Cum a inflamat UDMR tensiunile privind Cimitirul de la Valea Uzului, turnând gaz pe foc prin declarații belicoase

La începutul lunii mai a acestui an, liderul UDMR ațâța spiritele cu privite la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului pntr-o declarație din care reieșea că el consideră că mormintele soldaţilor români sunt jignitoare și fac … amenințări subtile.

Kelemen Hunor (UDMR) a adresat o scrisoare oficială transmisă unor instituții cu privire cimitirului soldaţilor romani din Valea Uzului. Acesta protesta pentru faptul că Primăria oraşului Dărmăneşti a alocat un spaţiu pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului militar internațional din Valea Uzului.

În scrisoare erau contestate prevederile legale care au permis amplasat unui monument din beton și a 52 cruci destinate memoriei soldaților români pe “mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari”. Trebuie menționat aici faptul că acel cimitir militar se află într-o zonă revendicată atât de Primăria Dărmăneşti, cât şi cea din Sânmartin.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Pe cine deranjau cele 52 de cruci

 Primăria din Dărmăneşti a amplasat 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă din beton şi intenţionează să inaugureze un memorial dedicat eroilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale în 17 mai a.c

UDMR si Kelemen Hunor se lupta practic cu morţii. Primăria Sânmartin, a amplasat si ea in același cimitir aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile sângeroase din Valea Uzului dintre armatele română şi maghiară. Această acţiune a fost sponsorizata din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice.

Amenințări dinspre UDMR

Situația ar putea genera tensiuni între comunitatea română și cea maghiară (n.r. sâc! s-a reținut?). Deși nu contestăm dreptul de a amplasa monumente comemorative soldaților, în adresa oficială atragem atenția că, prin monumentele amplasate în Valea Uzului, au fost încălcate prevederi legale și un acord internațional ratificat de România privind mormintele soldaților.

Totodată, autoritățile locale din Dărmănești, județul Bacău, au încălcat grav dreptul de proprietate atunci când au demarat proceduri și au amplasat monumente în cimitirul care se află în domeniului public al comunei Sânmartin din județul Harghita”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila.”

Deşi cimitirul are statutul de Cimitir Militar Internaţional cele doua primării care fac tot acest circ, puteau foarte bine să delimiteze două zone separate. Mai mult, UDMR vorbeşte de nişte morminte neinscripționate “ale soldaților maghiari”, despre care nu putem stii 100% cui apartin. In acest caz procedura standard era deshumarea tuturor soldaților si delimitarea zonelor. Precizam că aici s-au purtat lupte şi in primul şi in cel de al doilea război intre soldați: romani, rusi, sovietici, unguri, austrieci.

UDMR vine și într-o situaţie delicată pune paie pe foc:

”Considerăm că inițiativa primăriei localității băcăuane este ilegală și ofensatoare, pentru că unele cruci din beton destinate memoriei soldaților români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari.
Această situație este revoltătoare și inacceptabilă pentru noi toți și pe termen scurt ar putea provoca tensiuni între cele două administrații, între comunitățile românești și maghiare”, se arată în scrisoare.

Observăm că pe situl UDMR şi poza cimitirului românesc este făcută dintr-o parte in care sa se vadă in mijlocul pozei o găleată rămasă de la muncitori.

Cum a inflamat UDMR tensiunile privind Cimitirul de la Valea Uzului, turnând gaz pe foc prin declarații belicoase, Foto: razboiulinformational.ro

Sursa: razboiulinformational.ro

Nota redacției: S-a reținut? În respectiva scrisoare se pomenește în mod repetat despre faptul că s-ar „putea genera tensiuni între comunitatea română și cea maghiară„. Dacă am fi puțini mai prăpăstioși, noi am considera o asmenea declarație ca pe o amenințare clară. Dar nu suntem… Însă incidentul de curând cu George Simion cam ne face să reevaluăm puțin situația. Până când statul român va tolera șovinismul și extremismul venit din zona UDMR?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info