La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

S-a întâmplat în 8 septembrie 1600, 8/18: Bătălia de la Mirăslău a avut loc lângă localitatea Mirăslău, între  valahii conduși de Mihai Viteazul (sprijiniți de secui) și trupele austriece ale generalului Basta (sprijinite de sași și de nobilimea din Transilvania). Mihai Viteazul este înfrânt de trupele imperiale conduse de generalul George Basta.

In urma Bătăliei de la Șelimbăr, Mihai Viteazul devenea si principe al Transilvaniei. Insa incercarile sale de reforma in principat l-au adus in plin conflict cu nobilii transilvaneni care au cautat ajutor la  împăratul german Rudolf al II-lea. Conflictul s-a acutizat atat de tare, incat confruntarea dintre oastea lui Mihai Viteazul si trupele austriece ale generalului Basta a devenit inevitabila.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

Infrangerea oastei lui Mihai Viteazul in Bătălia de la Mirăslău a avut doua cauze principale:

  • in urma recunoasterii autoritatii împăratului german Rudolf al II-lea de catre Dieta de la Turda, cavaleria și trupele Dietei Transilvaniei l-au părăsit pe Mihai și au trecut de partea habsburgică
  • ajutoarele venite din Muntenia au fost oprite de sașii brașoveni la 2/12 septembrie și 4/14 septembrie 1599.

“Dupa Bătălia de la Mirăslău, din 8/18 septembrie 1600, cand Mihai Viteazul parea indepartat de pe scena politica a Transilvaniei, nobilimea maghiara a hotarat, prin dieta de la Let, sa rupa toate legaturile cu cele doua principate romane extracarpatice:

“Pentru ca ruina si primejdia noastra de-acum au venit din cele doua Tari Romane, am hotarat ca de acum inainte nimeni sa nu poate merge si sa fie in slujba in cele doua Tari Romane […]; nici un popa romanesc sa nu poata sa mai vina vreodata aici din cele doua Tari Romane; iar calugarii (romani) trebuie sa fie cu totul proscrisi, pretutindeni in tara”“, scria Ioan Aurel Pop in “Identitate si alteritate in Transilvania in timpul confruntarilor din anii 1599-1601”

“După bătălia de la Mirăslău, multe documente vorbesc de retragerea
lui Mihai la Făgăraş unde îşi avea familia şi o parte considerabilă a bunurilor
sale. In rapoartele lui Basta dintre 20 septembrie – 10 octombrie
1 600, sînt consemnate ştiri după care voievodul s-a aflat la Făgăraş unde
şi-a regrupat forţele, fapt care a determinat pe generalul imperial să-I
urmărească.”,  FAGARAŞUL IN POLITICA LUI MIHAI VITEAZUL
DE UNIRE A CELOR TREI ŢARI ROMANE , IOAN CIUPEA şi RALUCA COMARDICEA

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

ONG-urile lui Soros vor sa il izgoneasca pe Dumnezeu din scolile din Romania?Mai multe ONG-uri cer eliminarea ceremoniilor religioase de la deschiderea noului an scolar

sâm sept. 9 , 2017
ONG-urile lui Soros vor sa il izgoneasca pe Dumnezeu din scolile din Romania?Mai multe ONG-uri cer eliminarea ceremoniilor religioase de la deschiderea noului an scolar. Prin intermediul unei scrisori deschise, membrii mai multor ONG-uri s-au adresat Ministerului Educației Naționale cu o solicitare care face referire la eliminarea ceremoniilor religioase care […]
ONG-urile lui Soros vor sa il izgoneasca pe Dumnezeu din scolile din Romania!Mai multe ONG-uri cer eliminarea ceremoniilor religioase de la deschiderea noului an scolar.

Poate vă place și:

libris.ro