libris.ro

Ce au fost și pentru ce erau pregătite fostele Divizii Secuiești, propuse în Senat pentru reînființare!!

Divizia Secuiască ( Székely Határőr Hadosztály) a fost o formațiune paramilitară înființată în Ardealul de Nord după odiosul Diktat de la Viena. Modalitatea în care Transilvania a fost ”separată” în 1940 a făcut ca apărarea de către Ungaria a „colțului secuiesc”, să fie executată prin „forțe locale” pregătite/instruite, ca și acum, prin instruiri periodice de către ofițeri rezerviști.

Acapararea „Ținutului”, legat doar printr-o cale ferată de restul statului ungar în granițele sale etnice, se anticipa să devină o problemă dificil de soluționat. Ca atare, Divizia Secuiască a fost destinată să contribuie, la nevoie, la o acțiune locală a trupelor din secuime, în  ipoteza că respectivele trupe ar fi fost izolate de restul forțelor armate ungare, prin ocuparea  aliniamentului  Sărmășel–Vatra Dornei. Ca atare, „colțul secuiesc”(…actualul ținuta fost alimentat cu stocuri de muniții și furnituri militare.

Prim ministrul Károlyi Mihály inspectează Divizia Secuiască de la Satu Mare, 2 Martie 1919

Teritoriul de pe care această formațiune a recrutat etnici maghiari și secui, seduși propagandistic, a fost „format” din cel al fostelor scaune secuiești.  Au existat patru regimente de gardă secuiască, acestea având sediile la Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


 Regimentele au cuprins în structură 9 batalioane volante (un batalion având în 1943 câte 4 companii a 250 de oameni) și câte o companie fixă pentru fiecare localitate… Atât regimentele, cât și batalioanele componente au fost comandate de către ofițeri activi sau în rezevă, iar companiile de către ofițeri din partea locului, aflați în rezervă.

Ce au fost și pentru ce erau pregătite fostele Divizii Secuiești, propuse în Senat pentru reînființare!!
Adunare a soldaților din Divizia Secuiască, 2 Martie 1919 Satu Mare

Pregătirea militară a recruților s-a făcut la un centru de instrucție din Sovata care avea cadre active de infanterie și artilerie in rezerva sau detașate de la unitățile militare din regiune. Cu începere din anul 1942, aici au fost concentrate pentru trei săptămâni serii de câte 2.000 de soldați, subofițeri și ofițeri, lăsate apoi la vatră. Formațiunea a fost dotată cu armament, și muniția subunităților din diverse localități au fost păstrate la posturile comunale de jandarmi, iar cea a batalioanelor la sediile acestora.

Sursa: ioncoja.ro


Insigna militară pentru Divizia Secuiască

De asemenea, după odiosul Diktat de la Viena au fost organizate și așa numitele “gărzi populare”, grupări paramilitare constituite în exclusivitate din maghiari, aveau ca scop oficial protejarea “averii și vieții populației”, însă care de fapt persecutau frecvent românii transilvăneni.

În județul Mureș, în comuna Roteni, cu o populație de circa 2000 de unguri și doar 65 de români, ungurii au pus presiune pe români pentru ca aceștia să se convertească la cultul reformat. Cu toate aceste presiuni exercitate asupra lor, doar 4 români au cedat și au trecut la acest cult religios. După îndepărtarea totală a administrației românești, s-a format o așa numită “gardă populară”, compusă exclusiv din unguri, ai căror membri au continuat să-i persecute pe români: “au confiscat întreaga avere a bisericii greco-catolice, în casele parohiale au fost cazate familii de maghiari care nu posedau locuinţe, iar în incinta biserii a fost instalat un atelier de fierărie”( Arhiva Naţională Istorică Centrală, fond lnspectoratul General al Jandarmeriei, Centrala, dosar 39/1947, vul. Il ).

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info