Moldova, gata să protejeze și să dezvolte resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură

Moldova, gata să protejeze și să dezvolte resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură

Moldova are acum un program național pentru protejarea și dezvoltarea resurselor sale genetice vegetale pentru alimentație și agricultură. De asemenea, dispune de capacitate tehnică sporită și echipamente pentru implementarea programului, datorită unui proiect FAO de doi ani, care se încheie cu un atelier de lucru final,  în această săptămână.

Intitulat „Suport pentru dezvoltarea Programului Național pentru Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură în Moldova (PGRFA)”, proiectul FAO în valoare de 300 000 USD s-a implementat în perioada 2015-2017.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

„Pe termen lung”, a spus Vasile Șarban de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului din RepublicaMoldova, „se așteaptă ca programul național să aibă un impact benefic asupra dezvoltării naționale, securitățiialimentare, agriculturii durabile și conservării biodiversității agricole, prin utilizarea eficientă a resurselor naționale genetice vegetale în creșterea plantelor și sectorul semincier. „

Șarban a subliniat, de asemenea, importanța sprijinului FAO în elaborarea documentului de program, oferirea de echipamente tehnice și furnizarea cunoștințelor și experienței internaționale.

În cadrul proiectului, au fost desfăşurate instruiri în domenii precum managementul și planificarea programelor naționale, elaborarea și analiza politicilor publice pentru specialiștii din cadrul ministerului.

„Pregătirea adecvată a experților, cercetătorilor și a tehnicienilor au fost activități cruciale pentru implementarea cu succes a proiectului”, a declarat Tudor Robu, Reprezentant Adjunct FAO în Republica Moldova. El a subliniat importanța implicării și furnizării de instruiri tehnice pentru toți actorii implicați în noul Program Național pentru Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură.

Instruirile pentru experți, cercetători și tehnicieni au acoperit subiecte precum managementul și funcționarea băncii de resurse genetice vegetale, conservarea plasmelor germinative, documentarea și utilizarea durabilă, precum și aplicațiile generale de creștere şi înmulţire a plantelor. Doi specialiști de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Moldova au beneficiat, de asemenea, şi de un curs de instruire în Ungaria.

Pentru a promova practicile de reproducere a plantelor, de conservare a plasmelor germinative care respect standardele internaționale, FAO a furnizat instrumente și echipamente de laborator modern, în scop de instruire a specialiştilor, pentru laboratoarele Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, care va prelua responsabilitatea gestionării Băncii Naționale de Resurse Genetice Vegetale.

Proiectul este doar un exemplu din colaborarea de lungă durată între FAO și Moldova. După secetele din 2005 și 2007 care au afectat sectorul agricol al țării, Moldova a primit ajutor de urgență din partea FAO pentru restabilirea producției grâului de iarnă. Această intervenție a fost urmată de un al doilea proiect (2011-2013) privind dezvoltarea sectorului semincier, cu accent pe schimbările climatic și atenuarea riscului de dezastre. În timpul elaborării documentului național privind politica semincieră, au fost identificate probleme legate de disponibilitatea și întreținerea resurselor genetice vegetale.

Proiectul care se încheie în această săptămână face parte dintr-un efort mai amplu, coordonat, pentru realizarea Obiectivului 2 de dezvoltare durabilă aprobat la nivel mondial și anume eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile. 

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Comemorarea a 25 de ani de la moartea soţilor Teodorovici

lun oct. 23 , 2017
Comemorarea a 25 de ani de la moartea soţilor Teodorovici „Reprezentanții Blocului Unității Naționale au fost la Coșereni, Ialomița, de lângă București. Loc unde s-a oprit viața celor doi martiri ai neamului românesc, Ion și Doina Aldea Teodorovici.  Duminica, 29 octombrie, se împlinește un sfert de secol de când marii martiri […]
Filmul anului 2014 : filmul documentar „Te iubesc, Ion şi Doina”

Poate vă place și:

libris.ro