RSS

Provocare! Gest sfidator cu stea…

Provocare! Gest sfida…

Rusinos! Cui i-au amplasat statu…

Rusinos! Cui i-au amp…

Tarile Baltice sar in apararea P…

Tarile Baltice sar in…

Toxicitatea lui Emil Boc inca se…

Toxicitatea lui Emil …

Bataie de joc la Carei! Parcul d…

Bataie de joc la Care…

Emotionant! Imnul românilor din …

Emotionant! Imnul rom…

Românii din Carei cunosc "greuta…

Românii din Carei cun…

Si totusi ce sarbatoresc cu adev…

Si totusi ce sarbator…

Liviu Plesoianu cere judecarea p…

Liviu Plesoianu cere …

Pentru o zi, Măgura Ilvei a deve…

Pentru o zi, Măgura I…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldova, gata să protejeze și să dezvolte resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură

Moldova, gata să protejeze și să dezvolte resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură

Moldova are acum un program național pentru protejarea și dezvoltarea resurselor sale genetice vegetale pentru alimentație și agricultură. De asemenea, dispune de capacitate tehnică sporită și echipamente pentru implementarea programului, datorită unui proiect FAO de doi ani, care se încheie cu un atelier de lucru final,  în această săptămână.

Intitulat “Suport pentru dezvoltarea Programului Național pentru Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură în Moldova (PGRFA)”, proiectul FAO în valoare de 300 000 USD s-a implementat în perioada 2015-2017.

“Pe termen lung”, a spus Vasile Șarban de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului din RepublicaMoldova, “se așteaptă ca programul național să aibă un impact benefic asupra dezvoltării naționale, securitățiialimentare, agriculturii durabile și conservării biodiversității agricole, prin utilizarea eficientă a resurselor naționale genetice vegetale în creșterea plantelor și sectorul semincier. “

Șarban a subliniat, de asemenea, importanța sprijinului FAO în elaborarea documentului de program, oferirea de echipamente tehnice și furnizarea cunoștințelor și experienței internaționale.

În cadrul proiectului, au fost desfăşurate instruiri în domenii precum managementul și planificarea programelor naționale, elaborarea și analiza politicilor publice pentru specialiștii din cadrul ministerului.

apiland.ro

“Pregătirea adecvată a experților, cercetătorilor și a tehnicienilor au fost activități cruciale pentru implementarea cu succes a proiectului”, a declarat Tudor Robu, Reprezentant Adjunct FAO în Republica Moldova. El a subliniat importanța implicării și furnizării de instruiri tehnice pentru toți actorii implicați în noul Program Național pentru Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură.

Instruirile pentru experți, cercetători și tehnicieni au acoperit subiecte precum managementul și funcționarea băncii de resurse genetice vegetale, conservarea plasmelor germinative, documentarea și utilizarea durabilă, precum și aplicațiile generale de creștere şi înmulţire a plantelor. Doi specialiști de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Moldova au beneficiat, de asemenea, şi de un curs de instruire în Ungaria.

Pentru a promova practicile de reproducere a plantelor, de conservare a plasmelor germinative care respect standardele internaționale, FAO a furnizat instrumente și echipamente de laborator modern, în scop de instruire a specialiştilor, pentru laboratoarele Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, care va prelua responsabilitatea gestionării Băncii Naționale de Resurse Genetice Vegetale.

Proiectul este doar un exemplu din colaborarea de lungă durată între FAO și Moldova. După secetele din 2005 și 2007 care au afectat sectorul agricol al țării, Moldova a primit ajutor de urgență din partea FAO pentru restabilirea producției grâului de iarnă. Această intervenție a fost urmată de un al doilea proiect (2011-2013) privind dezvoltarea sectorului semincier, cu accent pe schimbările climatic și atenuarea riscului de dezastre. În timpul elaborării documentului național privind politica semincieră, au fost identificate probleme legate de disponibilitatea și întreținerea resurselor genetice vegetale.

Proiectul care se încheie în această săptămână face parte dintr-un efort mai amplu, coordonat, pentru realizarea Obiectivului 2 de dezvoltare durabilă aprobat la nivel mondial și anume eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile. 

 


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Specii invazive forestiere
FAO coordonează cooperarea la nivel regional pe subiectul speciilor invazive forestiere

FAO coordonează cooperarea la nivel regional pe subiectul speciilor invazive...

Exemplu de spirit civic la VASLUI: o bunicuta a ridicat pe banii ei un monument inchinat eroilor Patriei din cel de-al doilea Razboi Mondial, Foto: facebook.com/jenica.rusu
Exemplu de spirit civic la VASLUI: o bunicuta a ridicat pe banii ei un monument inchinat eroilor Patriei din cel de-al doilea Razboi Mondial

Exemplu de spirit civic la VASLUI: o bunicuta a ridicat...

Intre 17 si 19 octombrie 2017 se desfasoara un exercitiu de mobilizare in Vaslui, Foto: Facebook.com
Intre 17 si 19 octombrie 2017 se desfasoara un exercitiu de mobilizare in Vaslui

Intre 17 si 19 octombrie 2017 se desfasoara un exercitiu...

Închide