În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au!

În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au! Se încearcă deposedarea Parohiei Ortodoxe Ianculești de drepturile de uzufruct viager asupra unor terenuri pe baza unor pretexte aberante.

De ani buni vuiește presa cu privire la scandaluri legate despre tot felul de așa zise retrocedări cu iz penal în spațiul intracarpatic până pe granița de vest a României. Se profită la maxim de lacunele din legislație și de libertatea de interpretare a legilor, dar mai ales se profită cu rea credință de legea retrocedărilor a Monicăi Macovei, cu atât mai mult cu cât s-a creat cadrul legal în care răspunderea magistraților nu mai există de multă vreme. Așa s-a ajuns la niște retrocedări de-a dreptul aberante precum restituirea proprietăților naziste, retrocedarea unor proprietăți către urmașii și moștenitorii unor criminali de război, sau pur și simplu retrocedări pe baza unor falsuri grosolane.

Ei bine, în contextul tuturor celor expuse mai sus, românilor dimpotrivă, li se ia până și bruma de proprietate pe care o mai au. La Ianculești, într-o micuță localitate uitată de lume și de către autoritățile statului român, abandonată la mila unui primar cu apucături de grof medieval, se încearcă deposedarea Parohiei Ortodoxe Ianculești de dreptul de uzufruct asupra unei proprietăți, pe baza unor pretexte aberante.

În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au!
În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au!

Cu toate că Parohia Ortodoxă Ianculești are drept de uzufruct viager asupra respectivelor terenuri, primarul Municipiului Carei susține că s-a realizat stingerea uzufructului prin “încetarea personalității juridice”, ceea ce nu este cazul, potrivit preotului ortodox Gheorghe Sorian.

Bazându-se pe schimbarea de nume a Parohiei din Greco-Orientală în Ortodoxă (n.r. Parohia Ortodoxă Română Ianculești este succesoarea Bisericii Grec-Orientale, denumire impusă în timpul dualismului austro-ungar bisericilor ortodoxe, „griechisch-orientalische Kirche”), primarul face o cerere de reexaminare, solicitând radierea uzufructului sub pretextul unei așa zise “încetari a personalității juridice”.

Așadar, pretexte istorice precum prigonirea Bisericii Ortodoxe Române din perioada dualismului austro-ungar sunt folosite acum pentru a deposeda o parohie ortodoxă română de calitatea sa juridică și de drepturile de uzufruct viager asupra unor proprietăți?

Revoltați de situația aceasta și de presiunile la care este supusă  Parohia Ortodoxă Ianculești, românii s-au adresat Patriarhiei Române pentru sprijin.

“Urmare scrisorii dumneavoastră trimisă Patriarhiei Române, prin care prezentați situația cu care se confruntă preotul Gheorghe Sorian de la Parohia Ortodoxă Ianculești și solicitați sprijinul în vederea susținerii acestui preot în fața asaltului „primarului Careiului, care dorește radierea dreptului de uzufruct de pe terenul cimitirului din sat”, vă aducem la cunoștință faptul că aceasta a fost trimisă cu adresa noastră nr. 4221/2017, spre informare și analiză, Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, autoritatea bisericească îndreptățită statutar și regulamentar să cerceteze aspectele prezentate.”, se arată în răspunsul Patriarhiei Române

 ”România este o țară fără reguli! (…) Primul lucru care a fost privatizat în România este interesul național! (…) România nu e o țară coruptă, este o țară jefuită, o țară trădată! E o haită de lupi, și de dinăuntrul țării, și din afară! (…) Mai aparține România României?”, spunea Octavian Paler

Câtă dreptate avea Octavian Paler? La Carei și la Ianculești mai funcționează România, sau pe acolo s-a reinstaurat dualismul austro-ungar, iar drepturile românilor sunt furate dintr-un pix sau o ștampilă?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Chris Terhes: "Sică Mandolină a devenit indezirabil atât pentru israelieni cât și pentru majoritatea republicană din SUA"

sâm mai 19 , 2018
Chris Terhes: “Sică Mandolină a devenit indezirabil atât pentru israelieni cât și pentru majoritatea republicană din SUA” Acțiunea lui Ludovic Orban de a depune plângere penală este criticată și din SUA de către Chris Terhes, președintele Coalitiei Romanilor pentru Combaterea Coruptiei, care consideră că actualul peședinte al Partidului Național Liberal din […]

Poate vă place și:

libris.ro