libris.ro

Martirii romani si evrei ai masacrelor horthyste, comemorati la Ip si la Treznea

Martirii romani si evrei ai masacrelor horthyste, comemorati la Ip si la Treznea

Martirii romani si evrei ai masacrelor horthyste, comemorati la Ip si la Treznea.

Cei rapusi in timpul mascrelor din luna septembrie a anului 1940 din Ip si Treznea vor fi comemorati de catre autoritatile locale din Sălaj, sâmbătă, 9 septembrie, la Treznea şi joi, 14 septembrie, la Ip, in cadrul unor manifestari organizate de catre Prefectura Sălaj.

Vor fi organizate cu aceasta ocazie ceremonii religioase si vor fi depuse coroane de flori la Mormântul Martirilor şi la Monumentul Eroilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


La acest eveniment si-au anuntat prezenta reprezentantii Prefecturii Sălaj, majoritatea reprezentantilor formatiunilor politice din judet,  precum si primarii din localitatile invecinate.

[info]Cea mai buna oferta la Manuale. Reduceri + dublu puncte de fidelitate + vouchere cadou![/info]

Martirii romani si evrei ai masacrelor horthyste, comemorati la Ip si la Treznea

Imediat dupa infaptuirea crimelor monstruoase din 8 septembrie 1940 de catre armata ungara impotriva populatiei civile din comuna Ciumărna, acolo unde au fost ucise 11 persoane, batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi a intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie, iar primele lor victime au fost copii aflați cu vitele la păscut.

Cadavrele micutilor aveau sa fie descoperite de catre sateni, abandonate pe izlazul comunal. Atat români cat si evrei au fost rapusi cu foc de mitraliera, injunghiati cu sabiile sau cu baionetele, in timp ce casele acestora au fost incendiate. In timpul acestor masacre au fost ucise 93 de persoane: 87 de romani si 6 evrei.

Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului
Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului
[info]„Și vara anului 1940 avea să aducă reflexele militarismului regimurilor totalitare, fascist și comunist, o parte a teritoriului fiind pusă pe tavă horthystilor, Treznea intrând sub acest funest Diktat ce avea să schimbe cursurile multor vieți. Consecințele pentru sătenii Treznei au fost dezastruoase, la 9 septembrie 1940 trupele ungare au mărșăluit pe ulița principală, venind dinspre Zalău și îndreptându-se spre Buciumi și mai departe. La primărie, notabilitățile – primarul român, notarul, directorul școlii – le-au întâmpinat fără prejudecăți. Către orele amiezii, subțiindu-se rândurile trupelor, se părea că preluarea autorității se făcuse si pe raza comunei noastre, lumea își vedea de treburi, căci era o zi însorită de toamnă, culesul recoltei neputând aștepta, mai ales otava… Și, deodată, au răsunat împușcături, ce deveneau persistente, se auzeau strigăte de groază, neliniștea și neputința își dăduseră mâna, soldați înarmați se războiau cu femei casnice, cu pruncii, cu moșnegii; încep să ardă case, primăria este cuprinsă de flăcări, se aude o puternică detunătură din centrul comunei, care a băgat și mai mult oamenii în sperieți. Grupe de cătane răscoleau gospodăriile și, sub amenințarea baionetelor, se făceau coloane de nevinovați, care erau împușcați, găuriți cu baionete, conduși spre locuri unde urmau să fie executați. Motivul? Erau români. Localnicii unguri au reacționat cu bucurie, dar au existat și cazuri de reținere, căci nu se așteptau la un măcel. Groful Francisc Bay dispăruse, nimeni nu intervenea salvator… Bubuitura din sediul primăriei are o explicație simplă: la subsol era depozitată o cantitate mare de dinamită folosită pentru spargerea răzoarelor de piatră, necesară pavării drumului. Temperatura generată de flăcările ce cuprinseseră primăria a declansat explozia, care a alertat trupele ocupante, derutându-le. Aceste trupe de închidere se aflau, după unii martori, sub influența alcoolului. Pe Meses, se zice, groful Bay cu oamenii săi au organizat o acțiune, cerând execuții în anume puncte. Erau vizați și intelectualii satului, preotul Traian Costea, care a fost împușcat și lăsat pradă vîlvătăilor care cuprinseseră casa parohială. Măcelul s-a derulat cu cruzime, nemenajînd, în prima fază, pe cei care cădeau în calea armatei însetată de sânge. Nu numai români, deoarece printre victime au fost și evrei, inclusiv copii.”, scria muzicologul  român Octavian Lazăr Cosma in memoriil sale[/info]

„(…) va fi distribuit gratuit suplimentul revistei „Caiete Silvane”, „Eroii sălăjeni și faptele lor”. Suplimentul a fost realizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, conținând  texte semnate de câștigătorii celei de-a 8-a ediții a concursului omonim, desfășurat cu sprijinul Bibliotecii Județene Sălaj.

La ediţia din acest an a concursului au participat 43 de elevi sălăjeni, aceasta fiind dedicată memoriei lui Ioan Deleu, de la nașterea căruia s-au împlinit 140 de ani și a generalului Teofil Dreptate, de la a cărui trecere la cele veșnice a trecut un an.”, scrie salajulpursisimplu.ro

Nota noastra: este laudabila initiativa autoritatilor locale din judetul Sălaj de a promova si intari cultura patriotica in randul elevilor si tinerilor salajeni. Cei care-si uita trecutul sunt condamnati sa-l repete, asa ca toti romanii ar trebui sa cunoasca aceasta istorie cutremuratoare si sa traga invatamintele corespunzatoare. 

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info