Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

Angel Popescu: "Ungurii au încep…

Domnul Angel Popescu…

Nădășenii solicită sprijinul tut…

Cazul Nadăș e depart…

Colonelul (r) Ion Petrescu, anal…

Editorialist și anal…

Invitație la lectură: "Victims o…

Întrebare: Care este…

"#Șîeu" m-am fraierit! De-acum f…

Se dovedește într-ad…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Un grup de români a luat parte la Congresul Carpaților, organizat de catre Vlahii din Polonia

Print Friendly, PDF & Email

Un grup de români a luat parte la Congresul Carpaților, organizat de catre Vlahii din Polonia

La Congresul Carpaților, o ampla manifestare organizata de catre vlahii crescatori de ovine din Polonia la sfarsitul lunii august a acestui an, a participat si un grup format din 96 de români care a putut lua contact vizual cu o lume aparte, aceea a oierilor vlahi din Carpații Păduroși.

“Șocul cultural a fost mare și pentru noi și pentru ei, regăsind în portul lor însemnele tricolore (fără ca mare parte dintre ei să le conștientizeze), nume onomastice de pe la noi (Novac, Cohuț, etc), toponimie de pe aici (multe sate cu nume de Vlahia sau Vlașca), orografie curioasă (Munții Măgura, Munții Carpați), regiuni numite Bucovina, ce mai, un colț de Românie uitată complet de secole de factorul politic din România și asimilată politic astăzi.”, a scris  romanianoastra.info.

Un grup de români a luat parte la Congresul Carpaților, organizat de catre Vlahii din Polonia

Prin intermediul unui fotoreportaj captivant realizat de catre fotoreportaz.ox.pl putem lua contact vizual cu unul dintre evenimentele culturale majore ale vlahilor din Polonia. Cel putin o parte dintre românii dintr-o anumita zona a tarii vor fi suprinsi de asemanarile culturale cat si despre pastrarea la mare pret a insemnelor tricolore in constiinta colectiva a oierilor vlahi din Polonia.

Faptul ca insemnele tricolore s-au pastrat si au inca o mare insemnatate simbolica intr-o cultura relativ izolata de restul românilor, cum este cea a vlahilor din sudul Poloniei, ne face sa credem ca tricolorul românesc are o vechime cu mult mai mare decat ne lasa istoricii sa credem, nefiind nicidecum o inventie recenta din punct de vedere istoric, pusa in practica odata cu crearea statului român modern.

Atat de puternic este intrat tricolorul in constiinta colectiva a Vlahilor din Polonia, incat acesta este folosit de la impodobirea hainelor traditionale, sau a animalelor din gospodarie, a costumelor folosite in traditiile si obiceiurile populare de iarna, pana la bonetele de brutari sau chiar in logo-urile firmelor si magazinelor pe care si le deschid.

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri