Niste cercetatori din Timisoara incearca sa produca un vaccin impotriva alergiei la ambrozie

Niste cercetatori din Timisoara incearca sa produca un vaccin impotriva alergiei la ambrozie

Ambrozia este o planta invaziva, originara de pe continentul nord american, introdusa accidental in Europa odata cu aducerea diferitelor cereale de import, fiind semnalata pentru prima data in 1863 in Germania, iar in România a fost observata prima data la Orșova in anul 1910.

Intalnita in România mai cu seama in vestul tarii, pe Valea Mureșului, in Banat, in județele Bihor, Arad, dar si in alte zone precum Vaslui, Giurgiu, aceasta buruiana invaziva provoaca unora dintre noi si niste alergii deosebit de neplacute.

Lucratorii de la caile ferate din orasele de granita din vestul Romaniei se plang frecvent de alergii provocate de aceasta buruiana intalnita de-a lungul infrastructurii de cale ferata.

Niste cercetatori din Timisoara incearca sa produca un vaccin impotriva alergiei la ambrozie

Cum planta infloreste in perioada august-septembrie, aceasta este perioada de varf in care polenul ei purtat de vant provoaca numeroase polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact).

Cercetatori din cadrul Centrului OncoGen din Timisoara, alaturi de specialisti de la Universitatea din Viena (Austria), lucreaza la crearea unui vaccin impotriva alergiei la ambrozie, scrie news.ro.

Pana la momentul in care va fi definitivat un vaccin care sa-i vindece pe bolnavii alergici la polenul de ambrozie, tot la Timisioara va fi creat primul site care contine un sistem de alertare a pacientilor in legatura cu aparitia perioadelor in care polenul este puratat de vant si provoaca alergii.

In tarile din vestul Europei, alergia la polenul de ambrozie este luata foarte in serios, existand programe si sisteme de alertare a populatiei cu privire la aparitia valurilor de polen. Potrivit unei statistici realizata in judetul Timis, in perioada 2008-2016, dintr-un numar de peste 4500 de cazuri de pacienti cu diferite alergii, aproximativ jumatate prezentau reactii alergice la ambrozie.

Glasul.info