“Aflăm din presă că o delegație a Ministerului Apărării din Ungaria se va deplasa la Valea Uzului să cerceteze pe teren care e situația cu morții, cu crucile… care e situația în general.
În general, ar trebui să li se spună domnilor de la Budapesta care nu văd bună deloc situația din cauza celor 52 de Cruci ale Ostașilor Români și a Monumentului, care cică nu au avut nu știu ce aviz, că TOATE cele 600 de cruci care marchează soldații unguri au fost puse ILEGAL în anul 1994, FĂRĂ NICIUN FEL DE AVIZ din partea niciunui minister, fără niciun fel de autorizație, inclusiv fără acordul Oficiului Național Cultul Eroilor.
Ministrul ungar de externe declară în același timp că Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului trebuie să revină la starea initială. Păi în starea inițială cele 600 de cruci ale soldaților unguri NU existau. Existau în schimb cruci ale Eroilor Români și un Monument dedicat acestora, care au fost arse și dărâmate de maghiari în anul 1994.
Sperăm ca în urma vizitei delegației din Ungaria să nu se ajungă cumva la concluzia că cele 52 de cruci și Monumentul trebuie dărâmate sau mutate în alt loc, mai la margine…mai în pădure…că nu e bine, nu e bine chiar deloc să se facă acest lucru.
Crucile nu sunt pioni ce pot fi mutati, Crucile nu se dărâmă, Crucile nu se negociază iar cinstirea Eroilor nu se contracarează cu contramanifestații, ilegale bineînțeles. Urmărim si noi situația cu un maximum de interes, îngrijorare, atenție.”
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Potrivit vestea.net, locuitorii din județul Neamț sunt gata să iasă în stradă pentru Cheile Bicazului, nemțenii fiind deosebit de revoltați la auzul știrii cu privire la trecerea Cheilor Bicazului în administrarea județului Harghita. Deși urmează un recurs după ce prima instanță a trecut în mod inexplicabil Cheile Bicazului din administrarea […]