libris.ro

La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti

La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti

La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti. In pofida unor serioase neintelegeri intre Tudor Vladimirescu, conducatorul revolutiei din Tara Romaneasca si  Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei, cei doi lideri reusesc sa ajunga la un acord comun, prin care isi impart sferele de influenta: judetele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia si judetele de campie sub cea a lui Tudor Vladimirescu.

Nascut la Constantinopol (n.r. actual orasul Istanbul, Turcia) in Imperiul Otoman,  Alexandru Ipsilanti era fiul domnului Constantin Ipsilanti al Munteniei, descendent direct al domnului Constantin Brancoveanu dar si al unei familii nobiliare fanariote din Trebizond.

In tinerete, Alexandru Ipsilanti a intrat  armata ruseasca, ramanand ciung in urma luptei de la Dresda si ajungand pana la gradul de maior. Dupa ce devine epitrop general al Eteriei, Ipsilanti declanseaza in 1821 o miscare de eliberare de sub dominatia otomanilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti

Cu o armata stransa in Basarabia si formata din greci, macedoromâni, bulgari, sârbi, albanezi și arnăuți, Alexandru Ipsilanti trece raul Prut (n.r. vezi foto) si bazandu-se si pe sustinerea de care se bucura in randul populatiei locale, declanseaza revolutia impotriva turcilor. Din Moldova, unde turcii sunt macelariti la Iasi de catre Eterie si revolutionari, eteristii trec in Tara Romaneasca.

La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti, in care cei doi lideri ajung la un acord fragil, in timpul caruia Tudor afla de hotararea Eteriei de a porni miscarea de eliberare a Greciei, avand unele discutii cu reprezentanții Eteriei pentru cooperare militara, pentru ca „pandurii sa inlesneasca trecerea lui Ipsilanti peste Dunare“.

Eteristii intra insa repede in conflict cu Tudor Vladimirescu, mai cu seama atunci cand acesta ii cere conducatorului Eteriei sa treaca Dunarea, asa cum promisese initial, pentru ca Tara Romaneasca sa nu fie transformata in teatru de razboi.

Dupa uciderea lui Tudor Vladimirescu la 27 mai 1821 de catre eteristi, revolutia lui Ipsilantei si a Eteriei sale esueaza. Din cauza jafurilor facute de catre eteristi si a uciderii lui Tudor Vladimirescu, Eteria pierde sprijinul populatiei romanesti din Principate, totul sfarsindu-se cu infrangerea ostii lui Ipsilanti de la Drăgășani din 7 iunie 1821, in ciuda faptului ca eteristii erau de trei ori mai numerosi decat turcii.

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info