Reîncepe zarva pentru Valea Uzul…

Situația de la Valea…

Bolovanul antiromân de la Oradea…

Pe data de 25 iunie …

Tractoriști din Voivodina, Serbi…

"Marile exploatații …

O judecătoare face praf așa zisu…

Judecătoarea Adriana…

Steagul LGBT călcat în picioare,…

"Libertatea sexuală …

(FOTOREPORTAJ) Mitingul pentru f…

Sâmbătă, 15 iunie 20…

Frați români, veniți acasă!

Asociația PUBLIC AT…

Executor judecătoresc amendat pe…

Încă una din minunil…

Centenarul Opincii: 100 de ani c…

"M-am pomenit cu un …

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Cimitir de onoare românesc inaugurat în localitatea Tabăra, raionul Orhei din Republica Moldova

Print Friendly, PDF & Email

Cimitir de onoare românesc inaugurat în localitatea Tabăra, raionul Orhei din Republica Moldova

Ieri, 17 mai 2018, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor – ziua sfântă a Înălţării Domnului Iisus Hristos şi a pomenirii tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe câmpul de luptă, a fost reinaugurat Cimitirul de Onoare Românesc de la Tabăra, raionul Orhei, Republica Moldova.

Ceremonia oficială de resfinţire a necropolei de război româneşti a avut loc în prezenţa autorităţilor centrale şi locale ale României şi Republicii Moldova, din care au făcut parte: secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul şi calitatea vietii personalului, domnul Nicolae NASTA; secretarul de stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor din Ministerul Apărării al Republicii Moldova, domnul Vladimir ILIEV; Excelenţa Sa, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel IONIŢĂ; membrii Biroului ataşatului român al apărării la Chişinău; deputaţii Parlamentului Republicii Moldova, domnii Roman BOŢAN şi Ion APOSTOL; preşedintele Consiliului raional Orhei, domnul Tudor GOLUB; vicepreşedintele raionului Orhei, domnul Ilie RABII; primarul comunei Vatici, domnul Ruslan VASCAN, preşedintele Asociaţiei Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române, domnul Mihai POSOVAN şi un numeros public.

Manifestarea comemorativă a debutat cu oficierea slujbei religioase de către, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscopul Chisinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exharhul Plaiurilor alături de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei şi a continuat cu alocuţiunile secretarului de stat din Ministerul Apărării Naţionale, a ambasadorului României în Republica Moldova şi ale reprezentanţilor autorităţilor statului moldovean prezenţi la eveniment.

Un alt moment emoţionant din cadrul ceremoniei l-a constituit recitarea, de către elevii şcolilor din oraşul Orhei şi satul Tabăra, a unor poezii ce evocau sacrificiul militarilor români pentru idealurile naţionale.

Oficialii români şi moldoveni, împreună cu locuitorii satului Tabăra, au omagiat jertfa ostaşilor români căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi prin depunerea de coroane şi numeroase buchete de flori.

“În Cimitirul de onoare românesc de la Tabăra, amenajat pe Dealul Culii, sunt înhumaţi în gropi comune peste 70 de militari români, majoritatea necunoscuţi, morţi în timpul retragerii trupelor române din Basarabia, din anul 1944.
Necropola de război românească a fost restaurată în cursul anului 2017 de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – în virtutea atribuţiilor ce îi revin în scopul protejării locurilor de înhumare ale eroilor români de război din străinătate. “

Restaurarea acestui obiectiv comemorativ se înscrie în seria proiectelor desfăşurate de statul român pe teritoriul Republicii Moldova, astfel: reconstrucţia cimitirelor de onoare româneşti de la Ţiganca, raion Cantemir, Neculăieuca, raion Orhei, Feşteliţa, raion Ştefan Vodă, Micleuşeni, raion Străşeni, Cania, raion Cantemir, Vărzăreşti, raion Nisporeni, restaurarea troiţei eroilor români din Dealul Epureni, raion Cantemir, amplasarea troiţei dedicate militarilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial, în localitatea Vărvăreuca, raion Floreşti etc.

Sursa: Facebook


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia