Avram Fițiu: “De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?”

Avram Fițiu: “De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?”

Chiar așa! De ce nu se pun în valoare astfel de locuri de pe urma cărora măcar localnicii ar putea să câștige sume destul de consistente din turism? Potențialul zonei este unul uriaș pentru turism, cu atât mai mult cu cât această parte a țării este încărcată și cu o istorie cu care mulți dintre români se mândresc și se identifică.

Întrebarea lui Avram Fițiu este mai mult decât pertinentă, însă la această întrebare cred că mulți dintre noi am putea doar să răspundem cu o altă întrebare: câți dintre noi cunoșteau faptul că s-a identificat locul de naștere al lui Decebal în această zonă?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

“Știți oare voi dragi prieteni virtuali, în ce sat s-a născut DECEBAL?
Ați citit oare Jurnalul de Război al lui TRAIAN ( DACICA sau comentarii DE BELLO DACICO)?
De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?
De ce oare mergem cu toții la Columna lui Traian la Roma, dar nu mergem până în JUPA (lângă Caransebeș), Caraș Severin?
Câți dintre voi mă veți cataloga drept DACOPAT protocronist pentru curajul de a cita din acest document istoric?”, a scris Avram Fițiu pe facebook

Avram Fițiu: "De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?"
Avram Fițiu: “De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?”

Potrivit însemnărilor din DE BELLO DACICO (Jurnalul de Război al lui Traian), o coloană a armatei romane a ajuns în valea râului Timiș ( n.r. Tibiscus), acolo unde un râu vijelios străbătea valea și despărțind munții. Din această cauză se numea “Tibisc” ceea ce în limba dacică se traducea prin “Îngrozitorul”.

La mică distanță de acel loc exista o așezare umană “aparținând neamului lui DECEBAL, unde se spunea că s-a născut acest rege”. La acea vreme, satul dacilor se numea DIUPA (n.r. însemnând Șef sau Conducător). Acolo au construit romanii un castru căruia i-au pus numele TIBISCUM ( n.r. actualul sat JUPA din județul Caraș Severin).

Avram Fițiu: "De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?"
Avram Fițiu: “De ce satul de obârșie al lui Decebal nu este loc de pelerinaj pentru milioane de români?”

Nota noastră: este într-adevăr păcat că nu știm să ne punem în valoare patrimoniul istoric și cultural. Divinitatea ne-a înzestrat cu peisaje și cu resurse dincolo de închipuirea multor altor popoare, însă încă nu ne pricepem destul de bine să valorificăm tot acest uriaș potențial din punct de vedere economic, cultural și identitar. Oricine altcineva ar fi exploatat o asemenea oportunitate și ar fi transformat-o într-un adevărat brand turistic. Cum ar suna pentru turist pasionat de cultura și civilizația dacică să i se spună că tocmai a ajuns în “Satul lui Decebal”?

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100799″]
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Liviu Pleșoianu: "Dacă am deranjat niște companii străine, trebuie dată repede-repejor o ordonanță de urgență pentru a le liniști?!? Trebuie, eventual, să ne cerem și scuze pentru că suntem un popor recalcitrant care nu vrea să-și dea resursele GRATIS!??"

mar iul. 17 , 2018
Liviu Pleșoianu: “Dacă am deranjat niște companii străine, trebuie dată repede-repejor o ordonanță de urgență pentru a le liniști?!? Trebuie, eventual, să ne cerem și scuze pentru că suntem un popor recalcitrant care nu vrea să-și dea resursele GRATIS!??” Continuă războiul declarațiilor cu privire la resursele României din Marea Neagră. […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro