libris.ro

Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO

Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO

FAO a contribuit cu asistență tehnică, echipament performant în dezvoltarea documentelor strategice și instruire pentru specialiștii din domeniu

26 septembrie 2017, Chișinău  Republica Moldova a dezvoltat cu suportul FAO un program strategic național menit să monitorizeze și să îmbunătățească calitatea genetică a animalelor din sectorul zootehnic, cu accent deosebit pe ameliorarea genetică a vacilor de lapte.

De asemenea, peste 50 de operatori de însămânțări artificiale au fost instruiți și dotați cu truse performante și a fost creat un laborator de analiză a laptelui în cadrul Universității Agrare de Stat, cu suportul asistenței tehnice a FAO ceea ce a completat un alt proiect transfrontalier finanțat de UE.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Acestea sunt rezultatele proiectului „Dezvoltarea Strategiei Naționale și Planului de Acțiuni pentru resursele genetice animale și a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” prezentate astăzi în cadrul unui eveniment de totalizare.

Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO

„Echipamentul modern pentru instruiri în analiza laptelui, numărarea celulelor somatice și instruirea tehnicienilor înînsămânțări artificiale, împreună cu un plan eficient de selecție a celor mai bun exemplare, vor permite îmbunătățirea programului național de reproducere. Astfel, crescătorii de vaci de lapte se pot concentra pe înmulțirea celor mai productive exemplare și să crească producția, eficiența și rentabilitatea efectivelor lor” a declaratIon Parea, viceministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, subliniind contribuția FAO atât prin asistență tehnică cât și prin expertiza internațională.

„În cadrul proiectului a fost pus accentul pe experiența statelor din Uniunea Europeană, unde resursele genetice sunt adminstrate exemplar. Astfel, ameliorarea genetică a vacilor de lapte va duce la creșterea eficienței utilizării resurselor naturale în producția de lapte și prin urmare se înscrie în viziunea agro-ecologică promovată de FAO” a subliniat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Republica Moldova care a menționat că în cadrul proiectului a fost efectuată și o evaluare generală a sectorului creșterii bovinelor și au fost formulate mai multe recomandări pentru guvernul Republicii Moldova.

De la introducerea economiei de piață la începutul anilor 1990, producția de bovine în Republica Moldova a fost lăsată în mare parte pe seama fermelor de familie. Agricultorii aveau cunoștințe și capacități limitate în creșterea și înmulțirea vitelor iar pe de altă parte înregistrarea performanțelor productive ale laptelui a fost eliminată. Capacitatea națională, expertiza tehnică și echipamentele pentru înregistrarea performanțelor erau inadecvate. Astfel condițiile precare și lipsa unui sistem național de suport pentru crescătorii de vaci de lapte a dus la scăderea numărului de vaci de lapte în Republica Moldova de la aproape un milion la începutlul anilor 90 până la mai puțin de 200 de mii în 2013.

Proiectul FAO „Dezvoltarea Strategiei Naționale și Planului de Acțiuni pentru resursele genetice animale și a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” a fost lansat în 2015 și pe parcursul ultimilor 2 ani contribuția FAO a constituit 320 de mii de euro.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul Moldovei