RSS

Daca nu papati tot din farfurie …

Daca nu papati tot di…

Donald Trump ironizeaza miscarea…

Donald Trump ironizea…

Cine ne saboteaza: Chichirau a r…

Cine ne saboteaza: Ch…

Hans Klemm contagiat de "logica"…

Hans Klemm contagiat …

Aurelian Pavelescu: "Solicit SRI…

Aurelian Pavelescu: "…

Salvati România ... de USR!

Salvati România ... d…

Vicepremierul Paul Stănescu nu s…

Vicepremierul Paul St…

Trompetele sistemului din presa …

Trompetele sistemului…

La fel cum a procedat si in cazu…

La fel cum a procedat…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Daca romanii nu salvau Viena in timpul asediului turcilor, cui mai lingeau ungurii cizmele pentru a primi cadou teritoriile altora?

Daca romanii nu salvau Viena in timpul asediului turcilor, cui mai lingeau ungurii cizmele pentru a primi cadou teritoriile altora?

Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. Cam asa am putea spune despre rasplata primita din partea austriecilor si ungurilor pentru ca i-am salvat de la o posibila disparitie din istorie.

S-a vorbit din pacate poate mult prea putin despre participarea romanilor la asediul Vienei din anul 1683, atunci cand in punctul culminant romanii au realizat importanta istorica a capitularii austriecilor, salvand orasul din mainile otomanilor si pecetluind probabil soarta intregii Europe, care a cunoscut dupa acel moment o revigorare ce a avea sa duca in cele din urma la declinul si chiar sfarsitul dominatiei Imperiului Otoman pe continentul european.

Viena. Ghiduri de calatorie

Daca romanii nu salvau Viena in timpul asediului turcilor, cui mai lingeau ungurii cizmele pentru a primi cadou teritoriile altora?

Ca urmare a unui conflict de durata intre Imperiul Otoman si cel Habsburgic, in luna iulie a anului 1683 ajungea la portile Vienei o uriasa armata otomana care a inceputul asediul orasului.

In calitate de vasali ai Imperiului Otoman, domnitorii Moldovei si Tarii Romanesti erau obligati sa participe la aceasta campanie fiecare cu pana la 7 mii de soldati fiecare. Neincrezatori in ostirile crestine, otomanii le-au fixat ostenilor din tarile romane sarcini de constructie a podurilor peste Dunare si a unor fortificatii din lemn.

Domnitorul Țării Românesti, Șerban Cantacuzino (1679 – 1688), profitand si de pasivitatea relativa a domnitorului Moldovei,  Gheorghe Duca (1678 – 1683), a sprijinit in secret fortele crestine din Viena. Sub pretextul trimiterii de spioni in tabara austriaca, domnitorul muntean trimitea de fapt soli pentru a informa aparatorii Vienei despre toate miscarile si planurile armatei otomane, astfel ca aparatorii sa poata lua contramasurile necesare respingerii atacurilor.

Mai mult, atacurile elementelor de artilerie din tabara ostirilor romanesti erau efectuate cu incarcaturi oarbe, tunurile fie fiind umplute cu paie sau cu ghiulele din fonta care la sfaramare produceau pagube minime zidurilor Vienei. De asemenea, lucrarile efectuate de romani la cele doua poduri peste Dunare au fost intarziate foarte mult la porunca domnitorului muntean, lasand adesea timp aparatorilor cetatii pentru a distruge lucrarile efectuate.

In timpul asediului, domnitorul muntean a ordonat ridicarea unei cruci din lemn de stejar, inalta de cinci metri, inscriptionata in limba latina:

Latina: CRUCIS EXALTATIO EST CONSERVATIO MUNDI CRUX DECOR ECCLESIAE CRUX CUSTODIA REGUM CRUX CONFIRMATIO FIDELIUM CRUX GLORIA ANGELORUM ET VULNUS DEMONUM

——————————

NOS DEI GRATIA SERVANUS CANTHACUZENUS VALACHIAE TRANSALPINAE PRINCEPS EIUSDEMQUE PERPETUUS HÆRES AC DOMINUS § EREXIMUS CRUCEM HANC IN LOCO QUAVIS DIE DEVOTIONE POPULI ET SACRO HONORATIO IN PERPETUAM SUI SUORUMQUE MEMORIAM TEMPORE OBSIDIONIS MAHOMETANAE VEZIRIO KARA MUSTAPFA BASSA VIENNENSIS INFERIORIS AUSTRIAE MENSE SEPTEMB DIE I. ANNO 1683

VIA Skull and crossbones.svg TOR
MEMENTO MORI

————————————————————————————————–

Romana: + Înălțarea crucii este mântuirea lumii, crucea este podoaba Bisericii, crucea este în paza regilor, crucea este întărirea credincioșilor, crucea este gloria îngerilor și vătămarea demonilor.
——————————
Noi, Șerban Cantacuzino, din mila lui Dumnezeu principe al Valahiei Transalpine, domn și singur stăpân al ei etc. am ridicat această cruce în locul sfânt la care poporul se poate închina în orice zi, cinstit întru veșnică memorie a sa și a lor săi, în timpul asediului Vienei din Austria Inferioară de către mahomedanii conduși de vizirul Kara-Mustafa Pașa, 1 septembrie 1683.
Călătorule,
adu-ți aminte de moarte!”

Cum a fost rasplatita aceasta actiune de solidaritate crestineasca a romanilor? La scurt timp austriecii au rupt din teritoriile tarilor romanilor pe rand una cate una, diferite regiuni romanesti: Bucovina, Banatul, Oltenia, Crisana, Transilvania, ba chiar au incercat si ocuparea Munteniei si Moldovei (vezi 1716-1717, ocuparea Bucurestiului si luarea ca prizonier a domnitorului Nicolae Mavrocordat, precum si incercarea de indepartare de pe tronul Moldovei a domnitorului Mihai Racoviță ), iar astazi ne subjuga economic, jefuindu-ne fara mila de bani (vezi domeniul bancar si cel al asigurarilor) si de resurse (vezi petrol, gaze, lemn, etc).

In anul 1999 Academia Română a montat o placă pe biserica Sf. Iosif de pe Kahlenberg pentru a comemora contributia adusa de catre ostenii romani la depresurarea Vienei.

Sursa: Glasul.info

 

Foto original: Alex:D – Operă proprie, wikipedia.org


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Abaterile de la aceasta regula constituie incalcarea legii privind drepturile de autor.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!

loading...


Sustineti proiectele Glasul.info, sustineti unionismul, sustineti actiunile si initiativele noastre:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Mai multe despre Austria
In timp ce intreprinzatorii romani sunt executati rapid, OMV este cercetata si nu prea pentru evaziune fiscala
Stapanii isi dau in judecata colonia: grupul austriac OMV a dat in judecata România!

Stapanii isi dau in judecata colonia: grupul austriac OMV a...

AM CASTIGAT! Termitele austriece de la Schweighofer au ramas fara o licenta internațională, fiind acum opriti sa mai exporte lemn din Romania!
AM CASTIGAT! Termitele austriece de la Schweighofer au ramas fara o licenta internațională, fiind acum opriti sa mai exporte lemn din Romania!

AM CASTIGAT! Termitele austriece de la Schweighofer au ramas fara...

India, Egiptul si tarile africane isi recupereaza vestigiile arheologice. Romania cand recupera tezaurile din Austria si Ungaria
India, Egiptul si tarile africane isi recupereaza vestigiile arheologice. Romania cand recupera tezaurile din Austria si Ungaria?

India, Egiptul si tarile africane isi recupereaza vestigiile arheologice. Romania...

Închide