Epurarea limbii române în Secuime în sistemul de învățământ

Am stat mult pe gânduri, dacă să publicăm sau nu acest articol, pentru că este un subiect extrem de sensibil, o adevărată cutie a Pandorei. Însă este o cutie a Pandorei din care izvorăște multă durere și năduf pentru suflarea românească.

Bilingvismul este invocat aproape cu omniprezență atunci când convine comunității maghiare, însă în practică situația nu este nicidecum una biunivocă, ci se înclină preponderent balanța într-o singură direcție. Fie că e vorba de sistemul de învățământ de stat sau de cel privat, în cele două județe din inima României, limba română este o paria, fiind hăituită ca într-o adevărată epocă a vânătorilor de vrăjitoare, într-un soi de cruciadă nebună, o luptă plină de fanatism cu limba română, o luptă nedemnă pentru o cauză profund nedreaptă și nelegitimă.

Profitând de influența politică în zonă și de dominarea celor două județe la nivel politic prin intermediul UMDR, în sistemul de învățământ din această parte a țării se petrece o adevărată epurare a limbii române.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Am examinat cu atenție situația din cele două județe din inima țării după ce am primit mai multe semnale și sesizări din partea românilor de acolo, și am constatat că în foarte multe cazuri, cei numiți politic pe filiera UDMR în sistemul de învățământ din zonă nu se mulțumesc doar să-și apere propriile interese identitare și culturale, ci se folosesc de funcțiile lor ca de niște pârghii prin care să lovească fără oprire în minoritatea românească din secuime.

Așa se face că în unele cazuri s-a ajuns la situații aberante, când prin anumite artificii camuflate în necesitatea adoptării unor măsuri administrative, prin comasare sau desființare, s-a ajuns exclusiv numai la învățământ desfășurat în limba maghiară, chiar până și în puținele localități din cele două județe unde românii sunt majoritari.

De altfel, paradoxul în unele dintre acele localități este unul major: deși majoritatea locuitorilor au nume românești, religie ortodoxă și conștiința că sunt români și se trag din familii de români, aproape toți sunt vorbitori de limbă maghiară și puțini dintre ei mai cunosc limba română, limba strămoșească.

Șovinismul practicat de către unii dintre liderii UDMR și în acest domeniu al învățământului la nivel local, a amplificat acest fenomen al maghiarizării instituționale prin intermediul învățământului. Maghiarizarea nu este ceva de domeniul istoriei, ea se petrece aievea, chiar sub ochii noștri și sub indulgența imbecilă a statului român.

De veghe cu ochii pe Codul Administrativ! Românii așteaptă ca noul Cod Administrativ sa fie declarat neconstituțional

Pentru că românii din comuna Zagon, județul Covasna, au avut curajul să participe la București la un marș împotriva oficializării limbii maghiare în administrație, primarul  Kiss Jozsef din comuna Zagon a avut neobrăzarea de a-i chema pe participanții de la marșul de la București, pentru a-i muștrului serios. Noroc cu un tânăr de ipravă care a ieșit plin de curaj pentru a apăra dreptul la identitate al românilor, dreptul de a vorbi limba română.

Incidentul este descris de președintele Asociației Calea Neamului, doctorul Mihai Tîrnoveanu:

“Instinctul Național este viu.
Un tânăr din Zagon îi dă o replică antologică primarului Kiss din Zagon care crede că românaşii din Florile Zagonului nu au știut pentru ce au fost la București pe 29 iulie, când s-a contestat Codul Administrativ, prin adoptarea căruia limba maghiară ar deveni a doua limbă oficială în România.”, a scris pe facebook Mihai Tirnoveanu

Și cu toate acestea, acolo sus la București, niște imbecili au putut vota noul Cod Administrativ, ba chiar să se și mândrească apoi că au făcut o asemenea ticăloșie.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Vandalism cu repetiție la sediul PSD Iași

sâm aug. 18 , 2018
La mică distanță de sediul primăriei din Iași, pe pietonalul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, într-o zonă cu supraveghere video, sediul PSD a fost vandalizat de mai multe ori numai pe parcursul acestui an. Ținta predilectă a atacurilor a fost de cele mai multe ori panoul din […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro