RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La Carei încep lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din 1940

Print Friendly, PDF & Email

La Carei încep lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din 1940

O pagină tristă și mult prea puțin cunoscută din istoria poporului român, este legată de românii refugiați, expulzați, sau rămași în Ardealul de Nord după Diktatul de la Viena, români care au suferit persecuții de natură etnică în perioada dintre 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945.

În memoria lor, la Carei va fi amplasat curtea Bisericii greco-catolice româneşti Sf. Apostol Andrei un monument comemorativ, ca urmare a unei laudabile ințiative a “Asociaţiei fostilor refugiaţi şi expulzaţi din urma Dictatului de la Viena”.

“Au început lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din Carei din 1940.
Au început săpăturile pentru fundaţia Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor români din Carei în urma instaurării Dictatului de la Viena din 1940. Monumentul va fi amplasat în curtea Bisericii greco-catolice româneşti Sf. Apostol Andrei prin bunăvoinţa vicarului paroh Radu Filip.
(…)

Monumentul comemorativ este ridicat în semn de respect pentru jertfa românilor din Carei şi nu ca un afront la adresa cuiva anume. Este de datoria noastră să cinstim aşa cum se cuvine memoria părinţilor şi bunicilor noştri care nu au precupeţit niciun sacrificiu pentru păstrarea identităţii lor româneşti.

În anul 1940 a fost instaurat în Carei regimul hortyst, urmare a intrării în vigoare a odiosului Dictat de la Viena. Limba română a fost interzisă a fi utilizată iar cine nu se supunea acestei cerinţe era pedepsit.

Familiilor de români care au fost nevoiţi să se refugieze în acea perioadă pe teritorii care nu erau sub ocupaţie hortystă li s-a refuzat de conducerea oraşului Carei cinstirea jertfei lor. “, scrie BuletindeCarei.roSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Lasă un răspuns


libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info