În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie

Ziua de 15 martie 1848 are semnificații total opuse pentru unguri și români. În timp ce pentru unguri e „sărbătoare”, pentru români mai curând e zi de doliu național. Pentru că ziua de 15 martie 1848 este ziua când Parlamentul Ungariei a votat anexarea Transilvaniei fără consimțământul populației majoritare românești, acela fiind de altfel și semnalul dat unor crime de o amploare și de o sălbaticie nemaiîntâlnite împotriva românilor.

Neglijând istoria României, și mai ales sensibilitățile istorice ale românilor transilvăneni, Viorica Dancilă transmite următorul mesaj cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie 2019:

” Transmit maghiarilor de pretutindeni salutul meu și al Guvernului României, în această zi cu semnificație deosebită pentru întreaga comunitate maghiară.
Susținerea, protejarea și afirmarea identității etnice și culturale a minorităților naționale sunt preocupări permanente ale Guvernului României și ale Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care o deținem în această perioadă.
Europa valorilor comune reprezintă un pilon principal al mandatului nostru și, în acest sens, ne implicăm pentru întărirea principiului fundamental care stă la baza proiectului European: ”Unitate în diversitate”.

De-a lungul vremii, cetățenii României, indiferent de etnie, au dovedit înțelepciune   că pot conviețui și construi împreună o societate deschisă, care oferă șanse și drepturi egale tuturor.
Faptul că minoritățile au reprezentanți în Parlamentul României, în administrația centrală și locală este o dovadă de normalitate.
România este un model pentru deschiderea și spiritul pozitiv în care a integrat valorile și tradițiile tuturor concetățenilor săi, astfel încât, în prezent, cultura minorităților naționale face parte din patrimoniul identității naționale.

Prin Programul de Guvernare și prin agenda Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene ne implicăm în promovarea drepturilor minoritățile naționale. Vom continua să susținem cu toată determinarea libera exprimare a identității etnice, păstrarea valorilor de limbă, tradiție și cultură.
Suntem preocupați să oferim cetățenilor noștri, indiferent de etnie, condiții mai bune de viață prin investiții în sănătate, educație, infrastructură, comunități locale și în proiecte care să aducă bunăstare tuturor.
Prin respect față de tradițiile, valorile, convingerile și identitatea fiecăruia și uniți de țelul comun putem construi mai departe o viață mai bună pentru toți cetățenii.”, a transmis premierul Viorica Dăncilă

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie
În loc să pună mâna pe o carte de istorie, Viorica Dăncilă salută Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie

A saluta ziua de 15 martie 1848, e ca și cum ai face apologia crimei. Fiind vorba de o crimă antiromânească, ba chiar una de proporții potrivit izvoarelor istorice de pe cuprinsul Transilvaniei, e cu atât mai neinspirată salutarea unei asemenea zile cu o asemenea semnificație, tocmai de către un prim-ministru al României, un oficial care în mod normal ar trebui să fie în permanență interesat de apărarea și „propăşirea spirituală şi materială a poporului român”.

Nu este acesta primul an în care premierul Viorica Dăncilă salută cordial comunitatea maghiară din România cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 Martie, ci a făcut-o și anul trecut, semn că nici atunci n-a pus mâna pe o carte de istorie:

„În acest an, am constatat cu bucurie că doamna prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă a trimis maghiarilor din România un mesaj demn de această sărbătoare, un mesaj european, demn de un lider european. Vasilica-Viorica Dăncilă a înțeles spiritul zilei de 15 martie.”, dezvăluia în 2018 senatorul UDMR Fejér László-Ödön într-o declarație politică susținută în Senatul României și intitulată „De ce împiedică prefectul județului Covasna sărbătorirea zilei de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni?”

PS: Probabil prefectul județului Covasna pomenit mai sus de senatorul UDMR, era singurul căruia i se lipise de mâini în decursul vieții vreo carte de istorie și Constituția României.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info