonei, sunt actuale chiar și după zeci de ani de la crearea lor. Am citit și literatură universală dar mă regăsesc în cea autohtonă, românească, ungurească chiar și evreiască.”, scrie pe facebook Keresszegi Eduard

„Programa scolara este parte a educatiei platita din bani publici, adica si banii mei; daca asta nu vrea sa respecte programa, nici banul public nu trebuie sa ajunga la ea. Pe banii ei sa faca ce vrea; dar pe banii mei sa faca ce-i cer! Clar?”, scrie pe facebook Ioan Beldean

„Cristina Tunegaru este prietena lui Stelian Ene, candidat USR la postul de deputat in judetul Hunedoara. In campania electorala au stat in Deva aproape o luna, impreuna cu ceilalti 2 candidati de la Bucuresti, Cristian Bulfon si Marian Bumbar (niciunul nu a ajuns parlamentar)”

Sursa: Glasul.info

Foto: captura TV stiriletvr.ro / Cristina Tunegaru

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info