libris.ro

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia.

„Romanii din nordul Bucovinei isi cer autonomia fata de Ucraina”, acesta era titlul unui articol publicat de portalul omiliya.org potrivit caruia Adunarea romanilor din Bucovina din Cernauti ar fi anuntat ca regiunea este provincie romaneasca.

O conferinta care ar fi fost tinuta la Cernauti de catre Adunarea Romanilor din Bucovina a alertat presa din Ucraina, care a preluat informatia potrivit careia reprezentantii acestei Adunari a Romanilor din Bucovina s-ar fi adresat presedintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru a cere autonomie locala.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cu toate ca reprezentantii comunitatii romanesti din nordul Bucovinei au dezmintit faptul ca romanii ar fi cerut autonomie, spiritele s-au inflamat atat in randul presei ucrainene cat si in mediul politic din Ucraina.

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia

Potrivit BucPress, portalul romanilor din Cernauti, aceasta stire preluata de mai multe medii de presa din Ucraina si Romania este una in totalitate falsa, neexistand o asemenea organizatie numita Adunarea Românilor din Bucovina.

La momentul propagarii acestei stiri noi am ezitat sa publicam detalii despre incidentul respectiv pentru ca informatiile initiale primite erau contradictorii inca de la bun inceput.

Intr-adevar, respectarea anumitor drepturi ale minoritatilor din Ucraina este doar mimata intr-un mod destul de stangaci de catre autoritatile ucrainene, insa perturbarea si destabilizarea Ucrainei cu informatii false nu face decat sa inrautateasca situatia minoritatii romanesti din Ucraina, atragand masuri si mai deplasate din partea autoritatilor.

„Reamintim că la începutul lui 2014 autoritatile din România au fost solicitate să profite de situația din Ucraina pentru reintregirea teritoriului „lor”. Ziarul românesc Adevărul a cerut, în special, intervenția militară în România ocupată în anii 1918-1940 și în anii 1941-1944. Nordul Bucovinei, județul Herta și sudul Basarabiei. „Ucraina este pe calea războiului civil. Nu este exclus ca teritoriile sa fie împărțite în vestul pro-european și estul rusesc. România este pregătită să intervină pentru a proteja nordul Bucovinei, județul Herta, Basarabia de Nord și de Sud”, scrie portalul omiliya.org facand referire la un articol publicat in Adevarul.ro

Constatam astfel ca presa romaneasca este monitorizata atent si orice informatie legata de fostele teritorii romanesti aflate acum in componenta Ucrainei si de romanii din aceste teritorii, sunt disecate amanuntit in presa ucraineana si in mediul politic din aceasta tara.

Cat despre mediul politic ucrainean, in perioada de varf a crizei din estul Ucrainei au existat voci care au vazut rezolvarea acestei situatii numai printr-o federalizare a tarii pe criterii etnice. De cealalta parte, exista politicieni ucraineni care se tem ca Ucraina sa nu impartaseasca si ea cumva soarta fostei Iugoslavii, temandu-se foarte tare de o divizare a tarii dupa acelasi model.

Sursa: Glasul.info

[sg_popup id=”66″ event=”onload”][/sg_popup]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info