RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

Print Friendly, PDF & Email

La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

S-a întâmplat în 8 septembrie 1600, 8/18: Bătălia de la Mirăslău a avut loc lângă localitatea Mirăslău, între  valahii conduși de Mihai Viteazul (sprijiniți de secui) și trupele austriece ale generalului Basta (sprijinite de sași și de nobilimea din Transilvania). Mihai Viteazul este înfrânt de trupele imperiale conduse de generalul George Basta.

In urma Bătăliei de la Șelimbăr, Mihai Viteazul devenea si principe al Transilvaniei. Insa incercarile sale de reforma in principat l-au adus in plin conflict cu nobilii transilvaneni care au cautat ajutor la  împăratul german Rudolf al II-lea. Conflictul s-a acutizat atat de tare, incat confruntarea dintre oastea lui Mihai Viteazul si trupele austriece ale generalului Basta a devenit inevitabila.

Cea mai buna oferta la Manuale. Reduceri + dublu puncte de fidelitate + vouchere cadou!

La 8 septembrie 1600 avea loc Bătălia de la Mirăslău

Infrangerea oastei lui Mihai Viteazul in Bătălia de la Mirăslău a avut doua cauze principale:

  • in urma recunoasterii autoritatii împăratului german Rudolf al II-lea de catre Dieta de la Turda, cavaleria și trupele Dietei Transilvaniei l-au părăsit pe Mihai și au trecut de partea habsburgică
  • ajutoarele venite din Muntenia au fost oprite de sașii brașoveni la 2/12 septembrie și 4/14 septembrie 1599.

“Dupa Bătălia de la Mirăslău, din 8/18 septembrie 1600, cand Mihai Viteazul parea indepartat de pe scena politica a Transilvaniei, nobilimea maghiara a hotarat, prin dieta de la Let, sa rupa toate legaturile cu cele doua principate romane extracarpatice:

“Pentru ca ruina si primejdia noastra de-acum au venit din cele doua Tari Romane, am hotarat ca de acum inainte nimeni sa nu poate merge si sa fie in slujba in cele doua Tari Romane […]; nici un popa romanesc sa nu poata sa mai vina vreodata aici din cele doua Tari Romane; iar calugarii (romani) trebuie sa fie cu totul proscrisi, pretutindeni in tara”“, scria Ioan Aurel Pop in “Identitate si alteritate in Transilvania in timpul confruntarilor din anii 1599-1601”

“După bătălia de la Mirăslău, multe documente vorbesc de retragerea
lui Mihai la Făgăraş unde îşi avea familia şi o parte considerabilă a bunurilor
sale. In rapoartele lui Basta dintre 20 septembrie – 10 octombrie
1 600, sînt consemnate ştiri după care voievodul s-a aflat la Făgăraş unde
şi-a regrupat forţele, fapt care a determinat pe generalul imperial să-I
urmărească.”,  FAGARAŞUL IN POLITICA LUI MIHAI VITEAZUL
DE UNIRE A CELOR TREI ŢARI ROMANE , IOAN CIUPEA şi RALUCA COMARDICEA

Sursa: Glasul.info


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline