Chris Terhes: “De cand a venit Iohannis la putere increderea in justitie e in picaj”

Chris Terhes: “De cand a venit Iohannis la putere increderea in justitie e in picaj”.

In ultima vreme, preotul Chris Terhes are o serie de reactii acide cu privire la situatia din justitia din Romania, o situatie despre care culmea, presedintele Klaus Iohannis spune ca este foarte multumit si ca isi doreste si ca pe viitor sa fie la fel (!?).

Preotul Chris Terhes concluzioneaza de asemenea faptul ca de cand s-a instalat Klaus Iohannis in cea mai inalta functie a statului, increderea romanilor in justitie se afla constant pe o panta descendenta.

“Iesirea din aceasta seara a lui Klauss Iohannis a dovedit, inca odata, nu doar ca omul e total paralel cu chestiuni elementare de functionare a unui stat de drept, dar a aratat ca cineva isi bate joc de el, facandu-l sa devina cel mai bun catalizator de capital electoral pentru PSD.

Daca va uitati pe sondaje, de cand a venit Iohannis la putere increderea in justitie e in picaj, in timp ce, in partea cealalta, a crescut increderea in PSD. Aceasta masuratoare din sondaje a fost dovedita de doua randuri de alegeri (locale si parlamentare) care au avut loc anul trecut.

La inceputul mandatului Iohannis a avut incredere de cca 75%. Acum are 50%. In realitate are mai putin.

La prezidentialele din 2014, in doar 2 saptamani, Iohannis si-a dublat voturile (cateva milioane) si l-a batut pe Ponta. Votul pentru Iohannis a fost unul istoric.

In 2016, insa, de la localele din iunie pana la parlamentarele din noiembrie, PNL a pierdut cca. 1.2 milioane de voturi.

In toata istoria post-decembrista a Romaniei nu s-a mai intamplat ca un partid sa piarda atatea VOTURI in doar 6 luni.

Care este motivul acestei schimbari majore a electoratului? Raspunsul e simplu: abuzurile in justitie.

Pentru a va convinge, luati o foaie de hartie si calculati asa:

1. In instantele romanesti, in acest moment, sunt peste 3 milioane de dosare. Inmultumiti asta cu 2 si ceva si veti afla cam cati romani sunt implicati intr-un proces. Jumatate dintre acestia sunt nemultumiti de hotararea judecatoreasca si cam toti despre cum functioneaza justitia.

2. In administratia publica din Romania lucreaza cateva milioane de oameni. In momentul acesta aceste milioane de oameni nu mai semneaza nimic DE FRICA. De frica ca oricand pot fi luati de procurori pentru abuz in serviciu.

Da, propaganda Noii Securitati va spune ca daca nu au incalcat legea nu trebuie sa se teama. Well, teoretic asa o fi, insa practic de unde sa stie ala din primarie cum interpreteaza un procuror legea?

Pentru aceste riscuri, cel mai sigur pentru functionar e sa nu semneze nimic. Motiv pentru care impinge/amana semnarea actelor pentru varii motive.

Ca sa va convingeti intrebati oameni de afaceri sau persoane care au de a face cu cei din administratie sa va explice cum sta treaba.

Cand am fost in Romania mi s-au plans firme straine, disperate ca nu obtin autorizatii de pe la primarii. Repet, firme straine, care au protectie de la ambasade.

Ei, lipsa de actiune a celor din administratie cauzata de frica creaza foarte mare frustrare in toate paturile sociale.

3. Frica de la milioanele de oameni din administratie se transmite familiei, vecinilor, prietenilor, cunoscutilor.

Cand aduni milioane de oameni nemultumiti de ceea ce se intampla in justitie, cu milioane de oameni din administratie care simt frica, cu milioane de oameni afectati de frica celor din administratie (intr-adevar, persoane din aceste grupuri se suprapun) va dati singuri seama ce bazin de populatie exista. Zi de zi, acest bazin devine tot mai mare.

Oamenii acestia, care toti vor sa se revina la o stare de normalitate, asteaptea solutii politice.

Daca PNL-ul si Iohannis nu le-au oferit solutii, dimpotriva, au sustinut aceste abuzuri, o parte dintre oamenii acestia si-au mutat sprijinul spre PSD, altii (care nu pot fi pro-PSD) nu au mai sprijinit PNL-ul si partidele de dreapta in general.

Dovada s-a vazut la alegerile parlamentare, unde nu toti cei care nu au mai votat PNL au votat PSD.

In fata unei astfel de audiente de milioane de oameni, frustrate de ceea ce se intampla in societate, Iohannis vine si spune ca el este foarte multumit de ceea ce se intampla si ca vrea pe mai departe sa fie la fel.

Cu fiecare astfel de reactie a lui Iohannis vor fi tot mai multi dintre cei care au sustinut “dreapta” sa nu o mai faca si tot mai multi dintre cei neutri sa devina sustinatori ai PSD. Si asta nu pentru ca respectivilor chiar le-ar pasa de “programul de guvernare” al PSD-ului, ci pentru ca oamenii sustin pe oricine acum care sa le readuca starea de normalitate, adica o societate in care sa nu mai traiasca in frica.

Ceea ce va spun e bazat pe o multime de date care sunt disponibile oricui. Pentru a analiza aceste date, insa, trebuie sa incerci sa te detasezi de orice prejudecati partinice ori fanatisme privind lupta anticoruptie si sa analizezi lucrurile cat mai rational posibil.

In ritmul acesta, va spun de pe acum, Iohannis nu va avea un al doilea mandat, deoarece cu fiecare iesire publica – de genul celei din aceasta seara – catalizeaza tot mai multi de partea PSD.”, a scris Chris Terhes pe contul sau de Facebook