De Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului: “Preoți cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină”

,,Preoți cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină/ Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.”

De Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului am răspuns cu toții Prezent în fața sutelor de militari ai Armatei Române, care în urma luptelor cumplite de pe Valea Uzului au căzut eroic pentru Țară și Neam. Regimentele Grupului “Uz” al Oștirii Române au învins aici, cu multă jertfă de sânge, în pofida tuturor previziunilor, corpul de elită al armatei austro-ungare, Divizia 39 Infanterie Honved.

Au fost posibile astfel ulterioarele victorii legendare de la Oituz-Mărășești. Oasele țăranilor în opinci militare, presărate pe toată Valea Uzului, au conturat Marea Unire de la 1918. Camarazii celor care-au murit pe Valea Uzului au pus apoi Opinca Românească pe Parlamentul de Budapesta in 1919, eliberând Ungaria de comunism.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Sângele acelor eroi a fost în cerneala Tratatului de la Trianon din 1920.Carpații și Trecătorile ne-au fost si ne sunt frați și surori, sunt locurile care, din toate firele de iarbă, din toate ramurile brazilor veșnic verzi, ne spun că aici au murit români pentru Țară. Pentru Glorie si Victorie. Oricine spune altceva contrazice o întreagă Geografie a Jertfei Naționale, o întreagă Istorie de Luptă si Sacrificiu.

Toate uneltirile, trădările si atacurile directe împotriva acestor realități istorice se vor prăbuși, căci ei, Eroii, sunt Temelia ce nu se frânge; iar noi, cei din întreaga țară, precum si bravii moldoveni din Dărmănești, în frunte cu domnul Primar Constantin Toma, asemenea fraților din Lapoș, Dofteana, Comănești, Onești, Târgu-Ocna, Linia de Fier a Moldovei, stăm de veghe la Crucile lor, ne facem cea mai profundă si elementară datorie, aceea de a fi Români.
Hristos s-a Înălțat!

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Next Post

Acuzații la adresa lui Mihai Chirica: "După ce a trădat PSD, acum, proaspătul primar PNL îi trădează şi pe ieşeni"

sâm mai 30 , 2020
“Ne-am săturat de mincinoşi, oportunişti şi farisei ca Mihai Chirica!“, spune deputatul Bogdan Cojocaru, după ce primarul ieșean Mihai Chirica a avut o declarație controversată cu privire la oportunitatea realizării autostrăzilor care să lege Moldova de Transilvania, înclinând cu stupefacție către varianta prin Bacău și nu spre autostrada A8 (Iaşi […]

Poate vă place și:

libris.ro