RSS

Eliberați statuia lui Mihai Emin…

Eliberați statuia l…

Posibilă problemă de securitate …

Problemă semnalată d…

Colindul lui Mihai Căldăraru O, …

Lecție de bunătate di…

Ecaterina Teodoroiu, omagiată la…

Asociația culturală …

Supliment al revistei MAGAZIN CR…

Noul număr al suplim…

De ce Eminescu de Ziua Culturii …

de Claudiu Dumitrach…

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a …

Biserica “Izvorul Tă…

Ecaterina Teodoroiu sărbătorită …

Se împlinesc în aces…

Glasul.info din nou cenzurat dup…

Fandel Mihai, redact…

15 ianuarie 2022, a X-a ediție a…

Începând cu ora 12.0…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie

Print Friendly, PDF & Email

Ziua de 15 martie 1848 are semnificații total opuse pentru unguri și români. În timp ce pentru unguri e “sărbătoare”, pentru români mai curând e zi de doliu național. Pentru că ziua de 15 martie 1848 este ziua când Parlamentul Ungariei a votat anexarea Transilvaniei fără consimțământul populației majoritare românești, acela fiind de altfel și semnalul dat unor crime de o amploare și de o sălbaticie nemaiîntâlnite împotriva românilor.

Neglijând istoria României, și mai ales sensibilitățile istorice ale românilor transilvăneni, Viorica Dancilă transmite următorul mesaj cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie 2019:

” Transmit maghiarilor de pretutindeni salutul meu și al Guvernului României, în această zi cu semnificație deosebită pentru întreaga comunitate maghiară.
Susținerea, protejarea și afirmarea identității etnice și culturale a minorităților naționale sunt preocupări permanente ale Guvernului României și ale Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care o deținem în această perioadă.
Europa valorilor comune reprezintă un pilon principal al mandatului nostru și, în acest sens, ne implicăm pentru întărirea principiului fundamental care stă la baza proiectului European: ”Unitate în diversitate”.

De-a lungul vremii, cetățenii României, indiferent de etnie, au dovedit înțelepciune   că pot conviețui și construi împreună o societate deschisă, care oferă șanse și drepturi egale tuturor.
Faptul că minoritățile au reprezentanți în Parlamentul României, în administrația centrală și locală este o dovadă de normalitate.
România este un model pentru deschiderea și spiritul pozitiv în care a integrat valorile și tradițiile tuturor concetățenilor săi, astfel încât, în prezent, cultura minorităților naționale face parte din patrimoniul identității naționale.

Prin Programul de Guvernare și prin agenda Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene ne implicăm în promovarea drepturilor minoritățile naționale. Vom continua să susținem cu toată determinarea libera exprimare a identității etnice, păstrarea valorilor de limbă, tradiție și cultură.
Suntem preocupați să oferim cetățenilor noștri, indiferent de etnie, condiții mai bune de viață prin investiții în sănătate, educație, infrastructură, comunități locale și în proiecte care să aducă bunăstare tuturor.
Prin respect față de tradițiile, valorile, convingerile și identitatea fiecăruia și uniți de țelul comun putem construi mai departe o viață mai bună pentru toți cetățenii.”, a transmis premierul Viorica Dăncilă

În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie
În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie

A saluta ziua de 15 martie 1848, e ca și cum ai face apologia crimei. Fiind vorba de o crimă antiromânească, ba chiar una de proporții potrivit izvoarelor istorice de pe cuprinsul Transilvaniei, e cu atât mai neinspirată salutarea unei asemenea zile cu o asemenea semnificație, tocmai de către un prim-ministru al României, un oficial care în mod normal ar trebui să fie în permanență interesat de apărarea și “propăşirea spirituală şi materială a poporului român”.

Nu este acesta primul an în care premierul Viorica Dăncilă salută cordial comunitatea maghiară din România cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 Martie, ci a făcut-o și anul trecut, semn că nici atunci n-a pus mâna pe o carte de istorie:

“În acest an, am constatat cu bucurie că doamna prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă a trimis maghiarilor din România un mesaj demn de această sărbătoare, un mesaj european, demn de un lider european. Vasilica-Viorica Dăncilă a înțeles spiritul zilei de 15 martie.”, dezvăluia în 2018 senatorul UDMR Fejér László-Ödön într-o declarație politică susținută în Senatul României și intitulată „De ce împiedică prefectul județului Covasna sărbătorirea zilei de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni?”

PS: Probabil prefectul județului Covasna pomenit mai sus de senatorul UDMR, era singurul căruia i se lipise de mâini în decursul vieții vreo carte de istorie și Constituția României.

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Switch to mobile version