ICOANE ÎNDOLIATE PENTRU MARTIRII HERŢEI

ICOANE ÎNDOLIATE PENTRU MARTIRII HERŢEI, Foto: ZorileBucovinei.com

ICOANE ÎNDOLIATE PENTRU MARTIRII HERŢEI

Numai cei care au suportat teroarea regimului inuman, au trecut prin toate chinurile infernului, sunt în stare să redea cu adevărat suferințele. Și atunci când încep ei să-și povestească tragediile vieții, coboară în bernă Tricolorul, se îmbracă în doliu bisericile, plânge cerul și pământul.

Dar au rămas puțini supraviețuitori ai deportărilor, închisorilor și lagărelor morții, oameni sărmani împovăraţi de boli și greutățile traiului. Acum, bat clopotele pentru noi, generațiile de astăzi, dându-ne de știre că e timpul să le preluăm rănile groaznicelor amintiri, să mărturisim în locul celor care nu mai au glas să mărturisească, nici lacrimi ca să-și plângă calvarul îndurat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


ICOANE ÎNDOLIATE PENTRU MARTIRII HERŢEI

Cum este onorată această sacră datorie la Herța, cât de vii sunt rănile și cât de trează este memoria în acest ținut răpit din trupul Țării de sovietici, fără nici un argument istoric, în iunie 1940? Pe umerii și conștiința cui a fost lăsată amara moștenire a tragediilor trecutului?

Ca preambul la această întrebare voi expune un extras dintr-o relatare de la mitingul de doliu organizat de aceeași Societate ”Golgota”, condusă de Octavian Bivolaru (la acel moment încă nu avea statut republican), în iunie 2009:

[alert-success]”Şi la mitingul de doliu din acest an, ţinut la crucea înălţată în amintirea victimelor represaliilor din 1940-1941, Nicolae Avasiloae, preşedintele filialei raionale Herţa a Societăţii „Golgota”, a anunţat cu tristeţe despre micşorarea numărului confraţilor săi de suferinţă. La înfiinţarea filialei erau 498 de membri, acum au rămas mai puţin de 30, iar de tot în raion mai sunt în viaţă la vreo 90 de foşti deportaţi”.[/alert-success]

În 2010 consemnam că mai sunt în viață 80 de persoane care au trecut prin malaxoarele staliniste, iar încă peste un an Nicolae Avasiloae avea să-mi spună cu tristețe că abia a reușit să-i adune pe câțiva din frații de suferință ai surghiunului siberian.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info