RSS

Un preot care duce gratis copii …

„Copiii auzitori să …

Un grup de "intelectuali români"…

Un grup de intelectu…

Afacerile imobiliare ale băiatul…

Afacerile imobiliare…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoș…

Victimele torționarilor care au …

Oscrisoare în exclus…

Fostul deținut politic, Vasile A…

Afost condamnat în 1…

Arcul de Triumf neprimitor pentr…

Sub pretextul pandem…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

20 Martie 1919: Consiliul Dirigent de la Sibiu decretează mobilizare generală în fața bolșevismului maghiar

Print Friendly, PDF & Email

Observând cum se precipită lucrurile în Ungaria sub conducerea lui Béla Kun, Consiliul Dirigent al Transilvaniei de la Sibiu, conștient de pericolul bolșevismului maghiar, decretează mobilizare generală pe data de 20 martie 1919.

Peste doar o zi, pe 21 martie 1919, este proclamată în cadrul unei adunări publice Republica Sovietică Ungaria (maghiară Magyarországi Tanácsköztársaság), sau Republica Ungară a Sfaturilor, așa cum a mai fost cunoscut regimul de teroare bolșevic instituit de Béla Kun în Ungaria.

20 Martie 1919: Consiliul Dirigent de la Sibiu decretează mobilizare generală în fața bolșevismului maghiar
20 Martie 1919: Consiliul Dirigent de la Sibiu decretează mobilizare generală în fața bolșevismului maghiar

“Consiliul Dirigent din Sibiu, în fața pericolului bolșevist din Ungaria, a decretat mobilizarea generală. D. Iuliu Maniu, președintele Consiliului, odată cu mobilizarea, a publicat următorul manifest:

“Români! Evenimentele zilelor ultime petrecute în țara ungurească, unde s-a înstăpânit duhul răsvrătirii ne face să ne grijim de orînduiala bună în țara noastră proprie. Guvernul maghiar a ordonat mobilizare generală în scopul de a ține și mai departe sub jugul secular pe frații noștri încă neeliberați.

Nu numai atât, ci vrea să-și îndrepte cetele sale în contra Ardealului nostru, pentru a-l subjuga din nou și pentru a prăda satele noastre înfloritoare și a jefui casele cetățenilor noștri pașnici.

Ne este sfântă datoria să punem piedică puternică acestor stăruințe, care ne amenință cu pieirea. Nu avem dorul de a cuceri, nici a prăda țara altora, ci vrem numai să ne apărăm Patria și să ne mântuim Țara noastră proprie, ceea ce numai printr-o armată puternică putem ajunge, care va asculta și va urma cu însuflețire și cu vitejie strămoșească poruncile Maiestății Sale Regelui nostru Ferdinand I.

Nu frica de pedeapsă să vă ducă la împlinirea acestui ordin de chemare, ci mândria conștientă că îndepliniți o sfântă datorie față de pâmântul nostru eliberat, față de patria noastră română.

Este ceasul sfânt, când trebuie să punem stăpânirea noastră pe întreg pământul moștenit de la strămoși, când trebuie să punem temelia unui viitor demn și corespunzător jertfelor și suferințelor de veacuri ale părinților noștri!

Aveți să răspundeți chemării pentru a dovedi lumii întregi că ne iubim Țara și moșia și că știm să o stăpânim cu vrednicie, ducând cu noi liniște, libertate și stăpânire dreaptă în toate colțurile țării.”, spunea Iuliu Maniu în manifestul său adresat românilor ardeleni

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info